Slovenka kritizuje tenisový zväz: Neničte sny tým, ktorí obetujú všetko

Chantal Škamlová - ilustračná fotografia.
Chantal Škamlová - ilustračná fotografia. (Autor: Lukáš Grinaj - TASR)
Jerguš Radačovský|22. júl 2020 o 11:24

Zväz sa bráni.

BRATISLAVA. Slovenská tenistka Chantal Škamlová na sociálnej sieti facebook opísala fungovanie v slovenskom tenise.

Kritické slová mierila na Slovenský tenisový zväz (STZ), ktorý podrobil kritike aj Filip Polášek. Úspešný deblista radšej ukončil reprezentačnú kariéru.

Označili ju za neperspektívnu

Škamlová sa v roku 2018 rozhodla, že sa zameria iba na štvorhru a ukončila singlovú kariéru.

Po mesiaci od svojho rozhodnutia vyhrala turnaj s dotáciou stotisíc dolárov a v deblovom rebríčku sa posunula na 116. miesto.

Jej cieľom bola reprezentácia Slovenska na olympiáde v Tokiu a vo Fed Cupe. Oslovila preto STZ so žiadosťou o podporu.

"Myslela som si, že moje rozhodnutie podporia a dokonca aj trochu ocenia, keďže sme na Slovensku žiadnu hráčku, ktorá by sa chcela venovať štvorhrám, nemali, opak bol však pravda," napísala Škamlová.

"Ich odpoveď, že som neperspektívna, ma ani tak neprekvapila, no cirkus okolo Fed Cupu v roku 2019 proti Lotyšsku v Rige, keď urobili všetky možné aj nemožné kroky, aby ma nemuseli nominovať, mi zobral všetku chuť," pokračovala.

V čase fedcupového stretnutia s Lotyšskom bola Škamlová slovenskou deblovou dvojkou za Viktóriou Kužmovou.

Slovensky prišli do Lotyšska štyri, pričom bolo na duel možné poslať až päť hráčok. Lotyšky využili maximálny počet.

Podobne brali Cibulkovú či Hrbatého

To, že medzi neperspektívnych zaradili v minulosti aj Dominiku Cibulkovú či Dominika Hrbatého? To už každému asi rozum neberie.


Chantal Škamlová, slovenská tenistka

Kritické slová mierila na Slovenský tenisový zväz (STZ), ktorého fungovanie nedávno hodnotil negatívne aj Filip Polášek.

K úpadku tenisu na Slovensku sa vyjadrili aj tréner Vladimír Pláteník či Dominik Hrbatý.

Škamlová vo svojom príspevku nevynechala ani priateľský duel proti Češkám. "Oceňujem, že dávajú šancu mladým, ale v nominácii môže byť päť hráčok a našu tretiu najlepšiu hračku Kristínu Kučovú ani neoslovili."

Do fedcupového tímu boli nominované Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová, Rebecca Šramková a Katarína Kužmová. Slovenky prehrali proti Češkám 2:3.

"To, že považovali za neperspektívnu mňa, ešte beriem s rezervou, ale to, že medzi neperspektívnych zaradili v minulosti aj Dominiku Cibulkovú či Dominika Hrbatého? To už každému asi rozum neberie," skonštatovala v príspevku Škamlová.

Škamlová: Dajte deťom šancu

Škamlová sa predstavila aj na slovenskom turnaji Privatbanka Open, kde s Terezou Mihálikovou nenašli premožiteľky.

"S Terkou Mihálikovou sme ako neperspektívna dvojica vyhrali Privatbanka Open. Vo finále sme si mohli zahrať proti Belinde Benčičovej a byť jej rovnocennými súperkami. Bol to pre mňa zážitok."

Podľa vlastných slov píše za všetky deti. "Je už veľa podobných prípadov aj v žiackych kategóriách a deťom asi ťažko vysvetlíte, prečo nešli reprezentovať aj napriek tomu, že patria medzi najlepšie na Slovensku," vysvetlila.

"Dajte rovnakú šancu každému a neničte sny tým, ktorí sú ochotní im podriadiť všetko. Slovenský tenis neupadne, ak mu to nedovolíme," dodala v príspevku.

Zväz zverejnil stanovisko

Slovenský tenisový zväz reagoval na kritiku slovenskej tenistky rovnako na sociálnej sieti. Obvinenia odmieta a na Facebooku zverejnil oficiálne stanovisko:

"O všetkých nomináciách na fedcupové stretnutia rozhoduje vždy kapitán, v tomto prípade Matej Lipták. Rovnako to bolo aj pri nomináciách na stretnutie proti Lotyšsku v Rige a na priateľské stretnutie proti Česku. Slovenský tenisový zväz žiadnym spôsobom do jeho rozhodnutia o nominácii nezasahuje," povedal Vladimír Habas, športový riaditeľ STZ.

"Chantal Škamlová žiadala v roku 2018 o zaradenie do podpory zo strany STZ. Jej žiadosťou sa zaoberala Trénerská rada na svojom zasadnutí dňa 19. novembra 2018. Jednomyseľne sa rozhodla jej žiadosti nevyhovieť," dodal Habas.

Stanovisko Slovenského tenisového zväzu (počkajte, kým sa načíta)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Slovenka kritizuje tenisový zväz: Neničte sny tým, ktorí obetujú všetko