Po trpkých stratách ho podržali, potom získali z 24 možných až 22 bodov

Tréner FK Slovan Duslo Šaľa Andrej Štellár.
Tréner FK Slovan Duslo Šaľa Andrej Štellár. (Autor: ARCHÍV A.Š.)
Marián Dragúň|10. jan 2022 o 10:40

Suverénovi jesene chystajú hneď skraja jari prvú prehru.

ŠAĽA. Futbalisti Šale zimujú s druhým najlepším skóre (35:15) na štvrtom mieste tretej ligy Západ, no po prípadnom naplnení papierových predpokladov v dohrávkach z jesene môžu ešte o jednu či dve priečky klesnúť.

So štyrmi plusovými bodmi v tabuľke pravdy budú mať i tak solídnu východiskovú pozíciu pred bojmi v odvetnej časti.

Z ôsmich zápasov na ihriskách súperov vyhrali Šaľania rovnú polovicu, ale augustový vstup do najvyššej regionálnej súťaže mali doslova strastiplný. V prvom kole si doma pri Váhu neporadili s kvalitnou Myjavou a konečnú deľbu 1:1 zachraňovali v početnej výhode o jedného hráča len trinásť minút pred koncom gólom Marcela Oravca.

Nasledovala prehra v Nitre (2:1), ale v treťom kole aj tá domáca 1:0 s Častkovcami.

Vo štvrtom kole išli zverenci Andreja Štellára s jedným bodom na konte do Nového Mesta nad Váhom, kde ešte päť minút pred koncom prehrávali 2:1, aby nakoniec dvoma gólmi Lukáša Hlavatoviča zápas otočili a domov viezli všetky body.

Zo sedemgólového obrancu Hlavatoviča sa stal napokon najlepší jesenný strelec mužstva a po jeho góle hneď v nasledujúcom vloženom kole v Považskej Bystrici viedlo Duslo (s Levicami ako jediný tím v súťaži) s jesenným suverénom chvíľu 1:0, aby nakoniec prehralo 2:1.

V ďalšom priebehu jesene „chemici“ ešte zakopli napríklad doma aj s Kalnou nad Hronom (1:2), ktorú ťahalo aj zopár exšaľanov a stolička trénera Štellára už nemala všetky štyri nohy. Vedenie klubu ho ale v strede jesene podržalo, čo sa náramne vyplatilo a po víťazstve 5:0 vo Vrábľoch nasledovala spanilá jazda až do posledného jesenného kola.

Okrem remízy 1:1 v Nových Zámkoch bral FK Slovan Duslo už iba trojbodové zápisy. Triumfoval 3:0 v Lednických Rovniach, 2:0 v Partizánskom, doma 3:0 s nebezpečnými Malženicami a aj Veľkými Ludincami, 2:1 s Marcelovou a 1:0 so silnou Belušou.

„Pripravíme sa čo možno najlepšie a 5. marca sa tešíme na lídra súťaže z Považskej Bystrice, aby sme mu u nás pripravili prvú prehru,“ kuje plány tréner FK Slovan Duslo Šaľa ANDREJ ŠTELLÁR (44), inak rodák zo Senca, ktorý má slovenský dorastenecký titul s Duklou Banská Bystrica z povestnej éry legendárneho mládežníckeho trénera Petra Benedika, z ktorého futbalovej filozofie ťaží občas i v týchto časoch.

V strastiplnom úvode získalo vaše mužstvo v prvých troch kolách iba jeden bod, pričom dvakrát hralo v domácom prostredí. Ako sa s odstupom času pozeráte na augustový vstup do súťaže?

Po víťazstvách v dohrávanej časti predošlého ročníka a dobrej letnej príprave sme veľmi chceli odštartovať súťaž víťazne a mužstvo si aj verilo. I keď sme hrali celkom slušne, výsledkovo sme to s Myjavou dotiahli len na remízu, pretože sme mali problém s premieňaním šancí.

