Peter titul neobhájil, slovenským majstrom je však opäť Sagan

Roman Kreuziger (vpravo) sa získal aj český titul.
Roman Kreuziger (vpravo) sa získal aj český titul. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela, TASR|26. jún 2016 o 13:34

"Mám obrovskú radosť. Je to len moje druhé víťazstvo medzi profíkmi," tešil sa starší z bratov Saganovcov.

Cyklistika - MČR a SR  (Kyjov)[br][/br]/elite muži + do 23 rokov/

1. Roman Kreuziger (ČR) Tinkoff 4:45:21 h

2. Juraj SAGAN (SR) Tinkoff +5 s

3. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx – QuickStep +6

4. Peter SAGAN (SR) Tinkoff +46

5. Martin Hunal (ČR) Whirlpool Author +53

6. Petr Vakoč (ČR) Etixx - QuickStep +1:05

BRATISLAVA, KYJOV. Dres majstra Slovenska od septembra vo svetovom pelotóne chýbal. Peter Sagan totiž nosil na pretekoch dúhový dres svetového šampióna. Od tohto víkendu na pretekoch bude opäť vidno aj slovenského majstra.

Šiesty rok po sebe sa ním stal Sagan. Prvýkrát v kariére je ním však starší z bratov Juraj. 

„Je to moje druhé víťazstvo medzi profíkmi. Mám z toho veľkú radosť. Stať sa majstrom republiky je isto snom každého pretekára. Skvelé je, že nám vyšla taktika. Roman získal český titul, ja slovenský,“ vravel pre Českú televíziu 27-ročný Juraj Sagan. 

Peter makal za piatich

Vyhral na náročnom kopcovitom okruhu v Kyjove. Veľký podiel na jeho úspechu má práve brat Peter. 

„Odviedol obrovskú prácu, keď nás v predposlednom okruhu odpútal od pelotónu," opisoval nový český šampión Roman Kreuziger.

"To bola práca za piatich. Má obrovský podiel na tom, že sme z tímu Tinkoff získali oba tituly."

Jazdci tímu  Tinkoff mali dobre pripravenú taktiku. Od úvodu pretekov poslali do úniku slovenskú dvojicu - Michael Kolář a Erik Baška. Sedemčlenný únik bol vpredu až do posledného kola. 

"Vďaka tomu sme nemuseli od začiatku v pelotóne ťahať. Bola to výhoda. Potom sme na konci zaútočili a vyšlo to," vysvetľoval Juraj Sagan.

V cieli sa tešil spoločne s bratom, ktorý skončil v poradí slovenského šampionátu druhý a celkovo bol v cieli ako štvrtý v poradí.

"Nepovedal by som, že dnes bol Peter pre mňa domestikom. Vždy bolo našim cieľom, aby vyhral šampionát jeden z nás dvoch. Teraz sa to podarilo mne," dodal Juraj.

V jednej chvíli, keď v poslednom kole mierne zaostal za čelom pretekov, tak ho brat počkal a dotiahol naspäť. 

Najlepšia sezóna

Peter Sagan sa po júnových pretekoch Okolo Švajčiarska necítil najlepšie. Cyklistov bičovalo chladné počasie, jednu z etáp pre sneh museli skrátiť. V nedeľu v Kyjove však poriadne makal v prospech staršieho brata. 

Juraj prežíva svoju najlepšiu sezónu v kariére. Na Okolo Chorvátska s tímom vybojoval v časovke prvé miesto. Na viacerých etapových pretekoch WorldTour bol oporou pre kolegov. Navyše, keď jazdili Saganovci na pretekoch spoločne, bol aj Peter úspešnejší. Zo šiestich triumfov bol Juraj pri piatich bratových víťazstvách v tejto sezóne a štartoval aj vlani na svetovom šampionáte v Richmonde. 

Juraj a Peter Saganovci.
Juraj a Peter Saganovci. (Autor: TASR)

A to najlepšie stále môže ešte prísť. V utorok oznámi tím Tinkoff nomináciu na slávnu Tour de France. Petrova účasť je istá. Juraj je stále v širšej nominácii. Zisk slovenského titulu by ho mohol k premiérovému štartu na Tour pomôcť. 

"Bolo by super, ak by išiel, určite by bola lepšia nálada. Keď som s Jurom na izbe. je to určite lepšie ako s niekým iným. Sme na seba zvyknutí," vravel Peter.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Peter titul neobhájil, slovenským majstrom je však opäť Sagan