Super Bowl je televízny fenomén. Konkuroval mu iba jeden diel známeho seriálu

Quarterback Kansasu City Chiefs Patrick Mahomes s víťaznou trofejou.
Quarterback Kansasu City Chiefs Patrick Mahomes s víťaznou trofejou. (Zdroj: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|4. feb 2021 o 23:20

Každoročne láka milióny divákov.

BRATISLAVA. Tretina hľadiska bola prázdna, hoci priemerná cena vstupenky bola iba 12 dolárov. Aj také boli začiatky Super Bowlu, dnes jednej z najväčších športových udalosti roka. 

V americkej televíznej produkcii ide o fenomén, ktorý nemá obdobu.

V histórii dosiahlo viac než 100-milionovú sledovanosť len jedenásť programov, z toho v desiatich prípadoch išlo o rozhodujúci zápas ligy amerického futbalu.

Na deviate miesto sa v tomto rebríčku dostala záverečná epizódna finálnej série obľúbeného seriálu MASH. Vo februári roka 1983 ju videlo 106 miliónov divákov, čo je o 8,4 milióna menej než nasledovanejší Super Bowl z roku 2015.

NFL a dlho, dlho nič 

Napriek pretrvávajúcej pandémii koronavírusu sa podarilo odohrať celú sezónu NFL, hoci sa nehrala v "bubline" po vzore NHL či NBA. Fanúšikovia tohto športu tak nebudú ukrátený o zápas, na ktorý sa tešia niekoľko týždňov. 

"Šport globálne zbližuje, špeciálne v dnešných časoch, a upínajú sa k nemu ľudia po celom svete. Je výborné, že dokázali sezónu odohrať. 

Američania tomuto športu obetujú všetko, žijú ním celé rodiny. Je NFL a potom dlho, dlho nič. Potom bejzbal, NBA a hokej až v úzadí," povedal pre Sportnet prvý slovenský komentátor NFL Ladislav Fabo.  

Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že priemerná sledovanosť finálovej série poslednej sezóny NBA medzi Los Angeles Lakers a Miami Heat bola podstatne nižšia ako bežný nedeľňajší zápas NFL v základnej časti. 

Reklamy za milióny dolárov

Super Bowl je veľkým lákadlom pre sponzorov a rôzne spoločnosti.

Tie sú ochotné zaplatiť 5,5 milióna dolárov za 30 sekúnd vysielacieho času. Vedia, že sa im to oplatí, najmä, keď ich pozerá 100 miliónov ľudí.

Špeciálnou kategóriou sú samotné reklamy, ktoré sú priamo vytvorené pre túto príležitosť a následne sa už v bežnom vysielaní nepoužívajú. 

"Na Slovensku sa často ironicky hovorí, že pozerám reklamy a sem-tam mi do toho skočí film. Počas Super Bowlu sa však ľudia na ne tešia. 

Sú vtipné, s pointou, majú pridanú hodnotu a často v nich účinkujú či už hviezdy amerického futbalu alebo osobnosti verejného života. Určite stojí za to si ich pozrieť," uviedol Fabo.

Aká bude polčasová šou? 

Celospoločenský presah dáva Super Bowlu polčasová šou. Tá býva v znamení vystúpení populárnych interpretov, ktorí účinkujú bez nároku na honorár.

V minulosti tu vystupovali Michael Jackson, The Rolling Stones, Paul McCartney, Madonna, Beyoncé, Lady Gaga či naposledy dvojica Shakira a Jennifer Lopez. 

Tentokrát to bude kanadský spevák The Weeknd.

Detaily organizátori tradične taja. Je však otázne, ako v časoch pandémie bude šou vyzerať. Budú pódium tradične lemovať diváci alebo to bude komornejšie?

"Som presvedčený, že ľudia, ktorí majú na starosti produkciu, sa dokážu vyrovnať aj s ťažkosťami, ktoré priniesli tieto časy. 

Polčasová šou je už neoddeliteľnou súčasťou tejto udalosti a myslím si, že Američania sa opäť budú chcieť ukázať a spraviť to veľkolepo," povedal Fabo, bývalý hráč tímu Bratislava Monarchs. 

Pamätný obrat Patriots 

Zažiť Super Bowl na vlastnej koži je snom každého fanúšika amerického futbalu.

Jeden z najpamätnejších sa odohral v roku 2017. New England Patriots vyhrali nad Atlantou Falcons 34:28 po predĺžení, hoci v tretej štvrtine prehrávali 3:28.

"Na tom zápase bol môj dobrý kamarát Nori Kalinai. Dokonca bol za end zónou, kde James White dal touchdown a rozhodol. A on to celé streamoval. Ja som mal zimomriavky, keď som to pozeral v obývačke. Neviem si predstaviť, aké to muselo byť priamo na štadióne," skonštatoval Fabo. 

V súvislosti s týmto zápasom je dobre známy aj príbeh tenistky Genie Bouchardovej. Kanaďanka sa za priaznivého stavu pre Atlantu 21:0 na twitteri chválila: "Mimochodom, vedela som, že Atlanta vyhrá."

Jeden z fanúšikov na to reagoval: "Ak vyhrajú Patriots, pôjdeme na rande?"

Bouchardová v domnení, že takýto obrat sa nemôže stať súhlasila. Napokon stávku prehrala a svoje slovo dodržala. Spomenutá dvojica sa niekoľkokrát stretla a zostala v priateľskom kontakte. 

Brady odohrá desiaty Super Bowl 

V poradí 55. Super Bowl sa uskutoční na Raymond James Stadium v Tampe. Jeho protagonistami budú domáci Buccaneers a obhajca Trofeje Vinca Lombardiho Kansas City Chiefs.

Hviezdny Tom Brady odohrá už svoj desiaty Super Bowl. Jeho súperom na poste quarterbacka bude Patrick Mahomes, ktorý túži po druhom prsteni pre víťaza.

Vzhľadom na súčasnú situáciu bude na tribúnach 22-tisíc fanúšikov, vrátane 7500 zdravotníckych pracovníkov, ktorým NFL zabezpečila vstupenky. 

Ostro sledovaný zápas o nehynúcu slávu sa začína v pondelok o 0:30 h nášho času (vysiela ho televízna stanica PREMIER SPORT). 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Super Bowl je televízny fenomén. Konkuroval mu iba jeden diel známeho seriálu