Pred 9 mesiacmi spadol do rokliny. Veľký talent sa vracia na Gire. Získa ružový dres?

Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel. (Autor: REUTERS/ Tomasz Markowski )
Miloslav Šebela|6. máj 2021 o 15:45

Giro môžu ovládnuť mladí pretekári.

BRATISLAVA. Pamätáte si, čo ste robili keď ste mali 21, 22, 23 rokov? Niekto študuje na univerzite, niekto už zvažuje založenie rodiny, niekto cestuje. Ale dvadsiatnici stále len dospievajú.

Takmer od nikoho sa v tomto veku nečaká, že bude niesť zodpovednosť a bude bojovať o to, aby bol najlepším na svete.

Výnimkou sú športovci, ktorí bojujú o víťazstvá už od tínedžerského veku. Lenže v cyklistike a predovšetkým na trojtýždňových etapových pretekoch platilo, že v celkovom poradí je to boj ostrieľaných jazdcov. Cyklistov, ktorí sú zocelení sezónami v profesionálnom pelotóne a majú skúsenosti.  

Prvá súťaž po 9 mesiacoch

Táto mantra sa v poslednom čase rúca. Vlani vyhral Tour de France 21-ročný Tadej Pogačar a Giro 25-ročný Tao Geoghegan Hart.

Tohtoročné Giro d'Italia môže tento trend potvrdiť. O ružový dres môžu bojovať samí mladí jazdci vlani druhý Jai Hindley (25), Joao Almeida (22), Egan Bernal (24), či Remco Evenepoel (21).

Na štarte sú samozrejme aj starší pretekári, ktorí rovnako budú chcieť priviezť slávny ružový dres do Milána, no je ich neporovnateľne menej ako pretekárov, ktorí majú menej ako 25 rokov.

A medzi nimi najviac vyčnieva Belgičan Evenepoel.

Na Giro prichádza relatívne v tichosti. Je to jeho prvý štart po deviatich mesiacoch. Vlani bol v senzačnej forme. Vyhral všetky etapové preteky, na ktorých štartoval, a ktovie ako by dopadol na Gire, no ešte v auguste na klasike Okolo Lombardska po jednom zjazde nevybral zákrutu, prepadol cez múrik na moste a spadol do niekoľkometrovej jamy. Pri páde utrpel zlomeninu panvy. 

Jeho návrat trval veľmi dlho a v tíme sa ani nepokúšali poslať ho pred Girom na inú súťaž.

Príprava bez súťaže nie je najlepšia. Priznáva to aj mladý pretekár. „Nechceli sme to uponáhľať. Ale tri mesiace sú celkom dlhá príprava na preteky,“ vravel vicemajster sveta v časovke.

Gilbert: Môže prekvapiť

Odborníci i skúsení pretekári sú však pri Evenepoelovi napriek tomu optimisti a radia ho medzi favoritov.

„Vôbec by ma to neprekvapilo, ak by zvíťazil,“ tvrdí pre Het Nieuwsblad bývalý belgický reprezentačný tréner Rik Verbrugghe. „Dokonca aj bez toho, že by sa otestoval na súťaži. Hoci za tri týždne sa toho môže veľa udiať.“

„Ešte sám nezistil, čo všetko dokáže. Aj preto môže všetkých prekvapiť,“ vraví skvelý klasikár a bývalý majster sveta Philippe Gilbert. Mladíka v Belgicku porovnávajú s najslávnejším cyklisotm všetkých čias Eddym Merckxom. 

Evenepoel vlani ukázal, že ak je v plnej sile, dokáže zavŕšiť aj 50 kilometrový sólový únik víťazstvom. Dnes je to skôr ojedinelé a pri tak mladom pretekárovi dvojnásobne.

Jeho slabinou je nedostatok skúseností, aj neistota ako zvládne dlhé stúpania v nadmorskej výške nad 2000 metrov. 

"Budete musieť sledovať televíziu, aby ste videli, ako to dopadne. S Joaom sme toho veľa natrénovali v takej výške, ale tréning a preteky sú niečo iné, Ťažko k tomu niečo poviem, O necelé tri týždne to sami uvidíte," tvrdí Belgičan. 

Chce zahnať smútok a depresiu

Naopak bývalý belgický tréner Verbrugghe si myslí, že to nemusí byť preňho mínusom.

„Zranenie a zotavovanie ho stálo veľa energie. Oddýchol si a môže sa ukázať v závere pretekov, že bude mať viac síl. Pokiaľ sa preteky začnú voľnejšie a budú postupne naberať na intenzite, môže mu to pomôcť dostať sa do súťažného rytmu,“ tvrdí Verbrugghe.

Mladý Belgičan vraví, že jeho hlavným cieľom bude užiť si preteky.

„Po deviatich mesiacoch bez súťaže, vás obchádza smútok a ste na hrane depresie. Preto si to chcem mať v prvom rade dobrý pocit a užiť si to. Neviem ako zareaguje moje telo na prvé horské dojazdy. Budeme to brať deň po dni,“ vravel Evenepoel pre cyclingnews. 

Najlepší mladí pretekári na Giro 2021

Bude zaujímavé sledovať jeho výkony aj vzhľadom na to, ako sa mu na etapových pretekoch darilo v prvých dvoch sezónach. Z 12 vyhral až 5 celkovo, čo je vzhľadom na jeho vek unikát. Ako 21 ročný už má 14 víťazstiev medzi profesionálmi. 

Oficiálne by mal byť lídrom tímu Deceuninck Quick-Step Joao Almeida, ale tím bude na situáciu reagovať aj podľa vývoja v pretekoch. Vlani Portugalčan jazdil 15 dní v drese lídra a celkovo skončil štvrtý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Pred 9 mesiacmi spadol do rokliny. Veľký talent sa vracia na Gire. Získa ružový dres?