Na začiatku bol džíp. Je neuveriteľné, čo dokážu najnovšie rolby, vraví zámočníčka z Ostravy

Bohumila Lapčíková tam, kde sa cíti šťastne - na rolbe.
Bohumila Lapčíková tam, kde sa cíti šťastne - na rolbe. (Autor: Sportnet - Boris Vanya)
Boris Vanya|14. máj 2024 o 10:15

Na rolbe jazdí Bohumila Lapčíková už viac než 35 rokov.

OSTRAVA. Stačí zopár minút v jej spoločnosti v útrobách Ostravar arény, aby bolo jasné, že tu patrí k obľúbeným a uznávaným postavám. 

Keď sa Bohumila Lapčíková prvý raz posadila za volant rolby, aby upravila ľadovú plochu vo Vítkoviciach, žiadny zo slovenských hokejistov, ktorí sú na MS v hokeji 2024, ešte nebol na svete.

Komplex, kde sa tretí raz v tomto tisícročí hrajú zápasy majstrovstiev sveta, dokončili v roku 1986. V tom čase niesol názov Palác kultúry a športu a patril k najväčším a najmodernejším halám v Európe. 

Len zopár mesiacov po uvedení do prevádzky tu nastúpila do zamestnania vyučená zámočníčka Bohumila Lapčíková. Dodnes má na starosti všetky dvere a zámky v aréne (a nie je ich veru málo), ale od prvého momentu ako sa tu objavila, zamilovala sa pohľadom do mašinky, ktorá brázdi ľadovú plochu, aby upravila ľad.

Majster jej splnil sen

„Mala som vynikajúceho majstra. Keď videl, ako veľmi túžim vyskúšať si rolbu, povedal mi, nech najskôr jazdím na vysokozdvižnom vozíku. To bola prvá podmienka. A potom ma poslal aj do Liberca na kurz jazdenia s rolbou.

Štrnásť dní po tom, ako som začala jazdiť s rolbou, už som upravovala ľad na zápase, lebo kolega ochorel,“ vysvetľuje zanietene pani Bohumila. Mala pri premiére trému?

„Samozrejme. A akú. Čakala som, ako zareagujú ľudia, navyše bolo to ešte na sklonku 80. rokov, so starou rolbou, takou babičkou. Bola som veľmi šťastná, keď to vyšlo.“

Novinka z Ameriky

Vynález rolby spôsobil v hokeji malú revolúciu. Zaslúžil sa oň Frank J. Zamboni, syn talianskych prisťahovalcov, ktorý žil a podnikal v Kalifornii.

Najskôr vyrábal ľadové bloky na chladenie rýchlo sa kaziacich potravín.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Na začiatku bol džíp. Je neuveriteľné, čo dokážu najnovšie rolby, vraví zámočníčka z Ostravy