Spoluhráčov mal kedysi na kartičkách. Skromný Slovák zažije krst ohňom

Marek Hniďák.
Marek Hniďák. (Autor: Peter Jesenský)
Daniel Dedina|12. jan 2022 o 19:30

Zahrá si na šampionáte, hoci na konte nemá ani jeden súťažný zápas.

KOŠICE. Na seniorskej úrovni hráva len poldruha roka. Pochádza z východu, ale nie je odchovancom Prešova, ktorý dominuje slovenskej hádzanej, ani Košíc. Tie napriek úpadku z posledných rokov majú v nominácii viacero odchovancov.

Dvadsaťročný Marek Hniďák hádzanársky vyrastal v Trebišove. Po hosťovaní v Košice Crows a polroku v maďarskom Cegléde pôsobí od leta v nemeckom Burgenlande.

Počas prípravných kempov zaujal reprezentačných trénerov natoľko, že sa mu rozhodli dať šancu na majstrovstvách Európy.

A to aj napriek tomu, že za A-tím Slovenska neodohral ešte ani jeden súťažný zápas, keďže slovenský tím mal ako spoluorganizátor turnaja miestenku na šampionáte istú.

Super príležitosť ukázať sa

„Je to pre mňa veľmi prekvapivé, ale zároveň super príležitosť sa ukázať a porovnať si sily s najlepšími hráčmi na svete,“ priznáva dvojmetrový ľavák.

V minulosti mal najlepších slovenských hádzanárov zvečnených na kartičkách. Niektorí z nich sú teraz jeho spoluhráčmi.

„Akurát som to spomínal, keď som vošiel do haly. Bol som tu na jednom z reprezentačných zápasov, keď som mal asi trinásť rokov,“ priblížil.

Kým predtým navštevoval Steel arénu ako divák, teraz bude priamy aktér najväčšieho športového podujatia tohto roku na Slovensku.

Hniďák na tréningu slovenskej reprezentácie v Steel aréne.
Hniďák na tréningu slovenskej reprezentácie v Steel aréne. (Autor: Peter Jesenský)

Nervozitu si Hniďák snaží nepripúšťať. Hneď úvodný tréning v Košiciach, kde Slováci absolvujú stretnutia F-skupiny, uňho navodil atmosféru hodnú majstrovstiev Európy.

„Veľmi sa na to teším, hoci divákov nebude až tak veľa. Dúfam, že si to užijeme a odohráme kvalitné zápasy. Najideálnejšie by bolo, ak by sme po každom zápase odchádzali spokojní s tým, čo sme predviedli. Myslím si, že v takom prípade sa výsledky dostavia,“ tvrdí.

Hneď na úvod čaká Slovensko papierovo najsilnejší tím v skupine a jeden z potenciálnych favoritov celého turnaja - Nórsko.

„Bolo by super, ak by sa nám ich podarilo potrápiť. Aby sme ukázali, že sme sem neprišli v role fackovacieho panáka,“ neskrýva odhodlanie pravá spojka slovenského tímu.

Každým rokom byť lepší hráč

Skromný hádzanár pôsobil až do dovŕšenia dospelosti v skromnom klube. O to viac si váži súčasnosť.

„V Trebišove nie je mužská kategória, ale mal som šťastie na správnych ľudí. Aj vďaka ním som to dotiahol až sem,“ zdôraznil Hniďák.

Po tom, čo sa v Košiciach ukázal v dobrom svetle, zamieril do Maďarska. V krajine, ktorá spolu so Slovenskom organizuje aktuálne majstrovstvá Európy, si vyskúšal jednu z najkvalitnejších ligových súťaží.

Dlho sa v nej neohrial, po vypadnutí Ceglédu prijal ponuku nemeckého Burgenlandu.

Hoci kvalitatívne si pohoršil, tento krok neľutuje. „Spočiatku som bol prekvapený. Čakal som, že to bude ľahšie, ale úroveň súťaže je veľmi slušná,“ priznal.

Angažmán v tretej lige by mal byť v prípade Mareka Hniďáka len prechodným riešením. O jeho služby sa interesujú rôzni záujemcovia.

„Mojou najväčšou ambíciou je zlepšovať sa a každým rokom byť lepší hráč. Momentálne sa plne koncentrujem na účinkovanie na majstrovstvách Európy. Všetko ostatné budem riešiť až po ich skončení,“ vyhlásil talentovaný hádzanár.

Na záver dodal: „Je to možnosť, ktorá sa už nemusí naskytnúť. Urobím všetko pre to, aby som príležitosť využil.“ 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Spoluhráčov mal kedysi na kartičkách. Skromný Slovák zažije krst ohňom