Slováci po pamätnom derby krotia emócie. Z hrušky dole, čakajú Švajčiari plní síl

Momentka zo zápasu Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Šimon Čop|27. dec 2023 o 10:48

Švajčiarsko nastupuje na MS do 20 rokov 2024 bez najväčšej hviezdy.

GÖTEBORG. Priznal, že ním lomcujú emócie, ale dodal “z hrušky dole”. Adam Sýkora nechce, aby tím, ktorého je kapitánom, po vysokej výhre lietal v oblakoch. 

Slovenskí hokejisti na úvod MS do 20 rokov porazili českých rovesníkov 6:2. Išlo o najvyššiu výhru Slovákov nad Čechmi na tomto fóre a len piatu celkovo.

Mužstvo sa po slabej prvej tretine zomklo. Striedačka žila, radovala sa z každého pozitívneho momentu. 

Po takom bojovnom výkone a vysokom víťazstve nad odvekými rivalmi nie je ťažké prepadnúť eufórii. A práve to nikto nechce. Slováci si uvedomujú, že Švajčiarsko nebude ľahkým súperom.

Výhry nad Švajčiarskom nie sú samozrejmosť

Veľká časť tímu si pamätá vzájomný súboj z vlaňajška. Slováci doň vstupovali ako papierový favorit, no napokon získali iba bod po prehre 3:4 po samostatných nájazdoch. Nebyť tej, boli by vyhrali skupinu. 

V roku 2021 sa síce radovali z tesnej výhry 1:0, pri ktorej čaroval brankár Šimon Latkóczy, ale o rok skôr prehrali vysoko 2:7.

Výhry nad Helvétmi nie sú samozrejmosťou, dokonca sú skôr výnimkou. Akoby Slovákom taktický súper nesedel.

“Švajčiari hrajú dlhé roky organizovaný hokej. Zamerané je to na defenzívu, kde sa snažia prehusťovať priestor, kde je puk a potom chodiť do rýchlych protiútokov. Hlavný cieľ bude toto eliminovať,” uvažoval po výhre nad Čechmi kouč Ivan Feneš. 

“Každý zápas bude prioritne o nás, čo sme schopní súperovi dovoliť a čo sme schopní my vyprodukovať,” hovorí a potvrdzuje, že prioritou Slovákov je v každom dueli udávať tempo hry.

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Papier značí jasnú prevahu

Švajčiarskou výhodou môže byť to, že pôjde o ich prvý zápas na šampionáte. Slováci sa musia popasovať so záťažou, ktorú predstavuje druhý duel v priebehu 24 hodín. 

Úplne teda nevedno, v akej forme pricestujú Švajčiari a čo od nich čakať. Je však isté, že jadrom ich taktiky bude poctivá defenzíva. 

Papierovo sú outsiderom zápasu. Svedčí o tom napríklad skutočnosť, že v mužstve majú jediného draftovaného hráča, zadáka Rodwina Dionicia. 

Oproti Slovákom majú v zostave omnoho menej hráčov so skúsenosťami z juniorských šampionátov. Ich priemerný hráč je o 4 centimetre nižší a a o 2 kilogramy ľahší. V týchto dvoch metrikách sú na šampionáte najnižšie. 

Bez najväčšej hviezdy

Najpodstatnejším bodom pri ich zostave je však absencia najznámejšieho mena. Lian Bichsel, ktorý bol v ostatných rokoch alfou a omegou reprezentácií do 18 a 20 rokov, do Švédska nepricestoval. 

Dôvod je zvláštny. Rozhodol sa totiž sám. 

Klub Dallas Stars, ktorý súhlasil s jeho účasťou na turnaji, ho pred krátkym časom poslal z AHL na hosťovanie do Rögle BK vo švédskej SHL. A on pred reprezentáciou uprednostnil klubové povinnosti. Chce sa úplne venovať adaptácii, majstrovstvá sveta by ho zdržali na niekoľko týždňov. 

Pre Švajčiarov je to významná strata. Podľa analýzy skauta Samuela Tirpáka na Sportnete ho do istej miery dokážu nahradiť talenty, ktoré pozorne sledujú kluby z NHL pred budúcoročným draftom, avšak úplne jeho prínos vybalansovať nedokážu.

Proti slovenskému útoku, nabitému sebavedomím po utorkovej výhre, pomôže zrejme iba obetavý výkon defenzívy a excelentné predstavenie brankára.

Pozor na prílišné sebavedomie

Slovensko zas môže zradiť predovšetkým psychika. Dobre si uvedomujú kvality súpera, no skutočnosť, že sú favoritom, nepotlačia.

Prvá výhra ich nakopla, avšak tréner Feneš v podstate potvrdil, čo si myslí kapitán Sýkora. "Ale musíme zostať pri zemi a vrátiť sa k poctivej robote, ktorú sme ukázali od druhej tretiny. Vieme hrať ešte lepšie," podotkol pre Hockey Slovakia.

Duel proti Česku nemal jasného favorita, preto, hoci výsledok vyznel jednoznačne, Slovákov vyčerpal. Aj únava môže zohrať úlohu na tom, ako bude vyzerať obraz hry.

"Tento duel nás stál dosť síl, zajtra nás čakajú Švajčiari, čo je pre nás dôležitý zápas. Musíme si čo najlepšie oddýchnuť," pokračoval Feneš a slová o regenerácii zdôrazňovali i hráči.

Tabuľka skupiny B

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci po pamätnom derby krotia emócie. Z hrušky dole, čakajú Švajčiari plní síl