Na Vlhovú doľahla sila okamihu. Zajtra zažije najkrajšie preteky v živote

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|20. mar 2021 o 14:30

Slovenka má istý veľký glóbus.

LENZERHEIDE, BRATISLAVA. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila v slalome vo finále Svetového pohára v Lenzerheide na šiestom mieste. 

Stačilo jej to na to, aby si definitívne vybojovala veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. Malý glóbus za slalom napokon nemá.

Získala ho Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorý v Lenzerheide zvíťazila pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou (+1,24 sekundy) a Michelle Gisinovou (+1,95 sekundy). Vlhová zaostala za víťazkou o 3,15 sekundy.

Pozrite si kľúčové momenty pretekov a prvé reakcie.

Aké boli Vlhovej jazdy?

V prvom kole urobila chybu už v tretej bránke, keď jej nadvihlo pätu lyží. To slovenskú lyžiarku vyviedlo z miery a zvyšok trate išla skôr na istotu. Bola šiesta so stratou 1,84 sekundy na najrýchlejšiu v úvodnej jazde Liensbergerovú.

„Už sú obrovské tlaky a toto prvé kolo som nezvládla. Dám maximum do druhého kola a uvidíme,“ reagovala Slovenka pre RTVS.

V druhom kole neurobila Vlhová výraznejšiu chybu, ale chýbala jej typická agresivita. Nešla na absolútne riziko a uprednostnila istotu veľkého glóbusu, ktorý bol jej hlavným cieľom.

Aká bola trať v Lenzerheide?

Nehodná finále Svetového pohára. Na trati sa tvorili ryhy už po predjazdcoch. Povrch bol mäkký a na niektorých miestach sa dokonca prepadával.

„Čakala som, že zjazdovka bude v lepšom stave, ale je to pohroma," vravela Vlhová ešte pred štartom v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

„Usporiadatelia si nedali záležať na príprave tratí. Nestačí mať len nálepku, my sme Švajčiari, ale treba preto niečo spraviť,“ priznal pre RTVS Timotej Zuzula.

„Čo pretekár, to kritika, v Jasnej by sa nič podobné nestalo. V Lenzerheide nemajú dostatok ľudí, ktorí by na trati pracovali. Aj preto sa nešlo super-G,“ dodala Veronika Velez-Zuzulová.

Reakcia Vlhovej

„Už sú obrovské tlaky a toto prvé kolo som nezvládla. Dám maximum do druhého kola a uvidíme,“ reagovala Vlhová po prvom kole pre RTVS.

Po druhej jazde sa objímala so svojimi najbližšími a plakala. „Ani si to neuvedomujem, som sklamaná trochu zo slalomu. Bojovať o veľký glóbus je náročné a nedá sa to ani opísať. Mala som predstavy, aké to je, ale realita je ešte náročnejšia," vravela po druhom kole pre RTVS. 

Reakcia expertov

Eva Kurfürstová, bývalá česká lyžiarka a expertka Eurosportu:

"V prvom kole to bola neštandardná chyba a na základe nej už Petra odmietala riskovať. Doľahla na ňu sila okamihu. Ide o oveľa viac ako o malý glóbus. To musí na pretekára doľahnúť. A v tejto pozícii je prvýkrát,“ vravela Kurfürstová po prvom kole.

„Je to veľký úspech pre Petru, ešte si to ani nevieme uvedomiť, čo znamená pre naše krajiny získať veľký glóbus,“ dodala česká expertka po pretekoch."

Veronika Velez-Zuzulová, bývalá lyžiarka, expertka RTVS:

„Znie to úžasne, som rada, je to najviac, čo môže lyžiar dosiahnuť. Pamätám si Petru, ešte keď bola malá a dnes je najlepšia lyžiarka na svete. Sú to slzy šťastia, ktoré mám.“

Timotej Zuzula, lyžiarsky tréner a expert RTVS:

„Zajtra to budú pre Petru Vlhovú najkrajšie preteky v živote. Môže ísť úplne uvoľnene. Bude to mať úplne iný náboj.“

Postava pretekov

Katharina Liensbergerová mala v najtočivejšej disciplíne najvyrovnanejšiu výkonnosť. Z deviatich slalomov sezóny bola osemkrát na pódiu. Len v Jasnej skončila až štvrtá.

Dvadsaťtriročná Rakúšanka si víťazstvom v Lenzerheide zabezpečila malý glóbus v hodnotení slalomu. Aj v ďalších sezónach bude veľkou súperkou Vlhovej.

Veľký glóbus

Pred pretekmi mala Vlhová náskok v celkovom hodnotení Svetového pohára 96 bodov pred druhou Larou Gutovou-Behramiovou zo Švajčiarska.

Slovenka získala 40 bodov a zvýšila náskok na 136 bodov, čím si zabezpečila veľký glóbus už pred nedeľňajším obrovským slalomom

Malý glóbus

Vlhová celú sezónu viedla v hodnotení slalomu. Pred pretekmi mala náskok 22 bodov pred Liensbergerovou a o 37 bodov pred Shiffrinovou.

Obe ju napokon v hodnotení slalomu predstihli. Liensbergerová dosiahla celkovo 690 bodov, Shiffrinová 655 bodov a Vlhová 652 bodov.

Čo ešte čaká Vlhovú?

V nedeľu absolvuje posledné preteky v sezóne. Na programe je v Lenzerheide obrovský slalom, v ktorom naposledy slovenská lyžiarka zvíťazila v Jasnej.

Prvé kolo je o 9.00 a druhé kolo o 12.00 (vysiela RTVS i Eurosport). Po pretekoch si slovenská lyžiarka prevezme veľký krištáľový glóbus. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Na Vlhovú doľahla sila okamihu. Zajtra zažije najkrajšie preteky v živote