Tentokrát žiadne hlúpe gesto. Price sa vrátil ako šampión, MS priniesli aj senzáciu

Waleský šípkar Gerwyn Price.
Waleský šípkar Gerwyn Price. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|19. dec 2023 o 07:30

Zo životného úspechu sa teší šípkar z Hong Kongu.

LONDÝN. Naposledy sa na majstrovstvách sveta postaral o komický či skôr až trápny moment. Vo štvrťfinále nezvládol tlak, ktorý na neho vyvinuli diváci.

Na ich bučanie reagoval tak, že si počas hry ostentatívne nasadil slúchadla a tváril sa, že ich nepočuje. Nepomohlo mu to, skončil pred bránami semifinále.

"Bola to ohromná blbosť, neuveriteľná hlúposť. Vôbec neviem, čo ho to napadlo," reagoval vtedy pre TN.cz český šípkar Karel Sedláček.

Gerwyn Price už zrejme navždy bude osobou, ktorá rozdeľuje fanúšikov šípok na dva tábory. Jeden ho obdivuje a fandí mu, ten druhý ho neznáša. 

Na pódiu často ukazuje svoje emócie, no čo je oveľa podstatnejšie, konštantne dobrými výkonmi sa drží v tej najužšej svetovej špičke. 

KDE SLEDOVAŤ 5. HRACÍ DEŇ MS V ŠÍPKACH?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Podobne ako mnohí ďalší si aj bývalý ragbista uvedomuje, že MS sú vo svete šípok samostatnou kategóriou. Ak by ste sa herne trápili, no vyhrali v Alexandra Palace, sezónu by ste mohli hodnotiť ako veľmi úspešnú. 

"Majstrovstvá sveta sú úplne odlišné než hocijaký iný turnaj. Je to miestom, atmosférou, publikom aj formátom. Je to najväčší turnaj roka. 

Som si istý, že napríklad Luke Humphries by sa zrejme vzdal svojich troch posledných trofejí, ak by získal tú z majstrovstiev sveta," povedal Price. 

Walesan sa po incidente so slúchadlami v návale emócii vyjadril, že si nie je istý, či sa na MS ešte vráti. Nič také sa však nestalo. Do svetového šampionátu 2024 vstúpil v pondelok večer a s postupom do 3. kola nemal žiadne problémy.

Zaváhal snáď len v závere, keď rozhodujúci double trafil až na siedmy pokus. Napriek tomuto zaváhaniu zdolal debutanta Connora Scutta 3:0 na sety.

"Bol to solídny výkon, ale v nádrži je toho ešte viac. Prvý zápas je vždy náročný, nikto nechce vypadnúť ešte pred Vianocami," uviedla nasadená päťka turnaja.

Je pravdou, že Price vie svoj výkon ešte vygradovať. V tejto sezóne odohral doposiaľ 77 televíznych zápasov a až 35-krát sa mu podarilo dosiahnuť viac ako 100-bodový priemer. Proti Scuttovi mu to tesne ušlo (98,01).

Bol nekompromisný, prvé dva sety vyhral 3:0 na legy. Dokopy to netrvalo ani desať minút. "Pre Scutta je to trochu kruté," vravel komentátor Jiří Pauzr.

O doposiaľ najväčšie prekvapenie sa postaral Man Lok Leung z Hong Kongu. 

Pri debute na MS prehrával s juniorským vicemajstrom sveta Gianom van Veenom 0:2, no predviedol nečakaný obrat. Až jedenásťkrát zaznamenal 180-ku, čo je zápis, ktorý sa v prvých kolách bude veľmi ťažko prekonávať.

VIDEO: Zostrih najlepších momentov 4. hracieho dňa MS v šípkach 2024

"Som taký šťastný. Nikdy som si nemyslel, že by som mohol vyhrať tento zápas. Na MS som ešte nikdy nehral, tak som si to chcel užiť na veľkom pódiu a ukázať všetkým, čo dokážem," povedal Leung.

V druhom kole ho čaká Nemec Gabriel Clemens, minuloročný semifinalista a premožiteľ Gerwyna Pricea. "Je to skvelý hráč, nemám čo stratiť," dodal Leung.

Postup do druhého kola si zaistili aj Martin Lukeman a Thibault Tricole, ktorý sa stal vôbec prvým Francúzom, ktorý sa predstavil na svetovom šampionáte. "Je to skvelý moment pre tento šport v našej krajine," zhodnotil.

Výsledky 4. hracieho dňa MS v šípkach 2024

1. kolo:

Mario Vandenbogaerde (Belg.) - Thibault Tricole (Fr.) 1:3

Gian van Veen (Hol.) - Man Lok Leung (Hong Kong) 2:3

Martin Lukeman (Angl.) - Haupai Puha (N. Zél.) 3:1

2. kolo:

Gerwyn Price (Wal.) - Connor Scutt (Angl.) 3:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Tentokrát žiadne hlúpe gesto. Price sa vrátil ako šampión, MS priniesli aj senzáciu