08.08.2024 07:30
Deň 13
Minúta po minúte
Live

Francúzi sa nad ceremoniálom nepohoršovali. Sú uletení a odvážni, tvrdí slovenská dobrovoľníčka

Eva Lešková.
Fotogaléria (21)
Eva Lešková. (Autor: osobný archív Lešková.)
Nikola Baďová|8. aug 2024 o 16:00

Slovenka vyrozprávala zážitky z olympiády.

BRATISLAVA. Na olympijské hry sa chcela dostať už niekoľko rokov. Nie ako športovkyňa, ale ako dobrovoľníčka. Skúšala to v Turíne 2006 i Londýne 2012. 

Vyšlo jej to až teraz a naplno si vychutnala olympiádu v Paríži. 

Eva Lešková je veľký fanúšik športu a olympijských hier. Z podujatia mala veľmi dobrý pocit. 

„Bol to pre mňa veľký zážitok iba tam byť. Videla som obrovskú pozitívnu energiu. Všetci ľudia sa tešili a bolo jedno, či to boli športovci alebo diváci. Ľudia na ulici boli veselí, usmievali sa a všetko bolo pozitívne. 

Možno trochu bublina, ale olympijský duch v Paríži bol. Zvlášť, keď človek príde z negatívneho Slovenka, tak je všetko pozitívne a nabije vás to energiou. Každý deň bol lepší a lepší,“ povedala v rozhovore pre Sportnet. 

V článku sa dozviete:

  • Ako postupovať pri registrácii na dobrovoľníka? 
  • Čo rozhodlo pri výbere? 
  • Ako vyzeral jej pracovný deň?
  • Na čo sa jediné sa sťažovali domáci pri otváracom ceremoniáli? 
  • Prečo si myslela, že vyhrala medailu? 
  • Čo všetko dostala od organizátorov?
  • Ako sa jej podarilo nájsť lacné ubytovanie? 
  • Aké boli jej náklady za dvanásť dní v Paríži? 

Náhoda a šťastie

Štyridsaťročná Slovenka pochádza z malej dedinky pri Prešove. Pracuje ako projektová manažérka v softvérovom vývoji. Do Paríža cestovala na dvanásť dní, z práce si zobrala dovolenku. 

O malé deti sa postaral priateľ, aby si vášnivá športová fanúšička mohla splniť svoj sen. 

Proces dobrovoľníckeho výberu sa však začal oveľa skôr. 

Na olympijské hry sa dostala oficiálnou cestou, keď si vyplnila žiadosť cez Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Bolo to približne rok a pol pred začiatkom olympiády. 

O dobrovoľnícky post je totiž veľmi veľký záujem a počet prihlášok preskočil 300 000 záujemcov. 

Potrebných bolo iba 45 000. „Prebiehal výber. Ako prvé bolo kritérium, že 80 % dobrovoľníkov bolo domácich a 20 % zo zahraničia. Nasledovali tri základné kritéria – vek nad 18 rokov, anglický alebo francúzsky jazyk a dostupnosť na najmenej desať dní.“

Lešková ovládala iba anglický jazyk, ale myslí si, že kľúčová bola skúsenosť priamo zo športu, ktorý si vybrala. V jej tíme bolo nakoniec málo ľudí, ktorí francúzštinu neovládali. 

Okrem osobných údajov vypísala i skúsenosti s nejakou pracovnou pozíciou. 

„Nie je nikde žiadny konkrétny kľúč na základe čoho vyberali. Myslím, že do veľkej miery zohráva rolu i náhoda alebo šťastie.“

Fotogaléria slovenskej dobrovoľníčky na OH 2024

Stačil by iba jazyk

V prihláške vyplnila i preferencie. 

„Mohla som si vybrať tri športy a tri oblasti, kde by som chcela pôsobiť. Vybrala som si bedminton, atletiku a taekwondo. Z oblastí som si mohla vybrať press, starostlivosť o športovcov alebo divákov. Oblastí bolo veľmi veľa. Niekde vyberali aj náhodne.“

Rozhodnutie o výbere jej prišlo v septembri 2023 a po pol roku aj konkrétna rola a rozpis služieb. 

„Tam sa ešte dalo s organizátormi trochu vyjednávať, ale nič veľké.“

Najviac dobrovoľníkov bolo v uliciach alebo pred športoviskami, kde usmerňovali divákov, kadiaľ ísť. „Na to netreba žiadne špeciálne zručnosti, iba jazyk. Stačilo vedieť ľuďom iba poradiť.“

Užívala si najlepšie zápasy

Slovenka robila dobrovoľníčku na bedmintone. „V tomto prípade sa vyžadovali i skúsenosti s bedmintonom. Pôsobím aj ako čiarová rozhodkyňa, ovládam pravidlá. Myslím, že v mojom prípade to bolo rozhodujúce.“

Skupina dobrovoľníkov na bedmintone pomáhala s počítaním skóre a rôznymi štatistikami. Dovedna ich bolo 21. 

