Je im jedno, proti komu budú hrať. Švajčiari si trúfajú aj na Kanadu

Švajčiarski hráči oslavujú po ich výhre nad Nemeckom
Fotogaléria (30)
Švajčiarski hráči oslavujú po ich výhre nad Nemeckom (Autor: TASR/AP)
TASR|24. máj 2024 o 15:42

Ideme do Prahy bojovať o medaily, vyhlásil tréner Fischer.

OSTRAVA. Hokejistom Švajčiarska sa vydaril revanš za vlaňajšiu štvrťfinálovú prehru na MS v hokeji s Nemeckom. Pred rokom v Rige prehrali s neskoršími vicešampiónmi 1:3, vo štvrtok ich však v Ostrave zdolali rovnakým výsledkom.

Po šiestich rokoch tak budú bojovať o medaily. V roku 2018 dosiahli na striebro, keď v semifinále vyradili Kanadu 3:2 a rovnaký súper ich v boji o finále čaká aj v sobotu (18.20 h).

"Sme veľmi šťastní, že sme vyhrali. Toto susedské derby je vždy napäté a tentoraz sme sa tešili my. Som veľmi rád, že sa vrátime späť do Prahy a môžeme bojovať o zlato," vyhlásil švajčiarsky útočník Nino Niederreiter.

Jeho tím vykročil za postupom už v prvej tretine, keď sa najprv v oslabení presadil Christoph Bertschy a po ňom skóroval aj kapitán Nico Hischier, ktorého gól sa nakoniec ukázal ako víťazný.

Nemci síce v druhej časti počas početnej výhody znížili zásluhou Dominika Kahuna, no 58 sekúnd pred koncom Bertschy strelou do prázdnej bránky pridal svoj druhý gól v stretnutí.

Fotogaléria zo zápasu Švajčiarsko - Nemecko na MS v hokeji 2024 (štvrťfinále)

Švajčiari budú chcieť v semifinále odplatiť Kanade prehru zo základnej skupiny, minulú nedeľu jej vo vyrovnanom stretnutí podľahli 2:3.

"Je jedno, proti komu budeme hrať. Na súperovi nezáleží. Ideme svojou vlastnou cestou a nenecháme sa ničím rozptyľovať," vyhlásil štvrťfinálový hrdina Bertschy pre švajčiarsku televíziu SRF.

"Prehry vo štvrťfinále na uplynulých štyroch šampionátoch trochu naštrbili našu morálku, ale teraz sme späť a chceme cenný kov."

Švajčiarsky tím na MS doteraz získal spolu 11 medailí, maximom je striebro z rokov 1935, 2013 a 2018.

Pred šiestimi rokmi odohrali Helvéti v Kodani pamätný semifinálový duel s Kanadou, súper ich prestrieľal 45:17, no z víťazstva 3:2 sa tešil európsky zástupca. Jedným z hrdinov bol vtedy brankár Leonardo Genoni, ktorý je aj teraz jednotka tímu.

Švajčiari potom prehrali až vo finále so Švédskom na nájazdy. Semifinálový triumf nad Kanaďanmi z roku 2018 si trúfa zopakovať aj tréner Patrick Fischer.

"Výhra nad Nemeckom nie je náš strop. Rozhodne teraz nepôjdeme v móde 'pokoj, radosť, palacinky'. Ideme do Prahy bojovať o medaily. Vieme, že môžeme hrať rovnocenne s ktorýmkoľvek súperom."

Pavúk MS v hokeji 2024

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Je im jedno, proti komu budú hrať. Švajčiari si trúfajú aj na Kanadu