Nervozita vyústila v hromadný pád. Sagan dúfa, že sa nik vážne nezranil

Finiš v druhej etape ovládol Nemec Marcel Kittel.
Finiš v druhej etape ovládol Nemec Marcel Kittel. (Autor: SITA/AP)
Zoran Boškovič|8. mar 2018 o 19:08

Druhú etapu na Tirreno - Adriatico 2018 vyhral Marcel Kittel. Peter Sagan skončil druhý.

BRATISLAVA. Druhá etapa na Tirreno - Adriatico 2018 so začiatkom v Caiamore do Follonice mala najviac sedieť šprintérom. V závere mal o triumf bojovať aj jediný Slovák na podujatí Peter Sagan. Predpoklady sa aj naplnili.

Vo finiši sa už zdalo, že Slovák by aj mohol získať prvý etapový triumf na tohtoročnom talianskom podujatí, napokon ho však predbehol Nemec Marcel Kittel.

Pre toho je to prvé víťazstvo v roku 2018 a aj v novom tíme. Nemec pred touto sezónou prestúpil z Quick-Step Floors do Kaťuše-Alpecin.

"Myslím si, že na to, že etapa mala sedieť čistým šprintérom, je moje druhé miesto uspokojivé. Malo pršať, napokon bolo sucho, čo bola veľmi príjemná zmena. Tím pracoval dobre, no v závere bola v pelotóne istá nervozita," vravel Sagan po etape podľa oficiálnej stránky svojho tímu.

Hromadný pád tesne pred koncom

Niekoľko kilometrov pred koncom televízne kamery zachytili aj Sagana v menšej kolízii s iným jazdcom. Ten Slováka najprv lakťom tlačil k jeho tímovému kolegovi, nakoniec sa Sagan po ňom mierne ohnal ľavou rukou.

7

kilometrov pred koncom sa udiala hromadná kolízia, po ktorej skončilo na zem viacero cyklistov.

Sedem kilometrov pred koncom nervozita vyústila do hromadného pádu. Jazdci s bicyklami boli porozhadzovaní po celej šírke cesty.

Svoje zastúpenie v kolízii mal aj tím Bora. Na zemi totiž skončil Nemec Marcus Burghardt.

"Vďakabohu, ja som bol vpredu. Marcus Burghardt však bol súčasťou pádu. Dúfam, že ani on, ani nik iný sa nezranil," reagoval Sagan.

Na zemi sa ocitli aj Stefan Küng (BMC Racing) a Matteo Montaguti (Ag2r La Mondiale), ktorých po etape museli ošetriť lekári. Küng mal zasiahnuté ľavé obočie, z trate odchádzal s bolestivou grimasou a krvavou tvárou.

"Som prekvapený, že na tom mieste nie je viac nehôd," reagoval Iljo Keisse z Quick-Step Floors pre Cycling Weekly.

Cesty horšie ako na belgickom kritériu

Ďalší pomocník šprintéra Fernanda Gaviriu v Quick-Stepe Maximiliano Richeze po páde ukázal krvavé koleno. "Sú to preteky WorldTour, no cesty sú tu horšie ako na belgickom kritériu."

V závere išli cyklisti tri 8,3-kilometrové okruhy v cieľovom meste v provincii Grosseto. Podľa organizátorov má ísť o relatívne široké a väčšinou mestské cesty s niekoľkými zradnými zákrutami.

"Cesty? Sú dobré, no nie pre cyklistiku. Na takej ceste nemôžete robiť tri mestské okruhy. Áno, finiš tam naplánovať môžete, no nie krúžiť trikrát," tvrdí šéf BMC Racing Jim Ochowicz.

"Pozitívne je, že hromadný pád nás nijak výrazne nezasiahol. Rafal (Majka pozn. red.) finišoval v prvej skupine, takže nestratil minúty v boji o celkové prvenstvo. Burghardt, ktorý sa ocitol v hromadnom páde, sa vážne nezranil," doplnil Sagana športový riaditeľ Bory Patxi Vila.

V piatok nasleduje na 53. ročníku Tirreno-Adriatico najdlhšia 3. etapa z Follonicy do Trevi (234 km) s klasikárskym záverom a ďalšou šancou na úspech pre Petra Sagana.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nervozita vyústila v hromadný pád. Sagan dúfa, že sa nik vážne nezranil