Slafkovský skončil opäť druhý, už štvrtý raz. Beňuša odstavila päťdesiatka

Alexander Slafkovský.
Alexander Slafkovský. (Autor: TASR)
SITA|1. sep 2018 o 10:32

Michal Martikán skončil v Tacene šiesty.

Svetový pohár vo vodnom slalome:

TACEN (SLOVINSKO) - 4. KOLO

C1 muži - finále:

1.Sideris TasiadisNemecko103,00 s0
2.Alexander SlafkovskýSR103,68 s0
3.Franz AntonNemecko104,29 s0
6.Michal MartikánSR107,15 s0
17.Marko MirgorodskýSRv semifinále
30.Matej BeňušSRv semifinále

K1 ženy - finále:

1.Corinna KühnleováRakúsko107,94 s0
2.Jessica FoxováAustrália109,01 s0
3.Viktoria WolffhardtováRakúsko113,10 s0
12.Soňa StanovskáSRv semifinále

C2 mix - finále:

1.Veronika Vojtová, Jan MašekČR142,47 s2
2.Yves Prigentová, Margaux HenryFrancúzsko220,86 s54
3.Jana Matulková, Vojtěch MrůzekČR270,56 s62

TACEN. Slovenský vodný slalomár Alexander Slafkovský skončil vo finále štvrtého kola Svetového pohára v slovinskom Tacene druhý.

Na strieborný stupienok vystúpil už štvrtýkrát v sezóne. Od víťazného Nemca Siderisa Tasiadisa ho delilo 0,68 sekundy.

Tretí skončil taktiež Nemec Franz Anton (+1,29 sekundy). Ďalší slovenský singlista vo finále Michal Martikán obsadil šiestu priečku (+4,15).

Slafkovský vedie v priebežnom poradí

Slafkovský mal v perejách rieky Sava vo finále pred očami hlavne čas Nemca Tasiadisa 103,00 sekundy a bola to preňho veľká výzva.

Štartoval ako posledný, na oboch medzičasoch strácal zhodne 1,31 sekundy. A aj keď v závere zrýchlil, na Tasiadisa mu chýbalo 0,68 sekundy.

Slafkovského druhé miesta v sezóne Svetového pohára sprevádzajú neustále, či to bolo v Liptovskom Mikuláši, Krakove, alebo v Augsburgu.

Hoci v Tacene na ňom figuroval už po štvrtý raz, vedie v priebežnom poradí SP. Druhý Tasiadis má na konte o šestnásť bodov menej.

Som šťastný, že som na stupňoch víťazov a že som pre Slovensko vybojoval ďalšiu medailu.


Alexander Slafkovský, slovenský kanoista

"Je to výborné. Som spokojný, že napriek pomerne veľkej chybe hneď v úvode ešte pred prvou bránkou v povestnom tacenskom skoku, kde ma to zavrelo a podržalo, som získal striebro. Som rád, že sa mi podarilo prejsť aspoň zvyšok trate tak, že som udržal stratu a nezvýšil ju. Musel som do toho ísť zo všetkých síl. Som rád, že sa mi podarilo obsadiť druhé miesto," uviedol bezprostredne po finále Alexander Slafkovský.

"Už od prvej bránky som vedel, že mám vyše sekundu stratu. Vedel som, že musím ísť dobrú jazdu, aby som sa dostal na pódium. Je to tiež o mentálnej sile, nesmel som spanikáriť a musel som sa koncentrovať na zvyšok trate."

Priznal, že pódiové umiestnenie ho po problémoch v úvode veľmi teší.

"Keď som prišiel do cieľa, nevedel som, aké časy mali ostatní. Vedel som, že to nebola zlá jazda, hoci v semifinále mi to kĺzalo o čosi lepšie. Vo finále mi voda nepomohla až tak, ako by som chcel. Som šťastný, že som na stupňoch víťazov a že som pre Slovensko vybojoval ďalšiu medailu," vyhlásil.

Beňuš skončil posledný

Slafkovský už v semifinále najlepším časom 104,23 naznačil, že by útok na víťazstvo po predchádzajúcich druhých miestach mohol dopadnúť priaznivo.

Medzi desiatku finalistov sa dostal so siedmym časom aj Martikán. Markovi Mirgorodskému jazda nevyšla, aj keď ju zvládol bez penalizácie.

Matejovi Beňušovi napriek rýchlej jazde v semifinále znemožnila postup medzi elitnú desiatku 50-sekundová penalizácia na osemnástej bránke.

Napokon sa umiestnil na poslednej 30. pozícii.

"Som rád, že po tréningovom výpadku som sa dostal do finále a mohol som si zajazdiť na tejto skvelej trati. Nemôžem povedať, že by som splnil svoj cieľ, ale je to lepšie, ako keby som nebol vo finále. Po pauze spôsobenej bolesťou ucha som cítil, že mi chýba tréning," zhodnotil 39-ročný Martikán.

Stanovská neuspela v semifinále

V K1 žien malo Slovensko jedinú zástupkyňu. Soňa Stanovská sa v semifinále dvakrát dotkla bránky a obsadila 12. miesto s výsledným časom 124,30 s.

Od prieniku do najlepšej desiatky ju delilo 64 stotín.

"Mrzí ma to, na druhej bránke prišiel 'ťuk' z nepozornosti, nechala som sa tam vyniesť. Poslednú protivodnú bránku som trochu podišla a nevyšla mi tam voda. Napriek tomu som veľmi spokojná, je to jeden z mojich najlepších výsledkov v kajaku, ešte k tomu v rámci môjho prvého Svetového pohára, takže sa veľmi teším," povedala po svojom vystúpení Soňa Stanovská.

"Vedela som, že je veľmi ťažká trať a pre najlepšie pretekárky nehrala rolu jedna chyba. Aj keď minuli bránku, mohli sa vrátiť, pretože tam boli veľké časové rozostupy," dodala Slovenka.

Vo finále siahala Jessica Foxová na štvrtý triumf v sezóne, ale Rakúšanka Kühnleová zajazdila fantasticky a víťaznú šnúru Austrálčanky, ktorá sa natiahla spolu s výsledkami v kanoe na šesť, jej pretrhla.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slafkovský skončil opäť druhý, už štvrtý raz. Beňuša odstavila päťdesiatka