Obetovali dovolenky, chválil ich tréner Nórov. Slováci majú Litve čo vracať

Slovenských hádzanárov čaká dôležitý duel v boji o postup zo skupiny.
Slovenských hádzanárov čaká dôležitý duel v boji o postup zo skupiny. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|15. jan 2022 o 06:00

Slovenskí hádzanári vedia, odkiaľ im hrozí najväčšia hrozba.

KOŠICE. Na úvod od nich nikto zázrak nečakal. Hoci dvadsať minút sa zdalo, že by sa konať mohol, potom nastal očakávaný scenár.

Slovenskí hádzanári prehrali v prvom vystúpení na domácich majstrovstvách Európy 2022 s favorizovaným Nórskom 25:35.

Kľúčová fáza šampionátu sa pre nich začína teraz. V skupine narazia ešte na Litvu a Rusko. Ak chcú z Košíc postúpiť do ďalšej fázy turnaja v Bratislave, potrebujú v tabuľke obsadiť jedno z prvých dvoch miest.

Tréner Nórov ocenil Slovákov

„Všetko je fajn. Hotel je dobrý, jedlo takisto,“ vravel tréner Nórska Christian Berge pred začiatkom šampionátu pre tamojší hádzanársky zväz.

Aj po prvom zápase mohol mať úsmev na tvári. Jeho tím v úvode stratil trojgólový náskok, prehrával 6:7 i 7:8, ale potom už jasne diktoval tempo hry.

„V prvom polčase hralo Slovensko dobre v obrane. Po prestávke sme si dokázali vytvoriť viac šancí z krídelných priestorov a hrali sme rýchlejšie ako v prvom polčase. Odohrali sme celkom dobrý zápas. Slováci bojovali príkladne,“ ocenil Berge.

O ambíciách obhajcov bronzu poznamenal: „Chceme hrať dobrú hádzanú. Ak sa nám to bude dariť, máme šancu na úspech.“

Bolo to iné, odovzdanosť vyprchala

Slováci ako spoluorganizátor turnaja odohrali v uplynulom roku len prípravné zápasy. Ich súpermi boli silné európske tímy Španielsko, Maďarsko, Chorvátsko a Srbsko.

Nielenže všetkých sedem zápasov prehrali - štyrikrát dvojciferne - ale v niektorých dueloch to pri nepriaznivom stave vyzeralo, akoby to vopred zabalili.

Proti Nórsku vyzeral prejav slovenského tímu inak. Mužstvo napriek narastajúcemu gólovému manku zápasom žilo. Nielen hráči na palubovke, ale aj tí na lavičke.

„Šliapali sme od prvej do poslednej minúty, nechceli sme zápas pustiť z rúk. Každý išiel na sto percent. Myslím si, že do ďalších stretnutí nám to veľa prinesie,“ vravela ľavá spojka slovenského tímu Jakub Prokop, ktorý Nórov považuje za ašpirantov na zisk medaily.

„Išli sme naplno. Mám pocit, že divákom sa to páčilo. Progres je cítiť, v lete sme počas dovoleniek boli spolu dvadsať dní. Každý z hráčov obetoval veľa, aby tu mohol byť,“ tvrdil pivot Martin Slaninka. 

Nemajú dôvod na stres

Slováci ukázali v úvodnom vystúpení energiu. Tú si potrebujú preniesť do ďalších zápasov na šampionáte. Sršal ňou aj Jakub Prokop, ktorý zaznamenal nielen premiérový, ale aj najdynamickejší gól slovenského tímu. Jeho pokus v úvode zápasu letel do siete rýchlosťou 131,6 km/h.

Rovnako ako jeho spoluhráčom, ani jemu nie všetko vyšlo. Pri streľbe mal len 56-percentnú úspešnosť.

„Nepremenené šance patria k tomu. Navyše, nórsky brankár Saeveraas bol vyhlásený za najlepšieho hráča zápasu. Niekedy je úspešnosť streľby lepšia, inokedy horšia. Platí však, že keď nevystrelíš, nemôžeš dať gól,“ skonštatoval Prokop.

Proti Litve očakáva vyrovnanejší duel. Upozorňuje predovšetkým na skúseného 35-ročného tvorcu hry pobaltského tímu Aidenasa Malašinskasa.

„Je to výborný hráč, aj v Motori Záporožie to berie na seba. V tom spočíva ich najväčšia sila,“ tvrdí hráč španielskeho CD Balonmano Nava.

Hoci pôjde o veľa, Slováci podľa Prokopa nebudú mať zviazané ruky.

„Nemáme čo stratiť. Slovenská reprezentácia doposiaľ uhrala na majstrovstvách Európy jeden bod. Netreba mať z toho stres. Rešpekt a bojovnosť áno,“ zdôraznil.

Paul pozná recept na úspech

Jeden mimoriadne dôležitý súboj už spolu odohrali. Pred dvoma rokmi na seba Slovensko a Litva narazili v rozhodujúcom zápase 1. fázy kvalifikácie MS 2021. Úspešnejší bol pobaltský tím, ktorý vyhral 25:24.

„Bol to veľmi tesný zápas. Ťahali sme sa o každý gól, na konci nám potom odskočili. Dúfam, že sa nám ich teraz podarí zlomiť, máme im čo oplácať. Prehra o jeden gól mrzí viac než o desať,“ priznáva Slaninka.

Brankár Teodor Paul bol v dejisku takisto prítomný, hoci do zápasu kvôli natiahnutému stehennému svalu nezasiahol.

„Smolne sme vtedy o gól prehrali. Majú dobrých hráčov, niektorých poznám z francúzskej ligy. Pokúsime sa im znemožniť ich hru. Ideme vyhrať,“ vyhlásil.

Zápas sľubuje veľký boj. Nielen na palubovke, ale aj v hľadisku. Počas úvodného zápasu F-skupiny dominovali v hľadisku košickej Steel arény litovské vlajky.

Ich krajania prehrávali proti Rusku v úvode 1:7, ale postupne ukrajovali náskok súpera a v závere sa črtala dráma. Rusi napokon vyhrali 29:27.

„Cesta k úspechu začína v obrane. Ak v nej budeme hrať ako prvých 20-25 minút proti Nórom, Litva bude mať veľké problémy. Ak by sa nám k tomu podarilo pridať viac protiútokov a lacných gólov z druhej vlny, veľmi by nám to pomohlo,“ poznamenal Paul.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Obetovali dovolenky, chválil ich tréner Nórov. Slováci majú Litve čo vracať