Predviedol skvelú hru aj zle počítal. Mourinho si od neho pýtal tipy

Portugalský šípkar José de Sousa.
Portugalský šípkar José de Sousa. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|9. apr 2021 o 10:50

V Premier League padla druhá deviatka za dva dni.

LONDÝN. Keď sa povie Premier League, väčšina športových fanúšikov si predstaví futbalistov Manchestru United, Liverpoolu či iných anglických veľkoklubov. 

Premier League je však aj názov prestížnej šípkarskej súťaže, v ktorej hrajú len tí najlepší. Dostať sa medzi vybranú spoločnosť desiatich hráčov je veľmi náročné a šípkarom mimo Veľkej Británie či Holandska sa to darí len výnimočne.

Tentokrát však vďaka vynikajúcim výkonom získal miestenku aj Portugalčan José de Sousa a zástupcov Profesionálnej šípkarskej spoločnosti (PDC) pri svojej premiére rýchlo presvedčil, že ich rozhodnutie nominovať ho bolo správne. 

Prežíval úžasné pocity 

De Sousa sa vo štvrtkovom zápase s Nathanom Aspinallom zaskvel v druhom legu, keď ho zavrel na minimálny počet deväť šípok. Dvakrát trafil maximum 180 a následne si najtradičnejším spôsobom poradil so zvyšnými 141 bodmi.

"Bol to úžasný pocit, keď som hodil deviatku," citovala oficiálna stránka PDC slová 47-ročného priekopníka šípok v Portugalsku. 

V spomenutom zápase sa mu nesmierne darilo, 180-tku hodil neuveriteľných jedenásťkrát. Známy rozhodca Russ Bray si takmer vykričal hlas. 

Zároveň vyrovnal rekord tejto súťaže. V roku 2011 sa podarilo hodiť rovnaký počet maxím aj Škótovi Garymu Andersonovi.

Napriek výbornému výkonu a priemeru nad 100 bodov sa de Sousovi nepodarilo zvíťaziť. V záverečnom legu mal jednu šípku na výhru, ale namiesto červeného stredu trafil vonkajšie zelené políčko. Zápas sa skončil remízou 6:6.

"Dosiahnuť rekord je pozitívne. Užíval som si hru a moje sebavedomie je dobré. Je škoda, že som nevyhral, ale viem, že keď si udržím túto úroveň, tak víťazstvo čoskoro príde," povedal de Sousa. 

Pri svojom debute v Premier League odohral zatiaľ štyri zápasy, pričom dvakrát remizoval a dvakrát prehral.

Chybou pobavil súpera aj komentátora 

De Sousa získal profesionálnu kartu až v roku 2019, ale na konte má už jeden veľký titul. Vlani ovládol podujatie kategórie Major - Grand Slam of Darts.

Vo finále zdolal skúseného Angličana Jamesa Wadea 16:12.

Napriek tomu má jeho hra stále rezervy. Niekedy hrá netakticky a neraz mu robí problémy matematika. Okrem "deviatky" zaujal v zápase s Aspinallom aj chybným počítaním v úvodnom legu.  

Na terči mu zostávalo 82 bodov. Trafil trojku, trojnásobok čísla 13 a následne minul dvojnásobok čísla 16, hoci mu nezostávalo 32, ale 40 bodov. Školáckou chybou pobavil svojho súpera aj komentátora Nova Sport Pavla Kordu.

De Sousa sa však smial menej, pretože dobre rozohraný leg napokon prehral.

Chybné počítanie a následný perfektný leg

Inšpiroval ho Mourinho 

Portugalčan má prezývku "The Special One". Inšpiroval sa svojim krajanom a úspešným futbalovým trénerom Josém Mourinhom, ktorý má rovnakú prezývku.

Ten ho po víťazstve na Grand Slam of Darts prekvapil videoodkazom. 

"Som veľmi šťastný a hrdý, že si to dokázal. Nie je to bežné a 'posielam ti veľké objatie'. Dúfam, že sa jedného dňa stretneme a dáš mi nejaké tipy, pretože rád chodím hrať šípky, ale som slabý," povedal Mourinho.  

Debutanti zatienili stálice 

Fanúšikovia si de Sousu veľmi obľúbili, aj napriek jeho nedostatkom. Sám vtipne povedal, že pokiaľ bude stále hádzať 180, 180 a 141, nemusí toľko počítať.

Počas tohtoročnej Premier League nie je jediným debutantom.

Prvé štarty v tejto súťaži má za sebou aj Walesan Jonny Clayton, ktorý hodil deviatku dokonca ešte o deň skôr než de Sousa. "Fantastický ročník prináša druhú deviatku v priebehu dvoch dní. To je nádhera," povedal Korda.

Debutantom sa doposiaľ veľmi darí. Okrem spomenutej dvojice si užíva svoju premiéru aj Belgičan Dimitri Van den Bergh. V štyroch kolách ako jediný neprehral a so ziskom šiestich bodov je lídrom tabuľky. 

Navyše, postaral sa zatiaľ o jediný výsledok "na nulu", keď obhajcovi minuloročného triumfu Glenovi Durrantovi nedovolil získať ani jeden leg. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Predviedol skvelú hru aj zle počítal. Mourinho si od neho pýtal tipy