Sampras: Federer je najväčším hráčom všetkých čias

SITA|8. jún 2009 o 15:51

Na zásadnú otázku, kto je najlepším tenistom všetkých čias, odpovedal po dobytí Roland Garros Rogerom Federerom práve ten hráč, ktorého sa hodnotiaci napospol nechceli dotknúť striktným označením Švajčiara za jednotku - Američan Pete Sampras.

PARÍŽ.

"To, čo dokázal za ostatných päť rokov, nezvládol ešte nik, a asi sa to už ani nestane. Bol by najväčším hráčom všetkých čias bez ohľadu na to, či by v Paríži triumfoval. Teraz je jeho štatút iba potvrdený," skonštatoval Sampras, ktorý rovnako ako Federer má na konte rekordných 14 titulov z úrovne "veľkej štvorky", ale v zbierke mu chýba práve trofej z medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska.

Od sezóny 2002 nehrajúci Sampras sledoval nedeľňajšie finále dvojhry mužov, v ktorom Federer zdolal Švéda Robina Söderlinga 6:1, 7:6 (1), 6:4, doma v Los Angeles a po ňom skonštatoval: "Radujem sa spolu s Rogerom. Ak si tento úspech niekto zaslúžil, potom on. Je skvelým tenistom i propagátorom tohto odvetvia, pozitívnym vzorom pre mládež. Považujem za veľmi ťažké získať 14 grandslamových titulov. Zároveň som presvedčený o tom, že on ešte pridá minimálne jeden. Kým sa to stane, som s ním veru v dobrej spoločnosti." Sampras zatiaľ nevie, či bude osobne prítomný pri Federerovom pokuse o vytvorenie nového maxima vo Wimbledone: "Ešte uvidím, ako sa to všetko vyvinie."

Ďalší slávny Američan Andre Agassi, ktorý v roku 1999 zavŕšil svoj kariérny Grand Slam takisto v Paríži pri 11. miestnom štarte a teraz výsostne symbolicky odovzdával Pohár mušketierov, uviedol: "Tie jeho čísla sú neuveriteľné. Ľudia hovorievajú, že je lepšie mať šťastie, ako byť dobrý. Ja by som však radšej bol Rogerom, než šťastlivcom."

Parížsky šampión z predchádzajúcich štyroch ročníkov Rafael Nadal pre španielske médiá vyhlásil: "Federer si to zaslúžil najviac zo všetkých." Prehrou so Söderlingom sklamaný a kolenom opäť sužovaný Malorčan však neprezradil, či sledoval prenos z rozhodujúceho stretnutia na dvorci Philippa Chatriera: "Keď som doma, iba občas pozerám zápasy." Líder svetového rebríčka sa zberá pogratulovať veľkému rivalovi, ktorého zdolal v troch parížskych finále v rade, ale údajne až neskôr: "Teraz nie. Viem si totiž predstaviť, že ho v telefóne čaká 300 esemesiek."

Golfista Tiger Woods, ktorý si na "greenoch" zhodou okolností tiež už vybojoval 14 primátov z "Majors", sa po svojom najčerstvejšom turnajovom triumfe nechal počuť: "Rogerove výkony na mňa urobili dojem. Trochu sme si podebatovali - včera i dnes. Je fakt fenomenálne, ako sa znova pohybuje po kurte. Vidieť, že tie problémy s chrbtom, ktoré mal, pominuli. K nim vlani pribudla tá nepríjemná záležitosť s mononukleózou. Musel sa s tým všetkým vyrovnať, teraz je však naozaj pozoruhodné, ako sa rozbehol. Triafal údery, ktoré dokáže predvádzať len on. Je úžasné sledovať to. Držal som mu pri obrazovke palce a bol som veľmi nervózny. Vykrikoval som, prežíval som to, nechcel som, aby v tom treťom sete stratil náskok brejku."

Jeden zo šiestich držiteľov kariérneho Grand Slamu, Austrálčan Roy Emerson, pre newjerseynewsroom.com povedal: "Verím, že Federer je najväčší. Teraz, keď už má grandslamový titul zo všetkých povrchov, nedá sa proti tomu argumentovať, hoci porovnávame viaceré éry, rozličné materiály, rôzne štýly, odlišné okolnosti."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Sampras: Federer je najväčším hráčom všetkých čias