Angličan doplatil na školácku chybu, obhajca titulu prežil leg náhlej smrti

Anglický šípkar Ross Smith.
Anglický šípkar Ross Smith. (Autor: officialpdc/ instagram)
Sportnet|27. dec 2021 o 22:00 (aktualizované 27. dec 2021 o 22:40)

Priebeh svetového šampionátu narušil koronavírus.

LONDÝN. Angličan Ross Smith predvádzal na majstrovstvách sveta v šípkach 2022 veľmi dobré výkony. Ešte pred Vianocami poslal domov vlaňajšieho semifinalistu Stephena Buntinga a prvýkrát si zahral na MS v treťom kole. 

Pondelňajší zápas proti Holanďanovi Dirkovi van Duijvenbodeovi začal takisto skvele a v dueli hranom na štyri víťazné sety viedol už 3:0. Výborne skóroval a oproti papierovému favoritovi mal aj lepšiu úspešnosť na zatváraní. 

Vo štvrtom sete, za stavu 2:2 na legy, mohol zápas ukončiť. Stačilo mu zavrieť 66 bodov. Trojnásobok 10 síce netrafil, no singlová šestnástka by mu dala príležitosť zavrieť zápas cez double 20.

Tridsaťdvaročný šípkar však spravil školácku chybu a namiesto šestnástky trafil len osmičku, čím sa pripravil o šípku na víťazstvo. 

Jeho zaváhanie van Duijvenbode potrestal, vyhral štvrtý set a razom sa celý zápas otočil. Zrazu bol Holanďan lepším hráčom a pripomínal nezastaviteľnú mašinu. 

Napokon vyhral aj ďalšie tri sety a postúpil do osemfinále. Na tvári Rossa Smitha bolo vidno obrovské sklamanie, na MS sa nikdy tak ďaleko nedostal. 

Okrem van Duijvenbodeho si v popoludňajšom programe zabezpečili postup medzi najlepšiu šestnástku aj finalista z roku 2019 Michael Smith a Austrálčan Raymond Smith, ktorý na MS štartoval so svojim synom Kyom. 

Bohužiaľ, o postup do semifinále nepomohol zabojovať Holanďan Vincent van der Voort. Ten mal podobne ako jeho slávnejší krajan Raymond van Barneveld pozitívny test na koronavírus, a tak bez boja postúpil James Wade. 

Svojim typickým spôsobom si mohol zakričať aj Walesan Gerwyn Price. Úradujúca svetová jednotka a obhajca titulu v dramatickom a vyhrotenom zápase 3. kola zdolal Belgičana Kima Huybrechtsa. 

Zápas za stavu 3:3 na sety a 5:5 na legy rozhodol až tzv. leg náhlej smrti. Napokon bol šťastnejší Price, ktorý zavrel 76 bodov cez obľúbený double 20. 

Jeho waleský kolega z reprezentácie Jonny Clayton postúpil oveľa jednoznačnejším spôsobom. Nemca Gabriela Clemensa zdolal 4:0 na sety.

Majstrovstvá sveta v šípkach 2022

3. kolo:

Ross Smith (Angl.) - Dirk van Duijvenbode (Hol.) 3:4

Michael Smith (Angl.) - William O'Connor (Ír.) 4:2

Florian Hempel (Nem.) - Raymond Smith (Austr.) 1:4

James Wade (Angl.) - Vincent van der Voort (Hol.) bez boja

Gerwyn Price (Wal.) - Kim Huybrechts (Belg.) 4:3

Jonny Clayton (Wal.) - Gabriel Clemens (Nem.) 4:0

Bývalý hádzanár Fero Šulc o šípkach v podcaste Vykroč

Manažér steelovej sekcie a zároveň reprezentačný tréner František Šulc ml. rozpráva o tom, čo je to šípkarsky bacil a ako chytil aj jeho, o stave a rozvoji tohto športu u nás, o rozdiele medzi steelami a softami v šípkach, o turnaji, ktorý nám závidí pol Európy, ale aj o jeho šípkarskom zranení (áno, aj pri šípkach sa dá zraniť...) a tom, či je alkohol v šípkach doping, alebo aj o tom, či sa mu už podarila "perfect game" - trafiť 501 bodov na 9 pokusov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Angličan doplatil na školácku chybu, obhajca titulu prežil leg náhlej smrti