Štvrtinový Slovák, stobodový fenomén či možná dvojka draftu. TOP 10 hviezd MS v hokeji 2023

Mikko Rantanen v drese Fínska.

Štvrtinový Slovák, stobodový fenomén či možná dvojka draftu. TOP 10 hviezd MS v hokeji 2023

Mikko Rantanen v drese Fínska. (Autor: TASR/AP)
Mikko Rantanen v drese Fínska.
Mikko Rantanen v drese Fínska. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|11. máj 2023 o 10:38

V zozname je zastúpených osem národných tímov.

TAMPERE, RIGA. O Slovákoch sa pred MS v hokeji 2023 hovorí, že prichádzajú s tímom bez veľkej hviezdy. Vo svojej podstate to potvrdzuje aj pohľad na najlepších hráčov turnaja. 

Budú sa spoliehať viac na silu tímu a dodržiavanie taktiky. Naopak, k možným prekvapeniam s tímom vybudovaným okolo hviezdy patrí napríklad Dánsko. Nikolaj Ehlers patrí k desiatim hviezdam šampionátu podľa výberu Sportnetu. 

Nájdete v ňom širokú škálu hráčov - útočníkov aj obrancov, skúsených aj mladíkov. V zozname majú zastúpenie traja Kanaďania, Fín, Američan, Švéd, Čech, Nemec, Švajčiar a Dán. 

Niektoré hviezdy chodia reprezentovať pravidelne, pre iné to bude vôbec prvý kontakt s medzinárodnou úrovňou. A hoci v menoslove nenájdete Slováka, jedna z hviezd má k Slovensku veľmi silné puto, ktorým sa netají.

Mikko Rantanen (útočník, Fínsko) 

Za najväčšiu hviezdu blížiaceho sa svetového šampionátu môžeme považovať Mikka Rantanena. Prichádza po úžasnej sezóne, v ktorej prekonával kariérne latky. 

So 105 bodmi bol ôsmym najproduktívnejším hráčom v NHL. Nastrieľal 55 gólov. Viac sa v NHL v rámci jednej sezóny podarilo streliť len dvom jeho krajanom – Teemu Selännemu a Jarimu Kurrimu. Platí to aj o počte bodov. 

Reprezentovať mu umožnilo skoré vypadnutie Colorada Avalanche, obhajcov Stanley Cupu. Chýbali im niekoľkí kľúčoví hráči a v prvom kole play-off nestačili na Seattle. 

Rantanen je srdciar. Od odchodu do NHL reprezentoval svoju krajiny vždy, keď “lavíny” vypadli pred bránami play-off alebo v prvom kole. Pre fínsku YLE TV povedal: “Majstrovstvami sveta som sa začal zaoberať okamžite po vypadnutí.” 

Vzhľadom na jeho čísla by sa dalo čakať, že bude hlavným adeptom na post najproduktívnejšieho hráča turnaja. Otázne je, nakoľko mu to dovolí zodpovedná a defenzívna taktika Fínov.

Tyler Toffoli (útočník, Kanada) 

Calgary Flames zažili sezónu plnú sklamaní z nepostupu do play-off a biednych výkonov. Vyčnievalo naozaj málo hráčov. 

Z toho mála sa Kanade podarilo uloviť Tylera Toffoliho. Hovorí sa, že Kanaďania a Američania chodia na majstrovstvá sveta ako na dovolenku. Toffoli však možno aj preto, aby si napravil chuť. 

Hoci v 82 zápasoch sezóny 2022/23 nazbieral 34 gólov a 73 bodov a utvoril si osobné rekordy, jeho tím naňho nenadviazal. Vlaňajšie výmeny na Flames nepôsobili dobre a vyústilo to do prepustenia trénera Suttera.

Tyler Toffoli.
Tyler Toffoli. (Autor: TASR/AP)

Toffoliho motiváciu nemusíme dlho hádať. Na jediných majstrovstvách, na ktorých reprezentoval, vyhral zlato. Rok 2015 bude chcieť zopakovať. 

Tridsaťjedenročný forvard vie, čo je potrebné urobiť pre tímový úspech. Naučil ho to nielen zisk titulu na šampionáte, ale aj Stanley Cup v roku 2014. Preto si ho Kanaďania zvolili za kapitána. 

Alex Tuch (útočník, USA) 

Je to už obohraná pesnička, ale Spojené štáty americké bude opäť reprezentovať hráč so slovenskými koreňmi. Ctí si ich natoľko, že si preto nechal potetovať chrbát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Štvrtinový Slovák, stobodový fenomén či možná dvojka draftu. TOP 10 hviezd MS v hokeji 2023