Dobrovoľnícky tím na bedmintone.
Dobrovoľnícky tím na bedmintone. (Autor: osobný archív Lešková.)

„Všetkých nás spájal bedminton. Boli medzi nami rozhodcovia, tréneri alebo bývalí hráči. Pracovali sme pre firmu Omega, ktorá je oficiálny časomer. Hlavnou úlohou je, aby sa zobrazovalo skóre na obrazovkách. 

My sme akoby tieňovali hlavného rozhodcu a zadávali sme priebežné skóre do laptopu. Zároveň sme zberali aj ďalšie štatistiky, ktoré sa zobrazovali na veľkých obrazovkách. 

Napríklad dĺžka výmeny a podobne. Bolo to celkom náročné na sústredenie. Najhoršie to bolo v mužskej štvorhre, kde sa hralo veľmi rýchlo. Niekedy som nestíhala ani reagovať, koľko úderov tam bolo.“

Pozícia zberača dát bola jedna z lepších dobrovoľníckych pozícií. „Boli sme priamo na kurte pri najlepšom bedmintone na svete. Dalo sa zápas aj užiť.“

Ako vyzeral jej pracovný deň?

„Pracovali sme rôzne podľa pracovných blokov. Bedminton sa hral v troch časových blokoch – ráno, poobede a večer. Podľa toho nám pridelili smeny. Iba jeden deň som mala zdvojenú smenu a pracovala som desať hodín.“

Uletený a odvážny ceremoniál

Slovenka prišla do Paríža dva dni pred otváracím ceremoniálom. „Vtedy to bolo najhoršie, pretože organizátori veľa nacvičovali na Seine a mesto v rádiuse päťsto metrov bolo uzavreté. Vôbec sa nedalo ísť popri rieke. 

Vineš Phogatová.
dnes 16:57
Zápasníčka mala zabojovať o zlato, no bola diskvalifikovaná. Následne ukončila kariéruDvadsaťdeväťročná športovkyňa nesplnila váhový limit v kategórii do 50 kilogramov.
dnes 16:57
Sharon Van Rouwendaalová.
dnes 17:33
Vytetovaná labka na zápästí a venovanie do psieho neba. Zlatá Holanďanka si uctila miláčika RiaHolanďanka Sharon van Rouwendaalová napravila svoje sklamanie z Tokia.
dnes 17:33
Luo Š'-fang.
dnes 17:21
Číňanka utvorila tri olympijské rekordy. V dvojboji zdvihla 241 kgÚradujúca majsterka sveta odsunula na striebornú priečku Kanaďanku Maude Charronovú.
dnes 17:21
Lamecha Girma v opatere lekárov na OH 2024.
dnes 09:233
VIDEO: Hrozivý pád v behu na 3000 metrov. Svetového rekordéra museli previezť do nemocniceVíťazom behu sa stal Maročan Soufiane El Bakkali.
dnes 09:233
Viktória Forster počas repasáže behu na 100 metrov cez prekážky na OH 2024.
Nikola Baďovádnes 10:389
Forster sa lúči po trpkom fotofiniši. Neubránila sa slzám: Stotinka sekundy ma veľmi mrzíSlovenka obsadila vo svojom rozbehu tretie miesto.
Nikola Baďovádnes 10:389
Sharon Van Rouwendaalová oslavuje víťazstvo na OH 2024.
dnes 09:52
Zopakovala triumf z Ria. Holanďanka zaplávala v Seine najrýchlejší časTriumfovala s náskokom 5,5 sekundy.
dnes 09:52
Victor Montalvo známy ako Victor je majstrom sveta v breakingu a jedným z favoritov na medailu v premiére tohto športu na OH.
Miloslav Šebeladnes 11:00
Prišli z ulice a chcú si podmaniť olympiádu. O zlato budú súperiť čarodejník či seňoritaNovým olympijským športom je breaking.
Miloslav Šebeladnes 11:00
USA - Srbsko: ONLINE prenos zo semifinále basketbalu na OH 2024 v Paríži.online
dnes 18:00
ONLINE: USA - Srbsko dnes, basketbal na OH 2024, LIVE (semifinále)Sledujte online prenos zo semifinále basketbalu na OH 2024 v Paríži: USA - Srbsko.
dnes 18:00
Tajmuraz Salkazanov.
dnes 15:20
Nasadený je až do osemfinále. Zápasník reprezentujúci Slovensko spoznal možného súperaČaká ho premiéra pod piatimi kruhmi.
dnes 15:20
Jessica Foxová.
dnes 16:04
Foxovú zvolili do komisie športovcov MOV, novou členkou sa stala aj americká rekordérkaObe športovkyne získali osemročné mandáty.
dnes 16:04
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Francúzi sa nad ceremoniálom nepohoršovali. Sú uletení a odvážni, tvrdí slovenská dobrovoľníčka