Žampa kričal a tancoval. Komentátor Eurosportu hlásil čosi nevídané

Adam Žampa.
Adam Žampa. (Autor: AP/Alessandro Trovati)
Juraj Berzedi|5. dec 2020 o 15:11

Žampovci dosiahli skvelé výsledky.

BRATISLAVA. Keď sa v sobotu ráno slovenskí fanúšikovia dozvedeli, že Petre Vlhovej zrušili pre sneženie a vietor super-G Svetového pohára v St. Moritzi, boli smutní a sklamaní.

To ešte netušili, že im radosť urobia slovenskí zjazdári – bratia Adam a Andreas Žampovci. Hoci sú dlhodobo v tieni Petry Vlhovej, v sobotu z neho na chvíľu vystúpili.

V mužskej kategórii, kde je konkurencia oveľa silnejšia, dosiahli skvelé výsledky. V obrovskom slalome v Santa Caterine bol starší Adam siedmy a jeho brat Andreas skončil na 24. mieste.

Zvíťazil Chorvát Filip Zubčič pred Slovincom Žanom Kranjecom. Tretí skončil švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt.

Adam Žampa kričal a tancoval

V zasnežených pretekoch bol Adam Žampa po úvodnom kole trinásty. Pričom na trať vyrazil až so štartovým číslom 37, kedy už býva trať často rozbitá.

V druhom kole nešiel vôbec na istotu. Riskoval a po príchode do cieľa hlasno vykríkol. Bol prvý. A mohol sa posadiť na miesto pre vedúceho lyžiara súťaže.

Keď kamery zaberajú aktuálnych lídrov, zväčša sa len usmejú. Žampa však od radosti kričal, zatínal päste a tancoval. Bolo vidieť, že si to užíval.

Zdolal aj ďalších šiestich pretekárov, ktorí štartovali až za ním. Medzi nimi bol aj aktuálny majster sveta v obrovskom slalome Nór Henrik Kristoferssen.

„Dámy a páni, Adam Žampa vedie obrovský slalom v Santa Caterine,“ hlásal komentátor na Eurosporte. Na štarte vtedy bolo osem najlepších po prvom kole. Bolo to čosi nevídané.

Za Žampom skončili už len dvaja. Slovenský lyžiar však zajazdil tretie najrýchlejšie druhé kolo. A celkovým siedmym miestom dosiahol v talianskom stredisku životný výsledok v obrovskom slalome.

Bratia lyžovaniu prepadli už v detstve.
Bratia lyžovaniu prepadli už v detstve. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

Adam Žampa: Tvrdo makať sa naozaj oplatí

„Neviem, čo povedať. 7. miesto vo Svetovom pohári v Santa Caterine v obrovskom slalome je moje kariérne maximum v obráku. Pred dvomi týždňami som okrem tvrdého tréningu obsluhoval v reštaurácii a dnes som v TOP 10 na svete," napísal Adam Žampa na instagrame.

„Ďakujem všetkým, ktorí stále vedia, že na Slovensku lyžujú aj Žampovci... Verím, že je to motivácia pre všetkých nádejných lyžiarov na Slovensku, že tvrdo makať a byť trpezlivý sa naozaj oplatí, aj keď je to veľmi ťažká cesta, ktorá ale stojí za to!" dodal Adam Žampa.

Vytiahol sa aj jeho mladší brat Andreas. Po prvom kole najskôr figuroval na nepostupovom 31. mieste. Po dodatočnej diskvalifikácii Francúza Favrota sa prebojoval do druhého kola.

V ňom zašiel trinásty najrýchlejší čas a celkovo mu to stačilo na 24. miesto. S prihliadnutím na to, že štartoval s číslom 66, je tento výsledok výborný.

„Perfektný deň! Skvelá práca, Adam, úžasná lyžovačka! S dnešným výsledkom som naozaj spokojný a chcem poďakovať môjmu tímu! Ste najlepší!" napísal Andreas Žampa na facebooku.

FOTO: Počkajte, kým sa príspevok načíta

Vlhová je top. Treba oceniť aj Žampovcov

„Slovenské publikum má Petru Vlhovú, ktorá je top. Treba však oceniť aj výsledky bratov Žampovcov. Je za tým kus práce,“ naznačila spolukomentátorka Eurosportu Eva Kurfürstová.

Žampovci sú v súčasnosti jedinými bratmi, ktorí jazdia vo Svetovom pohári. Starší Adam zažiaril na olympiáde v Soči 2014, kde bol piaty v kombinácii a šiesty v slalome.

Vo Svetovom pohári je len štvrtýkrát v elitnej desiatke. V obrovskom slalome v Söldene 2012 bol deviaty a v kombináciách v Kitzbüheli skončil siedmy (2015) a piaty (2016).

Pre Andreasa Žampu, ktorý sa špecializuje na obrovské slalomy, je to desiate umiestnenie v najlepšej tridsiatke.

„A to ešte majú aj najmladšieho brata Tea, ktorý ich dokáže na tréningoch poriadne naháňať,“ doplnila bývalá česká lyžiarka Kurfürstová.

Práve toho povzbudil aj najstarší Adam, aby sa pridal k bratom a doplnil ich vo Svetovom pohári.

Žampovci môžu zabojovať aj v nedeľu, keď v Santa Caterine opäť pôjdu obrovský slalom (1. kolo o 10.00 h, 2. kolo o 13.00 h, vysiela Eurosport).

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Žampa kričal a tancoval. Komentátor Eurosportu hlásil čosi nevídané