Nový Zéland má historické zlato na zimnej olympiáde, získala ho súperka Medlovej

Medailistky na ZOH 2022 v Pekingu v snoubordingu, slopestyle: zlatá Zoi Sadowská-Synnottová (Nový Zéland), strieborná Julia Marinová (USA) a bronzová Tess Coadyová (Austrália).
Medailistky na ZOH 2022 v Pekingu v snoubordingu, slopestyle: zlatá Zoi Sadowská-Synnottová (Nový Zéland), strieborná Julia Marinová (USA) a bronzová Tess Coadyová (Austrália). (Autor: TASR/AP)
TASR|6. feb 2022 o 05:05 (aktualizované 6. feb 2022 o 06:01)

Snoubordistka Sadowská Synnottová zvíťazila v slopestyle.

Snoubording na ZOH v Pekingu 2022

Ženy - slopestyle - finále:

ČANG-ŤIA-KCHOU. Novozélandská snoubordistka Zoi Sadowská Synnottová získala na ZOH v Pekingu zlatú medailu v disciplíne slopestyle.

V nedeľnom finále dostala najlepšiu známku 92,88 za záverečnú tretiu jazdu a vybojovala pre svoju krajinu historicky prvý kov najcennejšieho lesku zo zimného vydania olympijských hier.

Na druhú priečku odsunula Američanku Juliu Marinovú (87,68), bronz v Genting Snow Parku v Čang-ťia-kchou ukoristila Austrálčanka Tess Coadyová (84,15).

Víťazke sobotňajšej kvalifikácie Sadowskej Synnottovej vyšla najlepšie prvá finálová jazda, naopak, dvojnásobná obhajkyňa zlatých olympijských medailí Američanka Jamie Andersonová figurovala až na predposlednej 11. priečke.

V druhej jazde vytiahla zo svojho repertoáru najlepšie triky podporené kvalitnou a čistou jazdou Marinová, ktorá sa vyšvihla na pozíciu líderky.

Viedla až do poslednej jazdy úradujúcej majsterky sveta a víťazky X-Games Synnottovej, ktorá ako jediná z 12-členného štartového poľa dokázala pokoriť 90-bodovú hranicu a strhnúť víťazstvo na svoju stranu.

Vo veku 20 rokov zaznamenala najhodnotnejší výsledok v kariére, pred štyrmi rokmi v Pjongčangu skončila v slopestyle na 13. mieste, v Big Air získala bronz.

"Šialené, stále tomu nemôžem uveriť. Znamená pre mňa veľa, že som úplne prvá športovkyňa z Nového Zélandu so zlatom zo zimnej olympiády. Som na to nesmierne hrdá. Dúfam, že som potešila ľudí doma a odkazujem im, aby to za mňa oslávili," citovala agentúra AFP slová Sadowskej Synnottovej, ktorej triumf nevyvolal u súperiek závisť.

"Teším sa spolu s ňou. Ona je totiž snoubordistka, ktorá tento šport posúva na iný level. Zaslúžila si to. Je skvelá pretekárka a veľká inšpirácia pre nás všetky," zložila Novozélanďanke kompliment strieborná Marinová.

Líderka tohtoročného seriálu Svetového pohára Kokomo Muraseová zaostala za očakávaniami. Sedemnásťročná Japonka pri svojej olympijskej premiére skončila ďaleko za medailovými stupňami, obsadila až 10. priečku za Andersonovou.

Slovenská reprezentantka Klaudia Medlová napokon do prvej snoubordovej súťaže na hrách v Pekingu nezasiahla. V príprave na sobotňajšiu kvalifikáciu si tesne pred jej štartom natiahla väzy v kolene a musela svoju účasť zrušiť.

Dvadsaťosemročná Slovenka dúfa, že sa stihne dať zdravotne do poriadku aspoň na druhú freestyleovú disciplínu - Big Air, ktorej kvalifikácia je na programe 14. februára.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Snoubording»Nový Zéland má historické zlato na zimnej olympiáde, získala ho súperka Medlovej