Nevideli sa roky, nezabudli. Príbeh spolužiakov, ktorí sa stretli na EURO v Petrohrade

Zľava kamaráti Jozef Bitala a Marián Guga.
Zľava kamaráti Jozef Bitala a Marián Guga. (Autor: Ivan Mriška)
Ivan Mriška|17. jún 2021 o 14:20

Užili si zápas Poľsko - Slovensko.

PETROHRAD. Pred 25 rokmi cestoval s kamarátmi do Petrohradu ako prekladateľ. Jozef Bitala si ruské veľkomesto tak zamiloval, že sa domov už nevrátil.

Na severe Európy sa po druhý raz oženil a založil si rodinu.

„Petrohrad ma očaril svojou atmosférou. Je nevídaná a neskutočná,“ vraví Bitala.

Fanúšikovia Slovenska cestujú na zápasy EURO 2020 s FutbalTour.sk

Jednoduchí ľudia sú šťastní

Studenšia klíma mu nevadí, okrem Petrohradu rád navštevuje blízke dedinky a mestečká.

„Na severskom vidieku žijú fantastickí ľudia, ktorí nepoznajú výplatu a nič ich netrápi.

Do dedín nechodia noviny, všetci kašľú na štát. Žijú jednoduchým spôsobom života a sú šťastní. Petrohrad a blízky vidiek sú ako dva rozdielne svety kúsok od seba,“ dodáva rodák z Moravy.

Keď zistil, že v Petrohrade odohrá úvodný zápas na EURO 2020 reprezentácia Slovenska, spomenul si na kamaráta z Hornej Súče. A ten mu za pár dní zavolal.

„Pýtal som sa ho, či môžem prísť. Jozef odpovedal, že musím. Že také mesto už v živote neuvidím,“ hovorí Marián Guga.

Nikdy na seba nezabudli

Kamaráti žijú od seba takmer dvetisíc kilometrov, nikdy však na seba nezabudli. Radi spomínajú na časy štúdia na Vysokej škole strojnej a textilnej v Liberci.

„Nevideli sme sa už dvanásť rokov. No verní priatelia sme stále. Sme v kontakte a raz za čas sa stretneme v Liberci,“ dodal Guga.

V deväťdesiatych rokoch spolu hrávali okresní přebor, dnes po päťdesiatke sú vernými fanúšikmi futbalu. „Jožka som musel donútiť, aby držal palce Slovensku. Inak by dostal poza uši,“ smeje sa.

„Ja vždy drukujem dobrému futbalu. A tento raz bolo Slovensko lepšie, takže vyhralo zaslúžene,“ odvetil Bitala. V zápase Ruska so Slovenskom by vraj nepreferoval nikoho.

Chýba mu dobré pivo

V Rusku je šťastný, chýba mu však jedna vec. Dobré pivo. „Odvykol som si od neho. Tu v Rusku je všade strašne studené a nikde nerobia penu. Pretože to nikto nevyžaduje. Pivo Rusi nedokážu ošetriť tak, ako si zaslúži,“ prezradil Bitala.

Keď príde do Česka alebo na Slovensko, vždy si preto zájde na dobré čapované.

„Do Ruska som doniesol súčiansku slivovicu. Tu nič také nie je, ale známi si ju obľúbili. Rusi pijú všetko, čo horí. Nemajú s ničím problém,“ smeje sa.

Kamaráti spolu strávili v Petrohrade tri dni. „Navštívili sme všetko, čo sa dalo stihnúť. Najviac sa mi páčil palác Petergof s krásnymi fontánami. Celé mesto je niečo úžasné. Dýcha históriou,“ nadšene uviedol Marián Guga, ktorý sa teší ako bude doma rozprávať svoje zážitky.

Už teraz majú naplánované ďalšie stretnutie. Akonáhle ustúpi pandémia, obaja pricestujú do Liberca. „Už, aby to bolo,“ uzavreli.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Nevideli sa roky, nezabudli. Príbeh spolužiakov, ktorí sa stretli na EURO v Petrohrade