Smith má vytúžený titul, finále MS okorenil historický moment

Anglický šípkar Michael Smith sa stal majstrom sveta.
Anglický šípkar Michael Smith sa stal majstrom sveta. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|3. jan 2023 o 23:45

Angličan sa stal novou svetovou jednotkou.

Majstrovstvá sveta v šípkach 2023 - finále

Michael Smith - Michael van Gerwen 7:4

(skóre setov: 1:3, 3:1, 3:1, 0:3, 2:3, 3:1, 3:2, 3:1, 3:0, 2:3, 3:2)

Štatistiky zápasu:

  • Hody 180: 22-15
  • Hody 140 a viac: 53-43
  • Hody 100 a viac: 103-93
  • Úspešnosť double: 47,27% - 38,46%
  • Najvyššie zatvorenie: 141 - 105
  • Priemer na tri šípky: 100,87 - 99,58
  • Vyhrané legy: 26-20

LONDÝN. Michael Smith sa prvýkrát v kariére stal majstrom sveta v šípkach. Vo finálovom zápase zdolal Holanďana Michaela van Gerwena 7:4 na sety.

Ukončil tým päťročne anglické čakanie na úspech zo svetového šampionátu a nadviazal na legendárne víťazstvo Roba Crossa nad Philom Taylorom.

"Bully Boy" zaznamenal vo finále dvadsaťdva 180-tiek, mal skvelú úspešnosť na doubloch a tiež divákov potešil legom zavretým na deväť šípok.

Nielenže si Smith odniesol z Londýna prémiu 500-tisíc libier, vďaka titulu majstra sveta sa premiérovo môže pýšiť oslovením svetová jednotka.

VIDEO: Michael Smith vyhral MS v šípkach 2023

Najlepší leg v histórii šípok

Michael Smith začal absolútne koncentrovane. V prvom legu mal jednu šípku na bull, ale keďže jeho súperovi zostávalo ešte množstvo bodov, takticky si prihral na double 20. Ten následne suverénne trafil a dostal sa do vedenia.

Z neho sa však dlho neradoval, pretože van Gerwen pokračoval vo výbornom skórovaní z predošlých dní. V druhom legu sa síce vytrápil na double 1, ale napokon to zvládol a celý set otočil na 3:1 vo svoj prospech.

V treťom legu druhého setu sa stal moment, ktorý sa zapísal do histórie.

"Už som niečo odkomentoval, ale toto som ešte nevidel. V histórii sa nič takého nestalo," priznal komentátor Nova Sportu Pavel Korda.

Obaja hráči najskôr hodili 180-tku a aj ďalšie tri šípky v ich podaní našli ten správny trojnásobok. Van Gerwenovi zostávalo 144 a Smithovi 141 bodov.

VIDEO: Najlepší leg v histórii a zavretie na deväť šípok

Holanďan mal ako prvý možnosť zavrieť leg na deväť šípok, ale netrafil záverečný double 12. Čo sa však nepodarilo jemu, dokázal Smith. Klasickou kombináciu T20, T19 a D12 sa postaral o prvú deviatku šampionátu.

Celkovo to bol štrnásty perfektný leg v histórii MS v šípkach a aj vďaka tomu sa išlo do druhej krátkej prestávky za vyrovnaného stavu 1:1 na sety.

Prekonaný rekord

Následne van Gerwen minul niekoľko pokusov na trafenie dvojnásobku, čo jeho súper dokonale využil. Smith vyhral tretí set a dostal sa do vedenia.

Skvelé výkony hráčov pokračovali ďalej a už vo štvrtom sete sa postarali o ďalší míľnik. Michael Smith hodil 180-tku (vtedy svoju 11. v zápase, pozn.) čo znamenalo, že bol pokorený rekord v počte nahádzaných maxím.

Dovtedajším rekordom bolo 880 parádnych hodov, na tomto šampionáte sa hráčom napokon podarilo tento údaj vylepšiť o dvadsaťjeden 180-tiek.

A hoci v tejto štatistike mal mierne navrch Smith, van Gerwen konštantne dobrou hrou bez veľkých zaváhaní otočil skóre z 1:2 na 3:2 na sety.

Smith sa však nevzdával a postupne začal zápas otáčať vo svoj prospech. Set, v ktorom začínal van Gerwen veľmi rýchlo získal a veľmi dôležitý obrat predviedol aj v tom nasledujúcom, v ktorom prehrával 0:2.

Od spomenutého stavu 3:3 na sety a 0:2 na legy vyhral Smith deväť z desiatich legov a vďaka tejto neuveriteľnej sérii bol krôčik od vytúženého titulu.

VIDEO: Michael Smith sa vo finále dostal do vedenia 6:3

Obrovské zadosťučinenie

V desiatom sete bolo skóre vyrovnané 2:2, a tak bol Smith jediný leg od toho, aby svoju tretiu finálovú účasť premenil v zisk titulu majstra sveta. Lenže van Gerwen je bojovník a pri vlastnom podaní sa dokázal zachrániť.

A vyzeralo to s ním dobre aj v ďalšom sete, v ktorom sa dostal do vedenia. Smith však vyrovnal na 2:2 na legy, a tak išiel podávať na víťazstvo. A možno povedať, že van Gerwenovi už nedal žiadnu šancu.

Dvakrát zahral 180-tku, následne si parádne pripravil pozíciu a napokon druhou šípkou trafil víťazný segment na terči - v tomto prípade to bol double 8.

VIDEO: Pre Michaela Smitha sa sen stal realitou

Ešte koncom novembra platilo, že Michael Smith prehral všetkých osem finále, do ktorých sa dostal na turnajoch kategórie major. Dnes je však už nielen víťazom Grand Slam of Darts, ale má aj ten najcennejší titul.

"Je to obrovské zadosťučinenie. Toľko finálových prehier musel prekúsnuť a teraz je majstrom sveta," dodal v priamom prenose Pavel Korda.

"Úžasné finále plné fantastických momentov. Jeden možno malinký moment, možno nepodstatný, ale mne sa veľmi páčil.

Keď sa Smith chytil šťastne za hlavu, odložil o tri sekundy búrlivé oslavy, otočil sa a úplne športovo išiel podať ruku úctyhodnému súperovi," napísal na sociálnej sieti facebook iný komentátor Nova Sportu Jiří Pauzr.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Smith má vytúžený titul, finále MS okorenil historický moment