Ľudia ho nazývajú klamárom. Netrénuje, ale na MS opäť zažiaril

Škótsky šípkar Gary Anderson.
Škótsky šípkar Gary Anderson. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|1. jan 2022 o 18:20 (aktualizované 2. jan 2022 o 00:38)

Do semifinále postúpil aj James Wade.

LONDÝN. Gary Anderson je pre priaznivcov šípok známe meno. Je to usmievavý chlapík, ktorý sa v rebríčkoch popularity umiestňuje na popredných priečkach a v zbierke jeho úspechov sa vynímajú dva tituly z majstrovstiev sveta.  

V posledných rokoch však zaznamenáva výkonnostný pokles. Od augusta 2018 vyhral jediný turnaj a v rebríčku PDC Order of Merit spadol na šieste miesto.

Bez tréningu vydrží týždne

Pre problémy s chrbtom vynechal celý ročník prestížnej Premier League a absolvuje menej turnajov. Čoraz viac nahustený program mu nevyhovuje a netají sa ani tým, že jeho tréningové nasadenie nie je príkladné.

"Netrénujem. Vydržím týždne bez hádzania šípok. Ľudia ma nazývajú klamárom, ale hovorím vám, ak to chcete vidieť, príďte a žite so mnou šesť mesiacov.

Strávil som veľa rokov hraním šípok. Pokiaľ neviete, kde sú trojnásobky a dvojnásobky, potom by ste sa mali venovať inému hobby," cituje britský denník Daily Mail slová Andersona, ktorý ťaží zo svojho výnimočného talentu.

Známa je historka o tom, keď prvýkrát držal v ruke šípky.

Kamaráti mu povedali, aby skúsil trafiť to červené políčko, mysleli tým trojnásobok čísla 20. A aké boli prvé hody Andersona? Postupne trafil 180, 140 a 180, hoci nevedel, čo to znamená. Prišlo mu to až príliš jednoduché.  

Zvládol kľúčové momenty

"Lietajúci Škót" nie je hráčom, ktorý by šípkam obetoval všetko. Možno keby viac trénoval, mohol toho s jeho talentom dokázať ešte viac.

Keď však prídu majstrovstvá sveta, akoby sa dnes 51-ročný Anderson vrátil do starých čias. Do rokov, keď si šípky naplno užíval, hádzal jednu 180-ku za druhou a nepochybne bol jedným z Top 3 najlepších hráčov na svete. 

V Alexandra Palace chýbal z posledných ôsmich šampionátov v semifinále len dvakrát. Tento raz si postup do elitného kvarteta vybojoval po tom, čo v sobotňajšom štvrťfinále zdolal Angličana Lukea Humphriesa 5:2 na sety.

Lepšie zvládol kľúčové momenty zápasu, veď posledné tri sety vyhral najtesnejším rozdielom 3:2. Stále tak môže pomýšľať na obhajobu vlaňajšieho finále, v ktorom nestačil na Walesana Gerwyna Pricea. 

Wright tesne minul double 12

Anderson na turnaji zdolal už dvoch bývalých majstrov sveta (Adrian Lewis, Rob Cross) a na ceste do finále mu bude stáť ďalší. Pôjde o jeho krajana Petra Wrighta, ktorý v dramatickom dueli zdolal prekvapenie turnaja Callana Rydza.

Rydz viedol 3:1 na sety, do záverečnej prestávky išiel s náskokom 4:3, ale napokon v predĺžení rozhodujúceho setu nestačil na favorita.

V rozhodujúcich momentoch sa prejavila neskúsenosť 23-ročného Rydza, ktorý podobne dôležitý zápas ešte nehral. Nervozita ho doslova pohltila.

Wright mal v zápase blízko k tomu, aby predviedol perfektný leg na deväť šípok. V šiestom sete hodil dvakrát 180, a tak mu zostávalo zavrieť 141 bodov. Trafil trojnásobok 20 aj 19, ale záverečný double 12 minul.

Svetová jednotka končí

Okrem dvojice škótskych reprezentantov postúpil do semifinále aj James Wade. Skúsený Angličan je medzi najlepšou štvorkou svetového šampionátu po štvrtý raz, ale vytúžený titul zatiaľ v zbierke nemá.

Tentokrát však ukazuje výbornú formu. Mervynovi Kingovi nedal vo štvrťfinále šancu, deklasoval ho 5:0 a v súboji o postup do finále sa stretne s finalistom z roku 2019 a svojim krajanom Michaelom Smithom.

Angličan zdolal svetovú jednotku Gerwyna Pricea 5:4 na sety, hoci Walesan na rozdiel od Wrighta dokázal zahrať perfektný leg. Vo štvrtom sete zahral dve 180-ky a potom pridal 141 bodov kombináciou T19, T20 a D12.

V ôsmom sete mal Price aj dve šípky na víťazstvo, ale nedokázal ich premeniť. Boli proti nemu aj fanúšikovia, ktorí občas veľmi nešportovo pískali.

Je tak jasné, že finále bude v znamení anglicko-škótskeho súboja. A kým Škóti už zdvihli nad hlavu trofej Sida Waddella, Wade alebo Smith budú mať šancu zabojovať o svoj premiérový titul majstra sveta.

Majstrovstvá sveta v šípkach 2022

Štvrťfinále:

James Wade (Angl.) - Mervyn King (Angl.) 5:0

Luke Humphries (Angl.) - Gary Anderson (Škót.) 2:5

Peter Wright (Škót.) - Callan Rydz (Angl.) 5:4

Gerwyn Price (Wal.) - Michael Smith (Angl.) 4:5

Program semifinále:

Michael Smith - James Wade (sobota 2. január, 20.40 hod.)

Peter Wright - Gary Anderson (sobota 2. január, 22.20 hod.)

Bývalý hádzanár Fero Šulc o šípkach v podcaste Vykroč

Manažér steelovej sekcie a zároveň reprezentačný tréner František Šulc ml. rozpráva o tom, čo je to šípkarsky bacil a ako chytil aj jeho, o stave a rozvoji tohto športu u nás, o rozdiele medzi steelami a softami v šípkach, o turnaji, ktorý nám závidí pol Európy, ale aj o jeho šípkarskom zranení (áno, aj pri šípkach sa dá zraniť...) a tom, či je alkohol v šípkach doping, alebo aj o tom, či sa mu už podarila "perfect game" - trafiť 501 bodov na 9 pokusov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Ľudia ho nazývajú klamárom. Netrénuje, ale na MS opäť zažiaril