21.11.2022 | Skupina A
21.11.2022 | Sk. A
0 - 2
(0:0)

Stávka na hráčov z Eredivisie sa vyplatila. Noppert zažil debut snov

Zákrok holandského brankára Andriesa Nopperta.
Zákrok holandského brankára Andriesa Nopperta. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. nov 2022 o 10:36

Andries Noppert v dueli proti Senegalu debutoval v reprezentácii.

BRATISLAVA. „Do pekla, kto je Andries Noppert?“ Aj toto si povedali mnohí futbaloví fanúšikovia i odborníci pri pohľade na základnú zostavu Holandska pred pondelňajším zápasom A-skupiny na majstrovstvách sveta v Katare proti Senegalu.

„Oranjes“ v ňom zvíťazili 2:0 po góloch v závere stretnutia, no nebyť 28-ročného gólmana Heereveenu, duel sa mohol skončiť i opačným skóre.

Holanďania pricestovali na Blízky východ s trojicou brankárov, ktorí mali pred šampionátom na konte dohromady iba osem reprezentačných štartov.

Debutant s čistým štítom

Noppert predtým za Holandsko nikdy nechytal a proti Senegalu sa dočkal debutu v národnom mužstve. Bol preňho o to sladší, že si udržal čisté konto.

„Prežívam výnimočnú chvíľu. Ako malý chlapec som o tom sníval, ale nemyslel som si, že je to možné,“ vyhlásil Noppert po stretnutí podľa webu Voetbal International.

Nezabudol poďakovať trénerovi Holandska Louisovi van Gaalovi, ktorý ho „hodil do vody“ v dueli proti africkým šampiónom. „Sme si veľmi podobní, v mnohých ohľadoch. Máme rovnaký humor, na veľa vecí sa dívame rovnako,“ dodal brankár.

Noppert nepredpokladal, že dostane šancu v holandskej bránke v úvodnom zápase na šampionáte. Pred niekoľkými dňami však počas tréningov začal niečo tušiť a v piatok mu tréner brankárov oznámil, že pôjde do bránky.

„Snažil som sa zo seba dostať to najlepšie. Louis van Gaal mi pred zápasom povedal, že musím hrať rovnako ako v mojom klube. Len teraz budem mať na sebe iný dres. Vravel mi, že mám zastaviť všetky lopty,“ poznamenal 203 centimetrov vysoký gólman.

Noppert sa blysol najmä v 73. minúte ešte za stavu 0:0, keď predviedol zákrok zápasu pri gólovej delovke Idrissu Gueyeho.

Gakpov impulz

Holanďania sa dočkali gólov až v úplnej koncovke stretnutia. Najprv Cody Gakpo z PSV Eindhoven v 84. minúte využil neskoršie vybehnutie na center v podaní senegalského brankára Édouarda Mendyho.

V nadstavenom čase pridal trojbodovú poistku ďalší hráč z Eredivisie - stredopoliar Ajaxu Amsterdam Davy Klaassen. „Gakpov zásah vlial impulz do holandských žíl,“ napísal web Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Stávka na hráčov z Eredivisie sa vyplatila. Noppert zažil debut snov