Práve v prvom kole doma s kvalitnou Myjavou (1:1) ste hrali od 57. minúty v početnej výhode o jedného hráča. Aký to bol zápas a čo chýbalo, aby ste priebežný stav 0:1 otočili?

Myslím si, že s Myjavou sme herne dominovali, napriek tomu sme inkasovali po strele Kóňu spoza šestnástky a museli sme doťahovať. Súpera sme mali doslova na lopate, vylúčili im hráča, ale nepremenili sme penaltu. Vo futbale sa to stáva a aj keď sme veľmi chceli, napokon bol z toho len bod za remízu 1:1. Ale zápas to bol obojstranne výborný.

Skúsený brankár Šale Vojtech Milošovič, s číslom 7 Daniel Borovský.
Skúsený brankár Šale Vojtech Milošovič, s číslom 7 Daniel Borovský. (Autor: AFC)

V treťom kole zvíťazili v Šali Častkovce gólom z úvodu stretnutia, pričom vaše mužstvo vyšlo strelecky naprázdno a v tabuľke malo stále iba jeden bod. Aká bola vtedy atmosféra v tíme?

Za celú jeseň to bol jediný zápas, v ktorom sme neskórovali. Nepremieňali sme šance, verili sme, že sa to zlomí, ale tento zápas nám skutočne nevyšiel a potom sme museli na mužstvo vplývať viac po psychologickej stránke.

Nasledovalo víťazstvo 3:2 v Novom Meste n/V, kde Šaľa otočila dvoma gólmi až v záverečnej päťminútovke. Spadol vám vtedy kameň zo srdca?

Áno, bolo to emotívne. Takéto víťazstvá pomáhajú návratu sebavedomia, víťazstvo sme potrebovali ako soľ.

Naopak, v susedskom derby v Galante (2:2), kde ste pred časom trénovali, prišiel váš tím o víťazstvo gólom v nadstavenom čase. Bola táto deľba bodov zaslúžená?

S odstupom času poviem, že asi aj áno, aj keď inkasované góly z poslednej minúty bolia. Prvý polčas bol bojovný, ale v druhom sme ukázali väčšiu futbalovosť a ten zápas sme mali vyhrať. V samom závere sme však spravili chybu, čo by sa nemalo stávať.

Pred famóznym záverom jesene Šaľa najskôr ešte remizovala doma s Imeľom (1:1) a dokonca prehrala s nebezpečnou Kalnou nad Hronom 1:2 a v tabuľke klesla až na 15. miesto. Cítili ste už aj tlak vedenia?

Dostali sme sa do výsledkového marazmu. Chýbali nám kľúčoví hráči najmä v ofenzíve. Tlak je vo futbalovej Šali vždy, ale musím povedať, že vedenie klubu bolo trpezlivé. V situácii, kedy väčšina klubov mení trénera, sa vedenie rozhodlo, že ma podrží. Niečo mám už odtrénované a vedeli sme čo robíme i ako trénujeme a osobne som vedel aj to, že futbal nemôže byť až tak nespravodlivý a naša práca s mužstvom sa musí prejaviť. Výsledky napokon aj prišli.

V posledných ôsmich kolách ste až sedem zápasov vyhrali a iba v Nových Zámkoch remizovali. Táto séria musí tešiť...

Teší. Až škoda, že ju prerušil koniec jesennej časti. Mám výborný realizačný tím, v ktorom odvádza dobrú robotu napríklad aj vedúci mužstva a tréner brankárov Marián Valenský a dúfam, že aj vedenie klubu je spokojné s druhou polovicou jesene.

Zo zápasu 4. kola III. ligy Západ Nové Mesto n/V – Šaľa (2:3) sprava Šaľania Borovský, Remeň a Hlavna.
Zo zápasu 4. kola III. ligy Západ Nové Mesto n/V – Šaľa (2:3) sprava Šaľania Borovský, Remeň a Hlavna. (Autor: AFC)

V spomínanej parádnej sérii zvíťazilo Duslo vonku postupne 5:0 vo Vrábľoch, 3:0 v Lednických Rovniach, 2:0 v Partizánskom a remizovalo 1:1 v Nových Zámkoch. Ktorý z týchto štyroch výsledkov si ceníte najviac?

