Dožil sa úctyhodného veku. Zomrel najstarší slovenský lyžiar Otto Krajňák

Otto Krajňák, archívna fotografia.
Otto Krajňák, archívna fotografia. (Autor: TASR)
Michal Šášky|23. mar 2021 o 22:30

Bol slovenskou raritou i legendou.

BRATISLAVA, KEŽMAROK. Vo veku 96 rokov zomrel Otto Krajňák.

Držiteľ krištáľového glóbusu za víťazstvo vo Svetovom pohári veteránov a niekoľkonásobný majster sveta kategórie Masters bol najstarší aktívny lyžiar na Slovensku a možno aj na svete.

O úmrtí informovalo mesto Kežmarok na oficiálnej stránke na Facebooku.

Otto Krajňák bol slovenská rarita a legenda. 

V roku 2017 vo Svetovom pohári v zjazdovom lyžovaní kategórie Masters, teda pretekárov nad tridsať rokov, bol slovenský reprezentant a niekoľkonásobný majster sveta suverénne najstarší. Vo svojej vekovej kategórii súťažil ako jediný.

„Každé ráno cvičím 35 minút a robím 260 drepov a sed - ľah,“ prezradil vtedy pre Nový Čas Krajňák.

Naposledy sa na oficiálnych pretekoch podľa dát Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) predstavil v marci 2018 v slovinskom Cerkne.

V roku 2009 mu bola udelená Cena Vladimíra Černušáka, ktorú udeľuje Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) jednotlivcom i kolektívom za propagáciu a šírenie olympijských myšlienok.

Rodený Kežmarčan pochádzal z ôsmich detí. Piati – On, Vladimír, Mária, Žofia a Juraj – sa upísali zjazdovému lyžovaniu. Najvyššie to dotiahli Otto a Vlado.

Vladimír Krajňák sa zúčastnil na dvoch zimných olympijských hrách. Na povojnových v roku 1948 v St. Moritzi po páde v tréningu nesúťažil, o osem rokov v Cortine d´Ampezzo skončil v obrovskom slalome na 38. mieste, slalom nedokončil, v zjazde ho diskvalifikovali.

Vladimír Krajňák zomrel v roku 2014 počas tréningu v Bachledovej doline.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Dožil sa úctyhodného veku. Zomrel najstarší slovenský lyžiar Otto Krajňák