28.06.2021 | Osemfinále
28.06.2021 | Osemfinále
3 - 4 pp
(3:3, 0:0)
Pokutové kopy
4:5

Mbappé ako jediný nedal penaltu. Švajčiari senzačne vyradili Francúzov

Švajčiari sa tešia z postupu do štvrťfinále po triumfe v zápase Francúzsko - Švajčiarsko na ME vo futbale (EURO 2020 /2021).
Švajčiari sa tešia z postupu do štvrťfinále po triumfe v zápase Francúzsko - Švajčiarsko na ME vo futbale (EURO 2020 /2021). (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|28. jún 2021 o 23:48 (aktualizované 29. jún 2021 o 06:45)

Švajčiarsko dnes zdolalo Francúzsko v zápase ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Francúzsko - Švajčiarsko 3:3 pp (3:3, 0:1), 4:5 po penaltách

Góly: 57. Benzema, 59. Benzema, 75. P. Pogba - 15. Seferović, 81. Seferovič, 90. Gavranovič

Penaltový rozstrel: Gavranovič 0:1, Pogba 1:1, Schär 1:2, Giroud 2:2, Akanji 2:3, Thuram 3:3, Vargas 3:4, Kimpembe 4:4, Mehmedi 4:5, Mbappé nedal

Rozhodovali: Rapallini - Belatti, Bonfa (všetci Arg.). ŽK: Varane, Coman, Pavard - Elvedi, Rodriguez, Xhaka, Akanji. Rozhodovali: Rapallini - Belatti, Bonfa (všetci Arg.)

Divákov: 22.642 divákov

Francúzsko: Lloris - Varane, Lenglet (46. Coman, 111. Thuram), Kimpembe - Pavard, Pogba, Kante, Rabiot - Griezmann (88. Sissoko) - Benzema (94. Giroud), Mbappe

Švajčiarsko: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez (87. Mehmedi) - Widmer (73. Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (79. Fassnacht) - Shaqiri (73. Gavranovič) - Seferovič (97. Schär), Embolo (79. Vargas)

ONLINE: Francúzsko - Švajčiarsko na EURO 2020 / 2021 >>>

BUKUREŠŤ. Futbalisti Švajčiarska postúpili do štvrťfinále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

V osemfinálovom stretnutí zvíťazili v Bukurešti nad Francúzskom 5:4 v rozstrele zo značky pokutového kopu, keď aj po predĺžení sa skončil duel nerozhodne 3:3.

V boji o semifinále si zahrajú v piatok 2. júla o 18.00 SELČ v Petrohrade so Španielskom. To vyradilo v osemgólovej dráme Chorvátsko 5:3 po predĺžení.

Na EURO 2020 sú na programe ešte dve osemfinálové súboje - Angličania vyzvú Nemcov a Švédi Ukrajincov.

Pavúk EURO 2020

Priebeh zápasu Francúzsko - Švajčiarsko na ME vo futbale

I. polčas

Francúzom prvý polčas nevyšiel. Narazili na disponovaného súpera, ktorý ich zaskočil agresivitou a výbornou organizáciou hry. Hoci prvú pološancu mal francúzsky stopér Varane, jeho hlavička po rohu letela vysoko nad.

Švajčiari ináč súpera od začiatku držali na dištanc, aj aktívneho Mbappeho, a vedeli svetovým šampiónom poriadne podkúriť. Dokázali to v 15. minúte, keď po jednoduchej akcii a centri do šestnástky hlavou otvoril skóre cez Lengleta Seferovič.

V 28. minúte nebezpečne vystrelil Rabiot, len tesne minul ľavú žrď švajčiarskej bránky. Po polhodine zakončil vo výskoku hlavou Embolo, no netrafil loptu ideálne.

Švajčiari kontrolovali priebeh a Francúzi ich nedokázali dostať pod očakávaný tlak, navyše si museli dávať pozor na kontry.

II. polčas

Po zmene strán sa Francúzi prebudili, no inkasovať mohli aj druhýkrát, Ricardo Rodríguez však v 55. minúte nepremenil pokutový kop a na opačnej strane prišiel trest.

Karim Benzema najprv v 57. minúte vyrovnal a o dve minúty neskôr poslal Francúzov do vedenia. Keď v 75. minúte presnou ďalekonosnou strelou zabezpečil favoritovi dvojgólový náskok Paul Pogba, zdalo sa, že o postupujúcom tíme je rozhodnuté.

Húževnatí Švajčiari však v 81. minúte skorigovali zásluhou ďalšieho zásahu Seferoviča a v 90. minúte striedajúci Mario Gavranovič prekonal Huga Llorisa, čím poslal duel do predĺženia.

Predĺženie a penalty

Tak ako v Kodani, aj druhý pondelkový osemfinálový duel dospel do predĺženia. V 95. minúte mal rozhodnutie na pravačke Pavard, ale Sommer ho skvele vychytal a vyrazil na roh.

Unaveným hráčom dávali sily mexické vlny na tribúne. V 109. minúte po Comanovej spätnej prihrávke z prvej minul Mbappe a o minútu po kolmici Pogbu ten istý hráč vo veľkej šanci ľavačkou trafil len bočnú sieť.

V 114. minúte Giroudov pokus letel vedľa a v 119. minúte hlavičku toho istého hráča efektne chytil Sommer. Rozhodlo sa teda až v rozstrele z 11 m, v ktorom mali pevnejšie nervy Švajčiari a vyhrali ho 5:4.

Hlasy po zápase

/zdroj: UEFA.com/

Granit Xhaka, kapitán Švajčiarska: "Je to úžasné. Vstúpili sme do histórie a sme na to veľmi hrdí. Teraz nás čakajú vo štvrťfinále Španieli, bude to ťažké, ale snívame."

Yann Sommer, brankár Švajčiarska: "To bol zápas. Mali sme šancu konečne postúpiť do štvrťfinále, čo sa nám predtým nikdy nepodarilo. Bolo to veľmi náročné po nepremenenej penalte, ale som naozaj hrdý na tím, ako sa vrátil do zápasu. Vždy sme verili.

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Bola to noc plná emócií. Možno až príliš."

Hugo Lloris, brankár Francúzska: "Nehľadáme výhovorky. Ak nám môže byť niečo ľúto, tak premárnené vedenie 3:1. Za tie roky sme sa mali naučiť ako to zavrieť. Prešli sme si všetkými emóciami, a úprimne, takýto futbal máme radi. Dva inkasované góly v poslednej štvrťhodine nás však bolia."

Raphael Varane, obranca Francúzska: "Je to obrovské sklamanie. Totálne sme pokazili prvý polčas. V druhom sme síce dobre zareagovali, ale nechali sme súperovi veľa priestoru a ten sa dokázal vrátiť. Rozstrel je lotéria, mali sme skórovať v predĺžení, šance sme na to mali."

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Spravili sme, čo sme potrebovali a vypracovali si náskok 3:1. Potom sme však nezvyčajne odokryli svoje slabiny. Prehra v rozstrele je vždy krutá pre tím. Kylian Mbappe je mimoriadne sklamaný, rovnako ako všetci. Nikto sa však na neho nemôže hnevať, pretože prevzal zodpovednosť a odhodlal sa na rozhodujúcu jedenástku v piatej sérii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Mbappé ako jediný nedal penaltu. Švajčiari senzačne vyradili Francúzov