Rusa vyšetruje UEFA, v Turecku ukázal Putinovu podobizeň

Dmitrij Tarasov mal pod dresom biele tričko s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina v námorníckej rovnošate a nápisom v azbuke: Najslušnejší prezident.
Dmitrij Tarasov mal pod dresom biele tričko s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina v námorníckej rovnošate a nápisom v azbuke: Najslušnejší prezident. (Autor: SITA/AP)
SITA|17. feb 2016 o 10:24

Politické vzťahy medzi Tureckom a Ruskom sú napäté a preniesli sa už aj na futbalovú scénu. Po zápase Lokomotivu Moskva na pôde Fenerbahce Istanbul vyvolal vlnu nevôle hráč ruského celku Dmitrij Tarasov.

ISTANBUL. Rusko-turecké napätie sa z diplomatickej sféry prenieslo aj na scénu futbalovej Európskej ligy. Už pred utorňajšom zápasom šestnásťfinále medzi Fenerbahce Istanbul a Lokomotivom Moskva pristálo niekoľko sklených fliaš na autobuse s hosťujúcim tímom.

Polícia zadržala v blízkosti Ülker štadióna troch výtržníkov. Boli vraj pod vplyvom alkoholu a na autobuse spôsobili iba menšie škody.

Väčšmi zavaril svojmu klubu stredopoliar Dmitrij Tarasov. Po skončení zápasu si vyzliekol dres - pod ním mal biele tričko s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina v námorníckej rovnošate a nápisom v azbuke: Najslušnejší prezident.

policia_r1156_res.jpeg

Zápas sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. FOTO - SITA/AP.

Európska futbalová únia (UEFA) politický obsah podobných odkazov netoleruje a prípadom sa bude zaoberať. Dvadsaťosemročný hráč v tom však nevidí problém.

"Je to môj prezident. Vážim si ho a rozhodol som sa dať najavo, že som vždy pripravený vyjadriť mu podporu. Tie slová na tričku vystihujú všetko, čo som chcel povedať," povedal Tarasov pre ruskú agentúru R-Sport.

Vzťahy medzi krajinami sú na bode mrazu od novembra minulého roku. Vtedy turecká stíhačka F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády proti povstalcom.

Ruská diplomacia odpovedala uvalením sankcií vrátane zákazu dovozu niektorých tovarov z Turecka. UEFA napriek tomu neprikročila k opatreniam, ktoré by zamedzili vzájomným zápasom na klubovej či reprezentačnej úrovni.

Fenerbahce Istanbul v predsunutom prvom stretnutí šestnásťfinále zdolal Lokomotiv Moskva 2:0. Výsledok dvoma gólmi zariadil brazílsky stredopoliar Josef de Souza. V drese hostí absolvoval plných deväťdesiat minút stredný obranca slovenskej reprezentácie Ján Ďurica.

Odveta je na programe vo štvrtok 25. februára v hlavnom meste Ruska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Rusa vyšetruje UEFA, v Turecku ukázal Putinovu podobizeň