Všetky kluby sa spojili, Premier League sa reformovať nebude

Ilustračná fotografia futbalistov FC Liverpool.
Ilustračná fotografia futbalistov FC Liverpool. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. okt 2020 o 20:07

Dva veľkokluby pôvodne návrh podporovali.

LONDÝN. Anglické prvoligové futbalové kluby v stredu jednomyseľne zamietli reformný návrh predsedu English Football League (EFL) Ricka Parryho.

Ten sa týka reorganizácie a reformy Premier League, zmeny financovania či zrušenia Ligového pohára a Community Shield.

Vedenie najvyššej súťaže tento návrh už skôr kritizovalo a tvrdilo, že silné kluby chcú finančnou pomocou účastníkom nižších súťaží zakryť fakt, že sa snažia získať väčšia rozhodovacie právomoci.

Projekt s pracovným názvom "Big Picture" navrhoval aj zníženie počtu účastníkov Premier League z 20 na 18, ako aj jednorazovú finančnú pomoc pre kluby z nižších súťaží (takmer 275 mil. eur) a anglickú Futbalovú asociáciu (takmer 110 mil. eur) na zmiernenie následkov pandémie.

Kluby z nižších súťaží by si medzi sebou navyše každoročne rozdelili 25 percent z celkového príjmu súťaže.

Zároveň by sa však znížil počet potrebných hlasov na zmenu pravidiel v rámci najvyššej súťaže zo štrnásť na šesť. Hlasovacie právo by na rozdiel od súčasnosti malo len deväť klubov s najväčším počtom odohraných sezón. V hre sú aj neskorší štart súťaže či zmena počtu hráčov na hosťovaniach.

Všetkých dvadsať klubov Premier League sa zhodlo na odmietnutí návrhu, hoci FC Liverpool a Manchester United pôvodne návrh podporili. Deklarovali snahu vytvoriť "nový strategický plán na financovanie anglického futbalu".

Zástupcovia Premier League sa na stredajšom rokovaní tiež dohodli na poskytnutí jednorazového "záchranného balíčka" vo výške 50 miliónov libier pre kluby League One a League Two.

Tento rok už kluby tretej a štvrtej úrovne dostali platby z fondu solidarity vo výške 27,2 milióna libier.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Všetky kluby sa spojili, Premier League sa reformovať nebude