Rozlúčka legendy a Hudáková ako hviezda MS. Slovensko zaujalo

Slovenky sa radujú po zdolaní Lotyšska v zápase o piate miesto.
Slovenky sa radujú po zdolaní Lotyšska v zápase o piate miesto. (Autor: SITA)
Martina Janíková|10. dec 2017 o 21:58

MS žien vo florbale 2017 sa skončili. Toto sú štyri najzaujímavejšie momenty z pohľadu slovenského fanúšika.

BRATISLAVA. Mnoho divákov i gólov. Skvelé výkony Sloveniek i napínavé súboje o medaily. Majstrovstvá sveta žien vo florbale 2017 zabávali a prekonali očakávania slovenských fanúšikov.

Slovensko hostilo svetový šampionát prvý raz. Pozrite si, čo z pohľadu slovenského ženského florbalu najviac zaujalo.

1. Môžu sa merať s najlepšími

Slovenky vstupovali do šampionátu s vidinou piateho miesta. Pred dvoma rokmi vo fínskom Tampere skončili ôsme. MS pod novým trénerom zvládli na výbornú.

Slovenky od prvého zápasu potvrdzovali veľmi dobrú formu, predvádzali pekný florbal a zaujali tým aj domácich fanúšikov, ktorí na zápasy chodili v tisícoch.

V základnej skupine dominovali a na celom šampionáte prehrali jediný zápas – s neskoršími vicemajsterkami z Fínska. Slovenky v súboji o piate miesto porazili Lotyšky a dosiahli najlepší výsledok slovenského ženského florbalu v histórii MS.

VIDEO: Zápas o piate miesto Slovensko – Lotyšsko (zostrih):

„Myslím, že sa približujeme k svetovej špičke. Piate miesto je krásna ukážka toho, že slovenský florbal sa môže rovnať aj takým gigantom, akým sú Fínsko a Švédsko. Ak nie technicky, tak nasadením a srdiečkom určite,“ uviedla kapitánka slovenského tímu Lucia Košturiaková.

Slovenky sa vďaka skvelému umiestneniu posunú do najlepšej osmičky tímov sveta. Okrem iného to znamená, že v období medzi šampionátmi sa stanú zaujímavým súperom pre najlepšie tímy na svete.

Doteraz sa s elitnými tímami stretávali len na MS. A tam sa to väčšinou končilo debaklom.

2. Slovenka prekonala rekord MS

Skvelo si rozumie s loptičkou, predvádza kľučky, dokáže zaujať kreatívnym riešením. Paulína Hudáková od začiatku ukazovala, že patrí k najlepším hráčkam na šampionáte.

Zakončila všetkých 27 bodmi za 12 gólov a 15 asistencií. To je vôbec najviac v histórii MS.

Dosiaľ patril rekord Švédke Emelie Lindströnovej, ktorá v rokoch 2009 a 2011 zaznamenala 25 bodov.

Na snímke najlepšie hráčky šampionátu MS vo florbale 9. decembra 2017 v Bratislave. Zľava Emilie Wibronová (Švédsko), Paulína Hudáková (Slovensko), Moa Tshöpová (Švédsko), My Kippiläová, brankárka Titu Siltanenová (obe Fínsko) a Corin Ruttimannová (Švajčiarsko).
Na snímke najlepšie hráčky šampionátu MS vo florbale 9. decembra 2017 v Bratislave. Zľava Emilie Wibronová (Švédsko), Paulína Hudáková (Slovensko), Moa Tshöpová (Švédsko), My Kippiläová, brankárka Titu Siltanenová (obe Fínsko) a Corin Ruttimannová (Švajčiarsko). (Autor: TASR)

„Nebudem mať nos hore, budem na sebe makať ďalej. Zvýši mi to sebavedomie, ale stále mám čo robiť do ďalšieho šampionátu a vo svojej kariére,“ povedala Paulína Hudáková, ktorá sa po šampionáte vracia do českého klubu FBC CPP Bystron Group Ostrava.

Slovenka svojimi výkonmi zaujala natoľko, že sa dostala do All Stars tímu MS. Hlasujúci by ju v ideálnom útoku radi videli so Švédkou Tschöpovou a Fínkou Siltanenovou.

3. Rozlúčka dlhoročnej kapitánky

Pri národnom tíme je nepretržite viac ako desať rokov, absolvovala už šesť svetových šampionátov. Aj v Bratislave bola nenahraditeľná. Z ihriska takmer neschádzala, neustále burcovala, riadila tím. Lucia Košturiaková sa po poslednom víťaznom zápase o piate miesto rozlúčila s reprezentáciou.

Lucia Košturiaková (vľavo) sa v decembri 2017 na domácom šampionáte rozlúčila s reprezentáciou.
Lucia Košturiaková (vľavo) sa v decembri 2017 na domácom šampionáte rozlúčila s reprezentáciou. (Autor: SITA)

„Košturiakovú nahradiť nemôžeme, je skvelá kapitánka. Dokázala stmeliť tím. Je to taká mama slovenskej reprezentácie. Myslím si, že by sa mohla vrátiť. Netvrdil by som, že úplne skončila,“ vyhlásil tréner Slovenska Michal Jedlička.

Košturiaková sa neubránila slzám. V stoji jej tlieskali diváci.

„Rozlúčka bola veľmi emotívna. Prišlo mi veľmi fajn, že sa lúčim takto, na Slovensku a s piatym miestom. Keby bol neúspech, tak by sa lúčilo omnoho ťažšie,“ uzavrela dlhoročná reprezentantka.

4. Najlepší zápas slovenskej histórie?

Slovenky mali podľa predpokladov dostať od Fínok debakel. Pred dvoma rokmi vo Fínsku ich vo štvrťfinále ponížili Švédky 1:15. V Bratislave to bolo iné.

Slovenky boli Fínkam do polovice štvrťfinálového zápasu vyrovnaným súperom. Potom sa ukázala skúsenosť aj väčšia profesionalita vicemajsteriek sveta.

„V zápase s Fínskom sme ukázali, kam až môže slovenský florbal ísť,“ vyhlásila Košturiaková.

Slovenské hráčky napokom prehrali 2:6 a do bojov o medaily neprehovorili.

Napriek tomu to bol v mnohých oblastiach najlepší zápas slovenských florbalistiek.

Na tribúne bolo takmer štyritisíc ľudí. Za to by sa na Slovensku nehanbili ani slávnejšie kolektívne športy. Na ihrisku Slovenky vzdorovali druhým najlepším florbalistkám na svete.

Aj to ukázalo stúpajúci trend slovenského ženského florbalu, čo potvrdzuje aj tréner Jedlička: „Dievčatá sa veľmi zlepšili, chcú na sebe pracovať. Pre trénera je radosť pracovať s takým kolektívom, ktorý chce.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Rozlúčka legendy a Hudáková ako hviezda MS. Slovensko zaujalo