Opití Poliaci, dôležití a benevolentní Rusi. Boli sme s fanúšikmi v Petrohrade

Slovensko malo na tribúnach približne päťsto priaznivcov.
Slovensko malo na tribúnach približne päťsto priaznivcov. (Autor: Ivan Mriška)
Ivan Mriška|15. jún 2021 o 17:31

Na tribúnach malo prevahu Poľsko.

PETROHRAD. Sme hlboko pod zemou, na stanici metra menom Zenit. V pozadí sa vynímajú trofeje miestneho petrohradského klubu z domácej ligy i pohára.

Z podzemia vychádza hŕstka slovenských fanúšikov. Je ich niečo cez päťsto. „Slovenskó, Slovenskó, héja, héja, heja, Slovenskó,“ kričia.

Nespočetné kontroly

Dostať sa na Krestovskij štadión, ktorý je známy aj pod názvom Gazprom Aréna je náročné. Absolvovať treba nespočetné množstvo kontrol.

Rusi sú až prehnane dôležití. Fanúšikov obchytkávajú a prezerajú si každú časť ich tela. Majú čas. Novučičký štadión postavený v roku 2017 totiž mohol byť zaplnený len z polovice.

Všade je množstvo policajtov, viac ako fanúšikov. Kontrolujú každú maličkosť. Fotka s nimi neprichádza do úvahy. Len prísne zazerajú.

Opití Poliaci

Keď sa konečne dostaneme do útrob, prejsť treba stovky schodov.

Pri výstupe na najvyšší bod nás omráči. Supermoderný vysvietený komplex, aký nemajú ani niektoré tímy z Premier League. Fantázia, nádhera.

Fanúšikovia Slovenska cestujú na zápasy EURO 2020 s FutbalTour.sk

Ruskí organizátori boli všade precízni, ale na tribúnach už benevolentní. Starosti im narobila len hŕstka opitých Poliakov, ktorí mali problém prejsť po schodoch.

Slovenskí a poľskí fanúšikovia boli zmiešaní. Žiadny problém. Konflikt medzi nimi nehrozil. Všetci sa len usmievali a pili spolu pivo.

Viac podgurážení boli Poliaci. Slováci sa sústredili skôr na fandenie.

„Je nás tu podstatne menej, ale Poliakov prekričíme. Aj keby sme mali prísť o hlasivky,“ hovorí člen slovenského fanklubu Marek Oravec.

Rúška povinné, nemal ich nikto

Miestny komentátor upozorňuje, aby mali fanúšikovia nasadené rúška a držali si medzi sebou dvojmetrové rozostupy. Nik to však nerieši. Prekrytú tvár nemal takmer nikto a každý sedel, kde chcel.

Fanúšikovia sa zgrupovali a Rusom to bolo jedno. Len sa usmievali, čo bol veľký kontrast oproti policajtom z mesta. „Slováci, poďte sem,“ kričali priaznivci.

Je až neuveriteľné, aká priateľská atmosféra panovala medzi poľskými a slovenskými fanúšikmi. Spolu sa objímajú a tlieskajú si navzájom.

Keď predvedie individuálnu akciu Róbert Mak, Slováci sa chytajú za hlavu. „Škoda,“ kričia. Lopta však na prekvapenie končí v sieti. Vypukne obrovská explózia radosti.

„Macejko, macejkó, ko, ko, ko, ko,“ spievajú všetci.

Spolu s nimi aj Richard Hamšík, otec Mareka Hamšíka, ktorý je s výkonom svojho syna nadmieru spokojný.

Darček na dvadsiatku

Po prestávke fanúšikovia spia. A rovnako aj slovenskí futbalisti. Poliaci krátko po návrate z kabín vyrovnali na 1:1. Začína sa odznova.

„Nevadí, nevadí,“ spievajú Slováci.

Drvivú väčšinu fanklubu tvorili muži. Našlo sa však aj pár žien.

„Dnes mám dvadsať rokov. Ocino mi pripravil prekvapenie v podobe zájazdu do Petrohradu. Krásne mesto, skvelý futbal. Nezabudnuteľný zážitok,“ dojato hovorí Tereza Šemeláková z dedinky Semerovo pri Nových Zámkoch.

Otec prekvapil dcéru a kúpil jej výlet do Petrohradu.
Otec prekvapil dcéru a kúpil jej výlet do Petrohradu. (Autor: Ivan Mriška)

Po vyrovnaní bolo viac počuť priaznivcov Poľska, ktorí mali na tribúnach veľkú prevahu. Zatiaľ čo ich bolo približne desaťtisíc, Slovákov ledva päťsto.

Kibicov zarmútil moment zo 62. minúty, kedy po dvoch fauloch na Jakuba Hromadu dostal červenú kartu Grzegorz Krychowiak.

Hŕstku verných priaznivcov zo Slovenska, ktorí absolvovali množstvo procedúr v podobe testov a kontrol to nakoplo. Neúnavne povzbudzovali a vyplatilo sa.

Milan Škriniar si fantasticky spracoval loptu a rozhodol o cennej výhre podceňovaného mužstva. Poľsko padlo po prehre 1:2.

„Nemám hlasivky, ale stálo to za to. Ideme oslavovať a piť do rána. Petrohrad, tras sa,“ unavene, ale šťastne povedal Oravec.

Poliaci gratulovali Slovákom

Medzi slovenských fanúšikov prišlo viacero Poliakov, ktorí im podávali ruky. „Gratulujeme, zaslúžene bratia,“ vraveli.

V Petrohrade bola aktuálne biela noc, ktorá je na severe Európy dobre známa. V období bielych nocí sa v mestách nepoužíva verejné osvetlenie, tma je sotva tri hodiny. Okrem toho, že bola biela, bola aj slovenská.

Miestne pohostinstvá v Petrohrade obsadili Slováci, ktorí oslavovali až do skorých ranných hodín.

„Výlet do Petrohradu stál za to. Nezabudnuteľný zážitok, ktorý si budem pamätať do konca života,“ uzavrel fanúšik Marek Šemelák zo Semeroviec.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Opití Poliaci, dôležití a benevolentní Rusi. Boli sme s fanúšikmi v Petrohrade