Mladého Slováka chválil i tréner: Keď opadne adrenalín, večer si aj poplačem

Na snímke s loptou Tomáš Smetanka (Slovensko), vpravo Magnus Gullerud (Nórsko) v zápase F-skupiny majstrovstiev Európy hádzanárov.
Na snímke s loptou Tomáš Smetanka (Slovensko), vpravo Magnus Gullerud (Nórsko) v zápase F-skupiny majstrovstiev Európy hádzanárov. (Autor: TASR – František Iván)
Patrik Fotta|14. jan 2022 o 00:15

Bol to super zážitok, vravel 19-ročný reprezentant.

KOŠICE. "Nóri ukázali, prečo sú svetová extratrieda. V druhom polčase za desať minút rozhodli zápas. Kvalitatívne sú úplne inde ako my," zhodnotil úvodný duel Slovenska na majstrovstvách Európy Tomáš Urban.

Vynikajúcu streleckú formu si dokázal preniesť z nemeckej najvyššej súťaže do reprezentácie.

Košický rodák bol so šiestimi gólmi najlepším strelcom zápasu, v ktorom slovenskí hádzanári podľahli Nórom 25:35.

"Ja nebudem so svojím výkonom spokojný nikdy. Zahodil som niektoré dobré šance. Na čom však môžeme stavať, bol náš výkon v prvom polčase," skonštatoval Urban.

Slovákov mohla po zápase tešiť ofenzívna forma. Streliť 25 gólov Nórom, ktorí pred dvoma rokmi vybojovali na ME bronzové medaily, je slušná vizitka.

"V druhom polčase sme viackrát stroskotali na najlepšom hráčovi zápasu, ktorým bol nórsky brankár Saeveraas. Ak zlepšíme našu úspešnosť, môžeme dať omnoho viac gólov," zhodnotil slovenský kanonier.

S trénerom má fotku ako 15-ročný

Tomáš Smetánka, ktorý pri svojom debute v reprezentácii strelil tri góly, pôsobil po zápase aj napriek prehre pozitívnym dojmom.

"Ešte si to úplne neuvedomujem. Večer, keď trochu adrenalín opadne, si nad tým možno od šťastia aj poplačem," priznal Smetánka.

Na ihrisku mal možnosť porovnať sa s jednými z najlepších hráčov Európy. Špeciálne si užíval momenty, keď bol v blízkosti megahviezdy Sandera Sagosena.

"Navyše, keď vás bráni hráč ako je Harald Reinkind alebo Robin Tonnesen je to super zážitok," uviedol iba 19-ročný slovenský reprezentant, ktorého veľkým vzorom v detstve bol súčasný tréner Kukučka.

"Mám s ním dokonca aj fotku, keď som bol ešte malý chlapec. Ja som mal vtedy 15 rokov a on bol tesne po konci kariéry.

Dáva mi veľmi cenné rady. Ako hráč bol vynikajúci a je skvelý aj ako tréner. Som vďačný za to, že mi verí," skonštatoval Smetánka.

Kukučka sa nebude báť mladých opäť postaviť

Úvodný polčas ešte dokázali slovenskí hádzanári držať krok s veľkým favoritom, trénera Petra Kukučku mrzel najmä vstup do druhého dejstva.

"Za desať minút nám Nóri ušli na väčší rozdiel a preto som sa rozhodol dať príležitosť mladým chlapcom. Som rád, že sa svojej šance veľmi dobe chopili," pochválil Kukučka debutantov v národnom tíme – Mareka Hniďáka a Tomáša Smetánku.

Obaja hrali proti veľkým hviezdam sebavedomo, strelili po tri góly. Neurobili žiadnu výraznejšiu chybu.

"Hráči rastú práve v takýchto ťažkých zápasoch. Hrali veľmi dobre a ja sa rozhodne nebudem báť pustiť ich do druhého zápasu," povedal tréner Slovákov.

Urban: Hrať v Steel aréne je úžasný pocit

V sobotu čaká na slovenských reprezentantov kľúčový duel v skupine. Proti Litve potrebujú naplno bodovať, aby sa udržali v hre o postup.

"Už pred turnajom sme vedeli, že to bude pre nás najdôležitejší zápas. Podstatné je, aby si chlapci dobre oddýchli a čo najlepšie sa pripravili na Litvu," dodal Kukučka.

Stretnutie sledovalo priamo v Steel aréne iba niečo cez 1500 divákov. Spočiatku pôsobili zakríknuto.

Počuť ich bolo najmä v prvom polčase, keď sa domáci tím dostal na chvíľu do vedenia.

"Bolo cítiť, že hráme doma a diváci stoja za nami. Bolo super, že sme ich dokázali strhnúť na našu stranu. Celý zápas sme vnímali, že sú tam s nami a my sme vďační za to, že nám tlieskali a povzbudzovali nás až do konca," povedal Urban.

Majú na čom stavať

Po každom zo svojich gólov dával najavo obrovskú radosť. Rozhadzoval rukami, burcoval divákov na tribúnach, kde mal viacero svojich známych.

"Prišla ma pozrieť a podporiť rodina aj kamaráti. Už som v Steel aréne zopár zápasov odohral. Je to úžasný pocit hrať doma v tejto krásnej hale," vyhlásil 32-ročný Košičan.

Slováci svoj úvodný zápas s Nórskom prehrali o desať gólov.
Slováci svoj úvodný zápas s Nórskom prehrali o desať gólov. (Autor: TASR – František Iván)

Aj skúsený kanonier vyzdvihol výkony dvoch debutantov.

"Ukázali, že právom patria do národného tímu. Samozrejme zopár malých chybičiek by sa v ich výkone našlo. Sú to však veľmi šikovní mladí chlapci," zhodnotil muž, ktorý bol vyhlásený za hádzanára Slovenska v roku 2016.

Podľa Urbana na nich vôbec nebolo vidieť, že až do zápasu s Nórskom nemali na svojom konte žiaden reprezentačný štart za mužov.

"Na Slovensku nemáme príliš veľa talentov, keďže členská základňa je malá, ale rozhodne máme na čom stavať," zhodnotil premiéru dvoch spoluhráčov Urban.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Mladého Slováka chválil i tréner: Keď opadne adrenalín, večer si aj poplačem