Štrbák odohral najpoučnejší zápas. Čo bolo Slovákom na príťaž, bude neskôr výhoda

Maxim Štrbák v zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Maxim Štrbák v zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Ondrej Rusnák|3. jan 2024 o 12:15

Jeden z najsilnejších ročníkov slovenského hokeja medailu nezískal.

BRATISLAVA. Od mladých hokejistov z ročníkov 2004 a 2005 sa čakal na juniorskom šampionáte útok na cenný kov.

Z medailového sna však Slovákov prebudili dve štvrťfinálové prehry v predĺžení. Minulý rok v epickom zápase s Kanadou a tentokrát po súboji s Fínskom.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Jeho príbeh si môžete prečítať tu.

Obe prehry budú hráčov bolieť do konca kariéry. Výsledky, ktoré dosiahnete s kamarátmi z detstva v reprezentačnom drese totiž zostávajú v hlave a v srdci najdlhšie.

Ešte skôr než hráčom uschli slzy v kabíne, sociálne siete vyplavili množstvo príčin vypadnutia.

„Tréneri nechali Gajana na striedačke v zápase s USA a ten stratil pohodu“.

„Štrbáka mali v zápase s Fínskom posadiť, keď mu nešlo. Dvorský mal byť vo formácii s niekým iným“. Toto sú všetko reči generála po vojne.

Feneš prepásol šancu

Samozrejme, najväčšiu zodpovednosť za výsledok nesie tréner Ivan Feneš. Reprezentáciu do 20 rokov viedol tretí rok a ani raz sa nedostal do bojov o medaily.

Úprimne, nie som fanúšik Fenešových predturnajových vyjadrení. O tom, akú máme veľkú kvalitu v útoku, aký máme skvelý kolektív a podobne.

Slovákom vždy viac svedčalo, keď boli skromní a nechodili s bubnom na zajace. To sa s tímovým sebavedomím nevylučuje.

Ivan Feneš si - napriek nesplneniu cieľa, ako sám tento výsledok pomenoval - svoju pozíciu zastal. Tím pôsobil organizovane, presilovky aj oslabenia fungovali viac ako dobre a postup do semifinále padol na drobnostiach.

Pri prestrihu kamery od tešiacich sa Fínov na trénera Slovákov bolo vidieť, že mu je do plaču. Dobre vedel, že ak aj zostane naďalej tréner dvadsiatky, takú veľkú šancu na medailu už mať nebude.

Ľudsky mi ho bolo ľúto, ale taký je šport.

Priveľa na jedny plecia

Po vyradení sa spŕška negatív zniesla aj na dvojicu Štrbákovcov. Martin Štrbák sa ako asistent trénera zameriava na obranu, v ktorej bol jeho syn Maxim lídrom.

Z jedenástky draftovaných hokejistov vo výbere bol jediný obranca. Štrbáka si minulý rok v druhom kole vytiahlo Buffalo Sabres. Len pre jeho modré oči to nebolo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Štrbák odohral najpoučnejší zápas. Čo bolo Slovákom na príťaž, bude neskôr výhoda