Federer môže dosiahnuť historický rekord, opäť potreboval päť setov

Roger Federer ja na vrchole aj keď dávno prekročil tridsiatku.
Roger Federer ja na vrchole aj keď dávno prekročil tridsiatku. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. sep 2017 o 06:23

Federer potreboval päť setov aj v 1. kole na prekonanie Francesa Tiafoa.

NEW YORK. Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako tretí zvíťazil za 188 minút tesne 6:1, 6:7 (3), 4:6, 6:4 6:2 nad Rusom Michailom Južným vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (28. augusta - 10. septembra, celková dotácia 50,4 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

V bilancii zo vzájomných duelov s 35-ročným miestnym semifinalistom z edícií 2006 a 2010 Južným (101., ale bol aj na 8. priečke) upravil Federer na 17:0, rivalita trvá od sezóny 2000.

Roger Federer potreboval aj v 2. kole päť setov (US Open 2017): fotogaléria

1.9.2017

"Cítim, že už som konečne dobre rozcvičený. Chrbát ma nebolel, takže je všetko v poriadku," vravel Roger Federer v dobrej nálade do mikrofónu ESPN krátko po premenenom mečbale.

"Ak necítite, že hráte svoj najlepší tenis, potom prídete o podanie a tiež o set. V takom prípade je to úplne iný zápas. Myslím si, že Michail dnes mal na to, aby zvíťazil. Bolo to hore-dolu z mojej strany, také vlny. Viem, že som sa trápil viac ako som očakával, hral som horšie než som si predstavoval, ale stále som v hre a to je podstatné," doplnil Federer.

Zdolaný hráč Južnyj krátko poznamenal: "Ukázalo sa, že on je tiež len normálny tenista, nie boh."

Tento rok vyhral dva grandslamy

Šampión v lokalite US Open z ročníkov 2004 - 2008 Federer zároveň zvýšil na 17:0 v 2. kole na tomto podujatí a dosiahol na ňom svoj jubilejný 80. zápasový úspech, čím osamel na historickej druhej pozícii pred domácim Andrem Agassim. Vedie ďalší Američan Jimmy Connors (98).

Dvojhra mužov - 2. kolo:

Roger Federer (Švaj.-3) - Michail Južnyj (Rus.) 6:1, 6:7 (3), 4:6, 6:4, 6:2 za 188 minút

Tridsaťšesťročný bazilejský rodák Federer potreboval päť setov aj v 1. kole na prekonanie domáceho mladíka Francesa Tiafoa (4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4).

V 3. kole ho vyzve o rok mladší ľavoruký španielsky univerzál Feliciano López (35.) nasadený ako tridsiaty prvý. V tomto prípade Federer vedie v semiorskej štatistike 12:0.

Zverenec Chorváta Ivana Ljubičiča a švajčiarskeho daviscupového kapitána Severina Lüthiho Federer v tejto sezóne po účelovom regeneračnom vynechaní druhej polovice tej predchádzajúcej zabodoval na vrcholnej scéne na Australian Open aj Wimbledone.

Môže byť opäť jednotkou

Svoju rekordnú zbierku rozšíril na 19 grandslamových titulov. Federer zároveň môže k 11. septembru vystriedať Rafaela Nadala na vrchole svetového rebríčka ATP.

Potrebuje na to minimálne už postup do semifinále US Open 2017. V prípade, že sa Švajčiar aj Španiel prebojujú práve do semifinále, udial by sa ich priamy súboj o post lídra, keďže obaja sú v hornej polovici žrebu.

Federer premiérovo viedol 2. februára 2004 a dosiaľ naposledy 4. novembra 2012, dovedna strávil na čele rekordných 302 týždňov.

O päť rokov mladší Nadal prvý raz bol jednotkou 18. augusta 2008 a v pondelok načal svoj 143. týždeň panovania v súčte jednotlivých období - to aktuálne sa začalo predminulý pondelok, keď preskočil Andyho Murrayho.

Brit v New Yorku absentuje pre pretrvávajúce problémy s bedrami. Ak sa Federer prepracuje na špicu hierarchie, prekoná dva historické rekordy, ktorých držiteľom zhodne je Agassi.

Stal by sa najstarším lídrom od zavedenia rebríčka v roku 1973. Navyše, 4 roky a 310 dní medzi dvoma funkčnými obdobiami by bolo najdlhšou prestávkou v dejinách.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open»Federer môže dosiahnuť historický rekord, opäť potreboval päť setov