My chodíme do práce, oni žijú z futbalu. Dedinský klub sa nemusí hanbiť

Gólová radosť Banskobystričanov, v strede s kapitánskou páskou David Depetris.
Gólová radosť Banskobystričanov, v strede s kapitánskou páskou David Depetris. (Zdroj: Rimava.sk, Autor: Matej Hank)
Titanilla Bőd|24. aug 2021 o 23:53

Banská Bystrica postúpila do 3. kola Slovnaft Cupu.

JESENSKÉ. Ľavý obranca hodinu pred zápasom ešte rozvážal balíky, príležitostný stopér zase obedy. Brankár mal práve voľno, ale inak pracuje v neďalekej obci ako kuchár. Potom sa všetci prezliekli a nastúpili v pohárovom stretnutí proti druholigistovi.

Účastník D-skupiny V. ligy Stredoslovenského futbalového zväzu FK Jesenské hostil v druhom kole Slovnaft Cupu Duklu Banská Bystrica. Hostia vyhrali 3:0, ale dedinský klub sa za výkon proti súperovi zvučného mena nemusí hanbiť.

Dva góly Depetrisa

„Zázraky existujú, ale uvedomili sme si, že súper je oveľa silnejší. Nechceli sme si spraviť hanbu,“ zdôraznil kapitán domácich Adrián Bial. Pracuje ako kuriér, voľno nemal ani v deň dôležitého stretnutia, odšoféroval asi 150 kilometrov.

„My chodíme do práce, hráči súpera žijú z futbalu. Trénujú oveľa viac, čakali sme, že budú rýchlejší,“ poukázal na najpodstatnejší rozdiel medzi dvoma tímami Bial.

Kapitán FK Jesenské Adrián Bial.
Kapitán FK Jesenské Adrián Bial. (Autor: Titanilla Bőd)

V prvej polhodine Jesenské držalo krok s favoritom, ešte pred prestávkou sa však dvakrát presadil David Depetris. Vychýrený kanonier dal svoj druhý gól z pokutového kopu po signalizovanej ruke Biala.

„Nechcem to komentovať, videl som to inak ako rozhodca,“ stručne poznamenal domáci kapitán.

Brankár v permanencii

Na rozmočenom trávniku sa šmýkali hráči oboch mužstiev, brankár domáceho tímu Michal Michálek si dosýta zachytal. V druhom polčase skórovala Dukla už len raz, zásluhou Lukáša Kojnoka.

„Som spokojný s výkonom aj s výsledkom. Chlapci podali super výkon, ďakujem im za to,“ usmieval sa domáci brankár.

Konfrontáciu s druholigistom uvítal. „Je to super pocit, zažil som to pred niekoľkými rokmi, keď som v Rimavskej Sobote hrával ešte druhú ligu,“ dodal.

Brankár FK Jesenské Michal Michálek.
Brankár FK Jesenské Michal Michálek. (Autor: Titanilla Bőd)

Trochu ho mrzelo, že nechytil Depetrisovu dorážku. „Bol rýchlejší, ale aj tak to bolo dobré, zahrať si proti takému strelcovi. V minulosti som ešte hral aj proti Hectorovi Tubonemimu, keď hrával za Šamorín. Tiež mi dal gól,“ zaspomínal na útočníkov zvučného mena brankár.

Jeho tvár zdobili škvrny od blata. V Jesenskom bolo upršané počasie. Aby sa vôbec dalo hrať, skupina domácich futbalistov pred stretnutím odhŕňala vodu z ihriska lopatami. Na inom mieste zase skúšali vysať vodu z pôdy starým matracom.

Rýchlokurz pre stopérov

Štefan Rubint má svoj rituál. Pred pohárovými zápasmi si na obed dá vždy kura na prírodno s ryžou.

Bolo to tak pred dvomi rokmi, keď ako hráč Fiľakova nastúpil proti Dunajskej Strede i teraz, keď v Jesenskom privítali Banskú Bystricu. „Pred takýmito významnými stretnutiami je to moje zaužívané menu v reštaurácii Ascona. Určite si tento rituál ponechám, veď nám vyšiel zápas aj vtedy proti DAC, aj teraz proti Dukle,“ usmieval sa Rubint.

Hráč FK Jesenské Štefan Rubint.
Hráč FK Jesenské Štefan Rubint.

Fiľakovo na jeseň 2019 potrápilo favorita, DAC postúpil iba po jedenástkovom rozstrele. „Aj teraz sme sa dobre držali. Kým sme neinkasovali, hrali sme vo vysokom tempe, zápas sa musel páčiť aj divákom. Škoda tej jedenástky tesne pred prestávkou, bola veľmi prísna,“ poznamenal Rubint.

Obvykle nastupuje ako krajný záložník, ale tentoraz hral v strede obrany. „Dozvedel som sa to deň pred zápasom. Tréner sa ma spýtal, či by som sa na to podujal. Pozrel som si niekoľko videí, ako hrajú stopéri. Bol to taký rýchlokurz, ale dopadlo to dobre,“ smial sa Rubint.

Veľký zážitok

Slovnaft Cup ponúka unikátnu príležitosť pre kluby z nižších súťaží, aby na svojom ihrisku privítali silných súperov.

„Už keď Dukla prichádzala, bolo cítiť, že je to mužstvo na inej úrovni. Mali jednotné oblečenie, boli sebavedomí. Bolo jasné, že sú to profíci. Myslím si, že sme proti nim dosiahli dobrý výsledok a bol to pre nás sviatok,“ skonštatoval Štefan Rubint.

Po takýchto stretnutiach spravidla nie je sklamané ani zdolané mužstvo. Dukla si splnila povinnosť a postúpila do ďalšieho kola, mrzieť ich však môže zranenie Ľubomíra Willwébera.

„Cieľ tohto zápasu bol jednoznačný – postúpiť do ďalšieho kola a to sme splnili. Teší ma, že dal Depetris dva góly a na tretí prihral. V tomto stretnutí bolo našou povinnosťou vyhrať,“ zhodnotil zápas pre oficiálnu stránku klubu tréner Banskobystričanov Stanislav Varga.

Napriek prehre bol spokojný aj tréner Jesenského Karol Kisantal. „Je to veľký zážitok. Vyradiť favorita by bolo ako vyhrať v lotérii. Raz to môže vyjsť, ale rozdiel medzi súpermi je veľký a to sa na ihrisku aj prejavilo. Nepodali sme zlý výkon, chalanom môžem len gratulovať,“ zdôraznil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»My chodíme do práce, oni žijú z futbalu. Dedinský klub sa nemusí hanbiť