Taký pretekár ako Sagan nebol na svete dlhé roky, vraví Valach

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Team Tinkoff)
Sportnet|19. júl 2016 o 12:08

Jeden zo športových riaditeľov v tíme Tinkoff Ján Valach má na starosti slovenskú trojicu Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška.

Boli ste športovým riaditeľom na etapových pretekoch Okolo Poľska. V tíme bol aj Juraj Sagan, ktorý v tomto roku zaznamenal vzostup výkonnosti. Potvrdzoval to i v prvých etapách, ale preteky predčasne vzdal. Prečo?

„Juraj po spoločných majstrovstvách Česka a Slovenska absolvoval plánované vysokohorské sústredenie v Livigne. Sústredenie bolo potrebné z hľadiska celého tímu i z hľadiska udržania Jurajovej dobrej formy. Náročnosť sústredenia sa na Okolo Poľska trochu prejavila a keď prišli extrémne nepriaznivé poveternostné podmienky, nebolo nutné, aby sa Juraj ďalej šponoval. Aj vzhľadom na jeho ďalší náročný program sme sa rozhodli, že z pretekov odstúpi.“

Juraj štartoval prvý raz v drese majstra Slovenska. Videli to aj slovenskí fanúšikovia?

„Slovenskí priaznivci cyklistiky na Okolo Poľska pravidelne chodia, bolo to tak aj teraz. Aj keď prišli v menšom počte ako po iné roky, odradilo ich studené, daždivé počasie. Jednu etapu museli organizátori aj zrušiť, keď sa voda v rieke pozdĺž cesty valila na kritickej hranici.“

V Tinkoffe máte na starosti slovenskú trojicu Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška. Aký majú ďalší program?

„Juraj a Erik budú najbližšie štartovať na Arctic Race v Nórsku, Michael na Okolo Dánska.“

Ste prvým Slovákom, ktorý pôsobí v tíme Pro Tour vo funkcii športového riaditeľa. Aký je rozdiel vo výkone tejto funkcie v Tinkoffe a predtým v Dukle Trenčín?

„Dá sa povedať aj to, že v takejto funkcii som ako prvý v (Česko) Slovensku. Práca je rovnaká - o cyklistike. Ale rozdiel je v kvalite, rozmere a financiách. Máme viac pretekárov a zamestnancov a v tíme je oveľa, oveľa viac peňazí. Všetci sme profesionáli, všetci vieme, čo máme robiť. Okrem tréningového procesu spomínaných troch Slovákov zabezpečujem určitú časť logistiky. Výber pretekárov na jednotlivé preteky robíme všetci športoví riaditelia spolu. Na samotných pretekoch vstávame ráno podľa potreby, zhruba okolo siedmej. Raňajkujeme skôr ako pretekári. Po nich zbalíme batožinu na odvoz na ďalšie hotelové ubytovanie. Okrem iného mám na starosti, aby chalani mali informácie o rýchlostných a horských prémiách. Takéto informácie im lepím na predstavec riadidiel. Medzitým komunikujem s kolegami športovými riaditeľmi na rôzne témy, presunieme sa na štart, kde máme poslednú taktickú poradu o tom, čo chlapcov čaká a čo s nimi chceme v jej priebehu spraviť."

Ján Valach je prvým Slovákom, ktorý vykonáva funkciu športového riaditeľa v profesionálnom cyklistickom tíme.
Ján Valach je prvým Slovákom, ktorý vykonáva funkciu športového riaditeľa v profesionálnom cyklistickom tíme. (Autor: TASR)

Majú Juraj Sagan, Kolář či Baška predpoklady, aby štartovali na Tour, Gire alebo španielskej Vuelte?

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Taký pretekár ako Sagan nebol na svete dlhé roky, vraví Valach