Ako zloží Šatan nomináciu? Obrana môže byť hviezdna

Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan.
Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan. (Autor: Brano Bibel SITA)
Juraj Berzedi|26. mar 2019 o 20:49

Slovenskú nomináciu hodnotí Ján Pardavý.

BRATISLAVA. Zahrať si na domácich majstrovstvách sveta je snom každého hokejistu. Vypredané tribúny sú motiváciou aj pre hráčov, ktorí inokedy váhajú.

O miesto v slovenskom tíme na májovom šampionáte v Košiciach a Bratislave zabojuje približne päťdesiat hokejistov. Nebudú chýbať ani tí zo zámoria.

Do záverečnej nominácie sa dostane dvadsaťpäť mien.

Miesto vo výbere trénera Craiga Ramsayho nemá isté nik. Rozhodne aktuálna forma, zdravotný stav a v prípade zámorských hráčov aj to, dokedy budú hrať play off.

Napriek tomu sa šesť týždňov pred začiatkom šampionátu dá odhadovať, kto si na turnaji môže zahrať.

Turnaj sa začína až 10. mája, čiže v čase, keď budú odohrané už prvé dve kolá play off NHL. V hre o Stanleyho pohár tak počas majstrovstiev budú už iba štyri tímy. Zvyšných 27 bude mať po sezóne.

Halák jednotka, Rybár dvojka

Na šampionát pôjdu traja gólmani a zrejme ôsmi obrancovia a štrnásti útočníci.

O miesto v bránke bude súperiť osem adeptov. Traja z nich chytajú v zámorí. V najlepšej pozícii je 33-ročný Jaroslav Halák, ktorý s Bostonom bude hrať v play off.

Druhým brankárom zo zámoria môže byť Patrik Rybár, ktorý chytá v nižšej súťaži AHL. To, že by prišiel na šampionát 36-ročný Peter Budaj, je málo pravdepodobné.

"Ak by prišiel Halák, mali by sme skvelú jednotku. Rybár je zase mladý brankár, ktorý ho môže nahradiť z pozície dvojky," tvrdí asistent trénera Dukly Trenčín Ján Pardavý.

Na Nemeckom pohári bol aj asistentom reprezentačného kouča Craiga Ramsayho.

Brankárska kvalita je aj v Európe

Dvaja brankári zo zámoria by bol ideálny scenár. Slováci sa však nemusia obávať ani v prípade, že sa budú musieť spoľahnúť na brankárov z európskych líg.

Viacerí z nich majú vysokú kvalitu. Do úvahy prichádzajú minimálne šiesti. Po rozpačitých výkonoch v Slovane Bratislava sa v Brne dostáva do formy Marek Čiliak, ktorý chytal aj na vlaňajších MS v Kodani.

Marek Čiliak v drese Slovana Bratislava - ilustračné
Marek Čiliak v drese Slovana Bratislava - ilustračné (Autor: TASR)

V českej extralige sa darilo aj Branislavovi Konrádovi a Jaroslavovi Janusovi. Vydarenú sezónu v KHL mal Július Hudáček zo Spartaka Moskva. Proti nemu hovorí, že nie vždy dokáže formu potvrdiť aj v reprezentácii.

Z mladších brankárov sa do nominácie núkajú Andrej Košarišťan z Nových Zámkov a Denis Godla z fínskej KalPy.

"Na brankárskom poste máme ohromnú konkurenciu. Bude to ťažká, ale príjemná pozícia rozhodnúť sa, kto dostane šancu," myslí si Pardavý.

Z NHL môžu prísť štyria obrancovia

Veľkú silu môže mať slovenský výber aj v obrane. Už teraz je pravdepodobné, že Ramsay bude môcť počítať so zámorskou dvojicou Christián Jaroš a Andrej Sekera.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ako zloží Šatan nomináciu? Obrana môže byť hviezdna