Putina nazval vrahom. Rusko zaradilo legendárneho Kasparova na zoznam teroristov

Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov.
Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov. (Autor: TASR)
SITA|7. mar 2024 o 11:33

Šachový veľmajster od roku 2013 žije v USA, lebo sa obáva represií Kremľa.

BRATISLAVA. Rusko zaradilo niekdajšieho šachového šampióna a kritika Kremľa Garryho Kasparova na zoznam „teroristov a extrémistov“.

Ako referuje web marca.com, už 60-ročný Kasparov na sociálnej sieti obvinil ruského vodcu Vladimira Putina z „vraždy“ lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.

„Putinovi sa nepodarilo zabiť Navaľného rýchlo a tajne, keď ho otrávil, a teraz ho zavraždil pomaly a verejne vo väzení. Bol zabitý za to, že odhalil Putina a jeho mafiu ako podvodníkov a zlodejov. Putin je Navaľného vrah,“ napísal Kasparov na platforme X.

„Tento tragický moment môžeme využiť na zahanbenie tých, ktorí otvorene stoja na strane Putinovho vražedného úsilia - od Orbána, Trumpa a (predsedu americkej Snemovne reprezentantov) Johnsona až po propagandistov ako Tucker a Musk.“

Kasparov sa pred viac ako desaťročím stal tvrdým súperom Putina. V roku 2013 zo strachu pred súdnym konaním opustil Rusko a teraz žije v Spojených štátoch, odkiaľ pokračuje v odsudzovaní ruského režimu a jeho vojenskej kampane na Ukrajine.

Už v roku 2022 bol Garry Kasparov v Rusku označený za „zahraničného agenta“, čo sa masívne používa proti oponentom, novinárom a aktivistom za ľudské práva.

Označenie za zahraničného agenta znamená dodatočnú vládnu kontrolu a nesie so sebou silné negatívne asociácie, ktoré môžu zdiskreditovať označené subjekty. Väčšina hlavných oponentov, ktorí zostávajú v Rusku, je uväznená. Zvyšok odišiel do exilu.

Kasparov bol v 80. rokoch minulého storočia súčasťou dlhodobého športového súboja s ďalšou sovietskou šachovou legendou Anatolijom Karpovom, ktorý neskôr začal podporovať Putina a stal sa poslancom za stranu ruského vodcu Jednotné Rusko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Putina nazval vrahom. Rusko zaradilo legendárneho Kasparova na zoznam teroristov