V Budapešti bolo na hádzanej 20-tisíc ľudí, na Slovensku jelene z kartónu

Fanúšikovia v zaplnenej hale MVM Dome v Budapešti počas zápasu Maďarsko - Holandsko.
Fanúšikovia v zaplnenej hale MVM Dome v Budapešti počas zápasu Maďarsko - Holandsko. (Autor: REUTERS)
Boris Vanya|14. jan 2022 o 01:22

Úvodnými zápasmi otvorili šampionát hádzanárov.

BUDAPEŠT, KOŠICE. Na palubovke sa predvádzali tanečníci a artisti v pôsobivých kostýmoch, nechýbala ohňová šou, ani oficiálna pieseň šampionátu. Otvorenie majstrovstiev Európy hádzanárov vyzeralo v Budapešti veľkolepo. 

Šampionát organizujú spolu dve krajiny, Maďarsko a Slovensko. Už po prvom hracom dni bol medzi dejiskami zápasov zjavný rozdiel - v atmosfére.

V Maďarsku nie sú napriek ďalšej vlne pandémie koronavírusu žiadne kapacitné obmedzenia. Fanúšikovia môžu obsadiť v hľadisku všetky sedadlá.

Podobne ako pred šiestimi mesiacmi počas futbalového EURO 2020. Maďarské úrady ako jediné z dvanástich hostiteľských krajín povolili využiť sto percent kapacity na štadióne. 

V čase, keď Európa zápasila so šíriacim sa variantom delta, futbalové zápasy sledovalo v Budapešti vyše 60-tisíc ľudí. Situácia sa nezmenila, ani keď deltu vystriedal omikron.

Kontroverzný maďarský premiér Viktor Orbán sa naďalej drží hesla Chlieb a hry. V stredu ohlásili v krajine 7880 nových prípadov ochorenia covid-19 a ďalších 61 úmrtí. 

Postavili najväčšiu halu

Majstrovstvá Európy v hádzanej hostí Maďarsko prvý raz. Pri tejto príležitosti postavili v Budapešti najväčšiu hádzanársku halu na svete. Otvorili ju na sklonku minulého roka, do hľadiska sa vojde 20 022 fanúšikov.

Ďalšia nová aréna pribudla v Segedíne (Szeged), tú v Debrecíne zrekonštruovali. V roku 2024 budú v Maďarsku aj majstrovstvá Európy hádzanárok a v roku 2027 majstrovstvá sveta žien.

Na otvárací zápas domáceho tímu proti Holandsku bolo v budapeštianskom MVM Dome úplne plno. Ani pekelná atmosféra však Maďarom nepomohla a prekvapujúco podľahli Holanďanom 28:31. Vstup do hľadiska je v maďarských dejiskách v režime OTP.

Vedľa novej hádzanárskej arény v Budapešti sa môžu fanúšikovia až do 23.30 stretávať v oficiálnej fanzóne, kde sa predáva občerstvenie a zápasy šampionátu je možné sledovať na veľkej obrazovke.

Fanúšikov nahradili jelene

Slovenskí organizátori boli na rozdiel od maďarských do poslednej chvíle v neistote. Čakali, koľko fanúšikov budú môcť pustiť do hľadiska. Verdikt padol minulú sobotu - päť dní pred štartom turnaja.

V Bratislave a Košiciach môžu diváci zaplniť 25% kapacity hľadiska. V Steel Aréne, kde hrajú svoje zápasy v skupine aj slovenskí reprezentanti, to predstavuje dvestisíc miest, na Štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave o niekoľko stoviek viac. Neobsadené miesta zaujali v oboch dejiskách jelene z kartónu. Jeleň Tricky je maskot šampionátu. 

Prvý zápas Slovákov proti favorizovaným Nórom sledovalo oficiálne 1568 fanúšikov.

"Niektorí Košičania ani nevedia, že sú majstrovstvá Európy, lebo ja som videl v meste jeden plagát. Viem, že organizátori mali problémy, nevedeli, či budú môcť pustiť do hľadiska ľudí, či celý šampionát nepresunú do Maďarska, ale východ jednoducho netuší, že sa v Košiciach konajú majstrovstvá," poznamenal bývalý reprezentačný tréner Martin Lipták v úlohe spolukomentátora RTVS.

Jelene z kartónu v hľadisku Steel Arény.
Jelene z kartónu v hľadisku Steel Arény. (Autor: PETER JESENSKÝ)
Fanúšikovia počas zápasu Slovensko - Nórsko v Košiciach.
Fanúšikovia počas zápasu Slovensko - Nórsko v Košiciach. (Autor: TASR)
Steel Aréna počas zápasu Slovensko - Nórsko.
Steel Aréna počas zápasu Slovensko - Nórsko. (Autor: TASR)
Atmosféra v Bratislave počas zápasu Švédsko - Bosna a Hercegovina na ME v hádzanej 2022.
Atmosféra v Bratislave počas zápasu Švédsko - Bosna a Hercegovina na ME v hádzanej 2022. (Autor: Sportnet)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná» V Budapešti bolo na hádzanej 20-tisíc ľudí, na Slovensku jelene z kartónu