Každé jedno víťazstvo na pôde súpera je výborné, ale vo Vrábľoch začala séria, ktorú sme tak veľmi potrebovali. Tam sme podali náš najlepší výkon a konečne boli aj efektívni.

Doma ste zase v posledných kolách zdolali nepríjemné Malženice i Veľké Ludince zhodne 3:0, Marcelovú 2:1 a v rozlúčke s jeseňou aj silnú Belušu tesne 1:0. Ako sa rodili tieto triumfy?

Doma sme už postrácali dosť bodov v úvode, takže pokiaľ sme chceli ísť vyššie v tabuľke pravdy, museli sme vonku získané body potvrdzovať v domácich stretnutiach. Nič sa nerodilo ľahko, zápasy to boli ťažké, ale kvalita nášho mladého mužstva, v ktorú som stále veril, ma len utvrdzovala v tom, že sme na správnej ceste.

Šaľa má celkovo hneď po lídrovi druhé najlepšie skóre v súťaži (35:15) a v tabuľke pravdy štyri plusové body. Ako ste teda spokojný s celou jesennou časťou reorganizačnej sezóny?

Keď som prišiel trénovať do Šale, hovoril som, že mám rád ofenzívny štýl futbalu a taký chcem aj hrať. Vedel som však, že to nebude za týždeň ani dva. Mužstvo sme kompletne prebudovali za dva roky a myslím si, že dlhodobý cieľ aj napĺňame. V ofenzíve máme kvalitu a to bol ešte útočník Vantruba zranený takmer celú jeseň. Nemáme výrazného strelca, ale práve v tom je naša sila. Viacerí naši hráči totiž vedia dať gól a o to ťažšie sa na nás súper pripravuje. Spokojný som teda s druhou polovicou jesene, kedy sa mužstvo dostalo do pohody, ktorá je veľmi dôležitá. V tréningovom procese pracoval tím veľmi dobre a vytvorila sa aj dobrá partia hráčov, ktorí sa chcú zlepšovať. Samozrejme, vieme aj o našich nedostatkoch, ktoré sa budeme snažiť odstraňovať. Každopádne, máme na čom stavať.

Hráčsky káder by ste zhodnotili ako?

Máme veľa mladých hráčov, aj hráčov z dorastu, ktorých postupne zapracovávame. Napríklad veľmi perspektívneho a talentovaného Mosesa či Hučka, ale aj pár skúsených hráčov, ako je Hlavatovič, Remeň či Hlavna, ešte stále perspektívnu generáciu okolo Oravca, Kochana, Kotlára či Prágaia. V neposlednom rade aj výborných brankárov, napríklad Milošovič je už skúsený gólman a v zápasoch väčšinou potvrdzuje svoje kvality. Chémia musí fungovať a tá v našom mužstve je namiešaná a udržiavaná dobre. Ak toto mužstvo udržíme pokope, prípadne s malými zmenami, tak môžeme ísť výkonnostne vyššie.

V zápase predposledného jesenného kola zvíťazila Šaľa v Partizánskom 2:0 aj vďaka úvodnému gólu Prágaia (vľavo), vpravo s loptou Burian.
V zápase predposledného jesenného kola zvíťazila Šaľa v Partizánskom 2:0 aj vďaka úvodnému gólu Prágaia (vľavo), vpravo s loptou Burian. (Autor: FK Tempo)

Ktorý bol najlepší a ktorý najhorší výkon mužstva?

Najlepší výkon podalo mužstvo v spomínaných Vrábľoch a najhorší bol prvý polčas v Nitre.

