Čaká Premier League veľká reforma? Dva veľkokluby to vítajú, vedenie nesúhlasí

Kapitán Jordan Henderson so spoluhráčmi zdvíha nad hlavu majstrovskú trofej.
Kapitán Jordan Henderson so spoluhráčmi zdvíha nad hlavu majstrovskú trofej. (Autor: TASR)
TASR|11. okt 2020 o 19:20

Hrozí aj zrušenie Community Shield.

LONDÝN. Anglické futbalové kluby Liverpool FC a Manchester United verejne podporili revolučný návrh predsedu English Football League (EFL) Ricka Parryho na reorganizáciu a reformu Premier League, zmenu financovania a zrušenie Ligového pohára a Community Shield.

Vedenie najvyššej súťaže tento krok kritizuje a tvrdí, že silné kluby chcú finančnou pomocou účastníkom nižších súťaží zakryť fakt, že sa snažia získať väčšia rozhodovacie právomoci.

Napriek kritike sa očakáva, že iniciatívu podporia aj ďalšie kluby tzv. "veľkej šestky" Manchester City, Tottenham Hotspur, FC Chelsea a FC Arsenal.

"Viacero navrhovaných zmien by mohlo mať zničujúce dôsledky. Sme sklamaní, že práve Rick Parry, predseda EFL, je iniciátor týchto zmien. Premier League totiž v dobrej viere hľadala s klubmi z nižších súťaží, ktoré sú v jeho gescii, riešenie situácie s pandémiou ochorenia COVID-19," uvádza sa vo vyhlásení Premier League.

"Nikto nehovorí, že to bude jednoduché. Takéto radikálne zmeny ani nemôžu byť bezbolestné. Či si naozaj myslím, že budú slúžiť väčšiemu dobru? Bezpochyby. Logická je aj podpora 'veľkej šestky'. Prečo by mali byť proti, ak zo zmien budú profitovať aj oni?" reagoval na kritiku Parry.

Čo v reforme navrhuje Rick Parry?

  • zníženie počtu účastníkov Premier League z 20 na 18 tímov

  • jednorazovú finančnú pomoc pre kluby z nižších súťaží (takmer 275 mil. eur) a anglickú Futbalovú asociáciu (takmer 110 mil. eur) na zmiernenie následkov pandémie

  • kluby z nižších súťaží by si medzi sebou každoročne rozdelili 25 percent z celkového príjmu Premier League

  • zníženie počtu potrebných hlasov na zmenu pravidiel v rámci najvyššej súťaže zo štrnásť na šesť

  • hlasovacie právo by malo len deväť klubov s najväčším počtom odohraných sezón ("veľká šestka" a trio FC Everton, FC Southampton, West Ham United)

  • v hre sú aj neskorší štart súťaže či zmena počtu hráčov na hosťovaniach

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Čaká Premier League veľká reforma? Dva veľkokluby to vítajú, vedenie nesúhlasí