21.11.2022 | Skupina A
21.11.2022 | Sk. A
0 - 2
(0:0)

Góly padali až v závere, Holandsko si na úvod MS poradilo so Senegalom

Momentka zo zápasu Holandsko - Senegal na MS 2022 v Katare.
Momentka zo zápasu Holandsko - Senegal na MS 2022 v Katare. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|21. nov 2022 o 19:00 (aktualizované 21. nov 2022 o 21:05)

Holandsko dnes zdolalo Senegal v zápase MS vo futbale 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS vo futbale 2022 - skupina A

Senegal - Holandsko 0:2 (0:0)

Góly: 84. Gakpo, 90.+9 Klaassen, ŽK: N. Mendy, I. Gueye - de Ligt.

Rozhodovali: Sampaio - Pires, Boschilia (všetci Braz.), 41.721 divákov.

Senegal: E. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Cisse, Diallo (62. Jakobs) - I. Gueye, N. Mendy, Kouyate (73. P. Gueye) - Diatta (74. Jackson), Dia (69. Dieng), Sarr

Holandsko: Noppert - Dumfries, de Ligt, van Dijk, Ake, Blind - Berghuis (79. Koopmeiners), F. de Jong, Gakpo (90.+4 de Roon) - Janssen (62. Depay), Bergwijn (79. Klaassen)

DAUHA. Holandskí futbalisti si pripísali tri body za víťazstvo 2:0 nad Senegalom na majstrovstvách sveta v Katare.

O góly sa postarali Cody Gakpo v 84. minúte a v závere nadstaveného času poistil víťazstvo Davy Klaassen.

Holanďania tak neprehrali ani v šestnástom zápase po sebe vrátane prípravných duelov. Naposledy podľahli Česku 0:2 v osemfinále vlaňajších majstrovstiev Európy, odvtedy majú na konte dvanásť výhier a štyri remízy.

V piatok 25. novembra sú na programe stretnutia druhého kola A-skupiny Katar - Senegal (14.00) a Holandsko - Ekvádor (17.00).

Tabuľka skupiny A

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Senegal - Holandsko

I. polčas:

Na štadióne Al Thumama mali prvú veľkú šancu Holanďania, keď sa dostal v šestnástke pred brankára Gakpo, ale namiesto strely sa rozhodol ešte prihrať a nik z jeho spoluhráčov na loptu nedosiahol.

Na druhej strane pohrozil strelou spoza šestnástky Sarr, no letela tesne nad. Senegal, ktorý prišiel krátko pred šampionátom o svojho lídra Maneho, sa favorizovaného súpera nezľakol a od úvodu mu bol vyrovnaný partner.

Úradujúci africký majster hral zo zabezpečenej obrany, no v 19. minúte nechal po vlastnom rohu prejsť Holandsko do rýchleho brejku.

Frankie de Jong sa ocitol sám pred brankárom, ale premrhal šancu na strelu a nakoniec aj na prihrávku.

V 26. minúte sa prihlásil o slovo opäť aktívny Sarr, jeho technický pokus k žrdi odhlavičkoval van Dijk na roh. V závere polčasu namieril Berghuis ľavačkou tesne nad.

II. polčas:

Aj po zmene strán pokračoval taktický duel, ani jedno mužstvo príliš neotváralo brány svojej defenzívy, bojovalo sa o každú loptu a ani tempo nebolo príliš vysoké.

VIDEO: Úvodný gól zápasu strelil v 84. minúte Cody Gakpo

Holanďania síce viac držali loptu na svojich kopačkách, ale ďaleko od Mendyho bránky a v ofenzíve im to nebolo nič platné.

V 54. minúte mieril van Dijk po rohu tesne nad a potom prišli dve dobré šance Afričanov. V 65. minúte po zisku lopty v strede poľa a rýchlej akcii vystrelil Dia z uhla presne k žrdi, ale vyznamenal sa Noppert.

Holandský brankár, ktorý si odkrútil reprezentačnú premiéru a doteraz nechytal ani v európskych pohároch, sa blysol pohotovým zákrokom aj o osem minút po prudkej strele Idrissu Gueyeho.

Vyrovnaný duel nakoniec rozhodla situácia z 85. minúty, keď Frankie de Jong poslal zľava center do šestnástky na nabehnutého Gakpa, ktorý hlavou prekonal brankára Mendyho. Bola to vôbec prvá strela "Oranjes" na bránu.

Vzápätí vyrazil Noppert ďalšiu šancu súpera. Rozhodcovia nadstavili osem minút a v poslednej akcii zápasu sa Holanďania presadili druhýkrát, keď z dorážky trafil Klaassen.

Hlasy po zápase

Cody Gakpo, strelec prvého gólu Holandska: "Neboli sme dosť opatrní na lopte, myslím si, že vieme hrať oveľa lepšie. Ale boli sme silní, keď mali loptu oni. Musíme si to zanalyzovať a do ďalšieho zápasu si zobrať tie dobré veci."

Andries Noppert, brankár Holandska, ktorý absolvoval reprezentačný debut: "Hrať na majstrovstvách sveta bol môj detský sen, ale nikdy som si nemyslel, že to bude možné. Bolo naozaj niečo špeciálne, keď mi tréner brankárov Frans Hoek v piatok povedal, že budem hrať. Čím bližšie bol zápas, tým viac som bol napätý, ale bola to zdravá nervozita. Ani na klubovej úrovni sme nikdy nehrali na medzinárodnom fóre, no niekde musíte začať."

Aliou Cisse, tréner Senegalu: "Nemyslím si, že výsledok je spravodlivým odrazom toho, ako prebiehala hra. Som hrdý na mojich chlapcov a na to, čo predviedli."

/zdroj: DPA, AFP/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Góly padali až v závere, Holandsko si na úvod MS poradilo so Senegalom