Aký máte plán zimnej prípravy a s kým sa stretnete v zápasových testoch?

Prípravu máme pomerne nabitú. Uvidíme, čo nám dovolí epidemiologická situácia, ale máme v pláne aj sústredenie či kvalitné zápasy s druholigistami, ako Komárno, Rohožník, Slovan U21, ale aj s treťoligistami z bratislavskej skupiny. Pripravíme sa čo možno najlepšie a 5. marca sa tešíme na lídra súťaže z Považskej Bystrice, aby sme mu u nás pripravili prvú prehru.

Dejú sa v Šali už aj zmeny v kádri?

Zatiaľ nie, ale dúfam, že sa vrátia hráči po zranení a to vnímam, akoby prišli posily. V prvom rade chceme udržať káder pokope. Ak budú zmeny, tak len kozmetické. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni a čo nám dovolí ekonomická situácia.

JESENNÝ KÁDER FK SLOVAN DUSLO ŠAĽA

Vojtech Milošovič, Tomáš Krištof - Tomáš Hlavna, Lukáš Remeň, Dušan Morvay, Marcel Oravec, Matúš Kochan, Radovan Kotlár, Thomas Hučko, Juraj Prágai, Jakub Krištof, Lukáš Hlavatovič, Tomáš Vantruba, Daniel Borovský, Márk Winkler, Marko Michalík, Matúš Pavlovčík, Oliver Burian, Patrik Krivošík, Dávid Moses, Martin Chvíla, Andrej Takács, predčasne skončil Nenad Pavlovič.

Tréner: Andrej Štellár, ved. mužstva: Marián Valenský. maser: Juraj Demácsek, kustódi: Ladislav Perina, František Bača, manažér: Ladislav Jaroš, prezident klubu: Marián Krištof.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MŠK Považská BystricaMŠK Považská BystricaMŠK Považská Bystrica
34
27
4
3
90:27
85
V
P
V
V
V
2
Spartak MyjavaSpartak MyjavaSpartak Myjava
34
24
5
5
71:27
77
V
V
V
R
P
3
FK BelušaFK BelušaFK Beluša
34
22
6
6
60:28
72
V
V
P
V
V
4
FK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo Šaľa
34
19
4
11
76:35
61
P
V
V
V
V
5
KFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad Hronom
34
15
11
8
49:44
56
V
R
R
P
V
6
OFK MalženiceOFK MalženiceOFK Malženice
34
15
8
11
62:44
53
V
P
P
P
V
7
OK ČastkovceOK ČastkovceOK Častkovce
34
15
7
12
67:40
52
V
V
V
V
V
8
FC Slovan GalantaFC Slovan GalantaFC Slovan Galanta
34
14
8
12
52:45
50
P
V
R
V
P
9
AFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad Váhom
34
14
7
13
48:39
49
R
V
V
V
P
10
TJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké Ludince
34
13
7
14
52:51
46
R
P
V
R
V
11
FKM Nové ZámkyFKM Nové ZámkyFKM Nové Zámky
34
13
4
17
41:63
43
P
V
P
P
V
12
FK MarcelováFK MarcelováFK Marcelová
34
10
10
14
40:45
40
R
P
P
P
V
13
TJ ImeľTJ ImeľTJ Imeľ
34
10
9
15
36:55
39
P
R
V
P
P
14
ŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTAL
34
10
4
20
31:53
34
V
P
P
V
P
15
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
34
8
5
21
35:84
29
P
P
V
P
P
16
FC NitraFC NitraFC Nitra
34
8
2
24
42:75
26
R
P
P
P
P
17
FK Slovan LeviceFK Slovan LeviceFK Slovan Levice
34
6
8
20
27:79
26
P
V
P
V
P
18
FK TEMPO PartizánskeFK TEMPO PartizánskeFK TEMPO Partizánske
34
5
7
22
35:80
22
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Po trpkých stratách ho podržali, potom získali z 24 možných až 22 bodov