Začne sa Tour de France v Británii? Na ostrovoch túžia po MS v ragby i futbale

Cyklistický pelotón počas prvej etapy Tour de France 2014 na trati z Leedsu do Harrogate.
Cyklistický pelotón počas prvej etapy Tour de France 2014 na trati z Leedsu do Harrogate. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. okt 2021 o 11:45

Grand Départ sa naposledy v Británii konal v roku 2014.

LONDÝN. Veľká Británia by rada zorganizovala štart cyklistických pretekov Tour de France v roku 2026, majstrovstvá sveta žien v ragby 2025 a tiež sa spolu s Írskom chce uchádzať o MS vo futbale v roku 2030.

Ministerstvo financií preto vyčlenilo prostriedky vo výške 40 miliónov libier (cca 47,5 mil. eur) na kampaň na podporu týchto podujatí.

Okrem Grand Départ by sa v rámci Tour de France 2026 konalo niekoľko etáp aj v Anglicku, Walese či Škótsku. Zámer je súčasťou vládneho plánu na podporu športovej infraštruktúry mimo oblasti Londýna, resp. relatívne bohatého juhovýchodu. Informovala agentúra DPA.

Podľa ministerstva financií Spojeného kráľovstva by to bol ideálny spôsob, ako ponúknuť vrcholový šport fanúšikom na ostrovoch prakticky zadarmo.

Ak sa to podarí, najslávnejšie etapové cyklistické preteky sa na Britské ostrovy vrátia po 12 rokov. V edícii 2014 bol tzv. Grand Départ v meste Leeds.

"Tento krok je súčasťou vládneho plánu na zlepšenie infraštruktúry v tých častiach krajiny, ktoré nie sú natoľko rozvinuté ako Londýn a mestá na juhovýchode. Až 95 percent z týchto plánovaných investícií do Tour de France a MS v ragby žien má putovať do regiónov mimo bohatej časti Anglicka," píše sa vo vyhlásení britskej vlády, cituje ju portál ORF.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Začne sa Tour de France v Británii? Na ostrovoch túžia po MS v ragby i futbale