Okolo Slovákov prebehol rýchlik. Meno najrýchlejšieho veľa naznačí

Tomáš Hubočan a brankár Martin Dúbravka v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020.
Tomáš Hubočan a brankár Martin Dúbravka v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020. (Autor: TASR)
Pavol Spál|24. jún 2021 o 22:35

Kto boli najrýchlejší Slováci na majstrovstvách Európy?

BRATISLAVA. Trend súčasného futbalu je jasný. Každú sezónu sú hráči rýchlejší, viac šprintujú a viac času absolvujú vo vyššej rýchlosti.

„Kto trend nezachytil, má smolu. V posledných štyroch či piatich rokoch bol vývoj dosť hektický. Mnohých hráčov dobehol a predbehol,“ vravel v rozhovore pre Sportnet Václav Uzlík.

Dátový analytik pracuje v spoločnosti Catapult Sports, ktorá pomocou GPS systému meria výkonnostné parametre u športovcov vo viac ako stovke krajín sveta.


Futbalisti Slovenska sa v stredu rozlúčili s majstrovstvami Európy, keď nepostúpili zo svojej základnej skupiny. Jedným z hlavných dôvodov je to, že rýchlostne za súpermi nestíhali. Pôsobil často spomalene.

Najstarší Slovák bol najrýchlejší

„Mnohí hráči, ktorí boli konkurencieschopní v rámci európskeho futbalu pred troma rokmi, už nestíhajú. Síce sa nezhoršili, ale prešiel okolo nich rýchlik. Už nie sú schopní sa individuálne presadiť, dostávať sa do prečíslenia či šancí,“ dodal Uzlík.

Stránka uefa.com zostavila rebríček najrýchlejších hráčov na EURO 2020. 

Najvyššiu rýchlosť vyvinula dvojica Loic Négo (Maďarsko) a Leonardo Spinazzola (Taliansko) s hodnotou 33,8 kilometra za hodinu.

Najrýchlejší hráči na ME 2020

1.

Loïc Négo

Maďarsko

33,8 km/h

2.

Leonardo Spinazzola

Taliansko

33,8 km/h

3.

Kingsley Coman

Francúzsko

33,7 km/h

4.

Cody Gakpo

Holandsko

33,6 km/h

5.

Daniel James

Wales

33,5 km/h

Zo Slovákom sa dostal do prvej stovky iba jediný. Krajný obranca Tomáš Hubočan skončil na 94. mieste s rýchlosťou 30,8 kilometra za hodinu. Alarmujúce je, že ide o najstaršieho hráča, ktorý na jeseň oslávi tridsaťšesť rokov.

Najrýchlejší Slováci na ME

1.

Tomáš Hubočan

30,8 km/h

2.

Lukáš Haraslín

30,6 km/h

3.

Martin Koscelník

29,7 km/h

4.

Ľubomír Šatka

29,5 km/h

5.

Róbert Mak

29,2 km/h


Peter Pekarík

29,2 km/h

V prvej stovke sú štyria Maďari

Stredopoliar Lukáš Haraslín bol na 108. mieste s rýchlosťou 30,6 km/h. Tretí Martin Koscelník je na 172. mieste: 29,7 km/h.

Trebárs Maďari, ktorí zaujali rýchlym a moderným futbalom majú v prvej stovke až štyroch hráčov. Rovnaký počet ich majú Česi.

Dnešný trend umocňujú Taliani, ktorí predvádzajú najkrajší futbal na turnaji. V najrýchlejšej stovke majú až siedmich hráčov.

Česi sú skôr vytrvalci

Slováci trafili na majstrovstvách Európy iba dvakrát priestor súperovej brány. Boli najpasívnejším tímom, najmenej nebezpečným. Vytvorili si najmenej šancí.

"Úspešnosť mužstva je dnes jednoznačne podložená atletickým výkonom. Počet gólových príležitostí je priamo úmerne závislý od atletickej výkonnosti mužstva. Platí to o každej lige. Ešte som nenarazil na tím, kde by to bolo inak,“ doplnil Uzlík.

V štatistike najvytrvalejších futbalistov ME dominujú Česi. Druhý Tomáš Souček nabehal počas troch zápasoch spolu 35,1 kilometra, piaty je Vladimír Coufal 33,6 kilometra.

Ako sú na tom najlepší Slováci? Celkom slušne.

Juraj Kucka (14. miesto) nabehal 32 kilometrov, Marek Hamšík (21. miesto) 31,2 km. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Okolo Slovákov prebehol rýchlik. Meno najrýchlejšieho veľa naznačí