Slovenský majster konečne bodoval v Lige majstrov

Brankár Tatrana M. Cvitkovič výrazne podržal svoj tím pri prvom víťazstve v Lige majstrov.
Brankár Tatrana M. Cvitkovič výrazne podržal svoj tím pri prvom víťazstve v Lige majstrov. (Autor: SITA)
Ján Leško|21. okt 2019 o 16:59

Výhra Tatrana bola pokropená aj slzami radosti.

PREŠOV. Pätnásťnásobný slovenský hádzanársky majster si na konto pripísal prvé body do tabuľky C – skupiny Ligy majstrov.

Tatran Prešov podal dosiaľ svoj najlepší výkon v skupinovej fáze a na ihrisku Eurofarmu Rabotnik Bitola v Severnom Macedónsku zaslúžene zvíťazil najtesnejším rozdielom 24:23.

Úspech tímu chorvátskeho trénera slovenského šampióna Slavka Golužu pečatil šesť sekúnd pred koncom dramatického duelu slovinský legionár Januš Lapajne.

Zatiaľ najlepší výkon v Lige majstrov

Zápas piateho kola C – skupiny Ligy majstrov v Bitole mal dramatický náboj od samého úvodu do posledných sekúnd.

Tatran šiel do vedenia gólom Afanou Gatineho, no domáci čoskoro otočili skóre a viedli o dva góly.

Prešovčania však doťahovali a držali so súperom tesný kontakt. Hralo sa takzvane „gól na gól“.

Tri minúty pred prestávkou Lukáš Urban dostal Tatran druhý raz do vedenia 13:12.

Dráma pokračovala a keď domáci v 47. minúte ušli hosťom na rozdiel štyroch gólov (21:17), s Prešovom to veru nevyzeralo dobre.

Slovenský majster ale do kolien nepadol. Naopak, zapol a v 54. minúte po dvoch góloch Lapajneho, jednom M. Straňovského, Rábeka a D. Kroka, o gól viedol Tatran.

Škoda, že v týchto fázach inak výborne hrajúci Rábek nepremenil svoju druhú sedmičku (jednu predtým zahodil aj Muňoz) a Rabotnik vyrovnal.

Lenže v 58. min. Javier Muňoz z „nemožného uhla“ poslal hostí znovu do vedenia. Len domáci ešte v tej istej minúte vyrovnali na 23:23.

V poslednej minúte arbitri odpískali Urbanovi útočný faul. Nasledovala rýchla kontra Bitoly.

V čase 59,35 vytiahol ďalší zo svojich skvelých zákrokov v úžasnej forme chytajúci Mario Cvitkovič.

Ním vyrazenú loptu obetavým zákrokom získal prešovský kapitán M. Straňovský, k lopte sa potom dostal Lapajne a šesť sekúnd pred záverečným hvizdom spečatil výhru hosťujúceho tímu.

Goluža nechválil jedincov, vyzdvihol tím

V tábore Tatrana Prešov prepukla po víťazstve na palubovke Eurofarmu Rabotnik Bitola obrovská radosť.

Slzy šťastia stekali po tvári aj inak tvrdému chlapovi, trénerovi Slavkovi Golužovi.

„Bol to veľký zápas, máme dôležité dva body, avšak musíme ostať nohami pevne na zemi. Nebudem chváliť jednotlivcov, pretože tento zápas vyhralo jednoznačne mužstvo prešovského Tatrana,“ okrem iného vyriekol po stretnutí kormidelník slovenského šampióna.

V Severnom Macedónsku žiarili v prvom rade brankár Mario Cvitkovič, ktorý za stavu 7:6 v trinástej minúte vystriedal Čuprynu, autor siedmich gólov Oliver Rábek a tiež strelec víťazného gólu Januš Lapajne.

„Ťažký zápas vo výbornej atmosfére. Ukázali sme charakter i bojovnú morálku najmä vo chvíľach, kedy nám to nešlo. Nepriaznivé skóre sme šnúrou piatich gólov dokázali otočiť. Ukázalo sa, že sa oplatí hrať na maximum do posledných sekúnd,“ uviedol na klubovej stránke Tatrana M. Cvitkovič.

Rábek napokon cestoval a strelecky dominoval

Veľmi príjemným zistením bol výkon prešovskej spojky Olivera Rábeka.

Predovšetkým po tom, čo sa mu štyri dni pred stretnutím Ligy majstrov v Severnom Macedónsku v pohárovom stretnutí v Košiciach obnovilo zranenie, ktoré utrpel v premiérovom domácom zápase SEHA ligy s ukrajinským Motorom Záporožie.

Vtedy, po zásahu protihráča do oblasti krku, ostal nehybne ležať. Ako sa ukázalo, došlo pritom k poškodeniu nervu v hornej časti tela.

Pre niečo podobné v spomenutom zápase v Košiciach visel nad jeho cestou do Bitoly veľký otáznik.

Generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický nám tvrdil, že definitívne rozhodnutie padne až tesne pred odchodom.

Rábek napokon, a našťastie pre tím, odcestoval a na to, aké problémy pred duelom mal, podal obdivuhodný výkon.

„Veľmi sa z toho teším. Konečne máme prvé body z ihriska veľmi ťažkého súpera. Dokázali odvrátiť gólový odskok súpera a ísť sami do vedenia. Gratulujem všetkým chlapcom, ktorí sa o takýto výsledok zaslúžili. Všetci hrali výborne. Iste, boli tam aj chyby, no ustáli sme ich na nohách i takticky,“ konštatoval sedemgólový strelec Tatrana.

„Som šťastný, že víťazný gól som napokon strelil ja. Musím ale chváliť Martina Straňovského, ako obetavo vybojoval poslednú loptu, ako skvelo chytal Mario Cvitkovič. S takýmto výkonom brankára sa dá vyhrať nad hocikým. Bolo úžasné čo tentoraz predvádzal. Pred nami sú však ďalšie zápasy, takže ideme ďalej a dúfam, že na víťaznej vlne ostaneme.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenský majster konečne bodoval v Lige majstrov