Rarita: Všetky tenistky v Národnom tenisovom centre sú z Košíc

Igor Moška. Generálny sekretár STZ.
Igor Moška. Generálny sekretár STZ. (Autor: tasr)
Daniel Dedina|6. feb 2018 o 00:00

Spájajú ich profesionálne povinnosti i kamarátske puto.

Košické tenistky: fotogaléria

5.2.2018

KOŠICE. Národnému tenisovému centru, hlavnej tepne nášho tenisu, v súčasnosti kraľuje východ Slovenska.

Medzi ženami vládnu absolútne dominantným spôsobom Košice.

Z poltucta hráčok tvoriacich tím NTC pre rok 2018 je z metropoly východu všetkých šesť. Tri z nich sú aj v nominácii na Fed Cup proti Rusku.

Národné tenisové centrum v Bratislave funguje od roku 2003.

Multifunkčný komplex, ktorý býva dejiskom medzinárodných turnajov, vrátane zápasov mužského Davis Cupu i ženského Fed Cupu, slúži zároveň na prípravu slovenských reprezentantov i hráčov NTC tímu, do ktorého patria najväčšie tenisové talenty pod Tatrami vo veku 15 – 27 rokov.

Súčasťou NTC boli v určitej fáze kariéry prakticky všetci najvýznamnejší slovenskí tenisti posledných rokov. U mužov to boli Beck, Lacko, Kližan, aktuálne tam pôsobí Gombos či Kovalík.

Spomedzi našich elitných tenistiek nebola nikdy členkou NTC len Cibulková, ale aj ona v ňom dlhodobo trénuje.

Moška: Životodarný východ

Mimoriadne zaujímavo, až raritne vyznieva pohľad na hráčsky tím NTC pre rok 2018. Najmä na jeho ženskú zložku.

Tvorí ju šesť hráčok a všetky sú košické rodáčky! Jana Čepelová, Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová, Kristína Schmiedlová, ešte len 15-ročná Romana Čišovská, víťazka ocenenia Talent roka z posledných troch sezón, a Katarína Kužmová.

Tá teraz pribudla k pätici rodáčok, ktoré do NTC patrili už aj vlani.

„Jasné, že o tom vieme. Východ Slovenska je momentálne pre nás životodarný a fedcupový tím sa bude v blízkej budúcnosti opierať práve o košické hráčky (v nominácii na víkendový zápas s Ruskom sú zo štyroch nominovaných hráčok až tri Košičanky, pozn. red.). Je to kuriozita, ale zároveň to dokazuje, že NTC vytvára podmienky pre tenistov z celej republiky a neslúži len Bratislave či blízkemu okoliu,“ zareagoval pre Korzár na túto ojedinelú skutočnosť generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Teší ho to o to viac, že aj jemu vďaka otcovi koluje v žilách východoslovenská krv.

Výsledok práce s mládežou

K situácii, že všetkých šesť hráčok pochádza z rovnakého mesta dochádza vôbec po prvýkrát v rámci 15-ročného fungovania NTC.

„V predchádzajúcich rokoch sme mali viacero talentovaných hráčov, či už z Piešťan, Slovana Bratislava alebo Slávie Agrofert. Ale tak ako je to teraz, že aj Janka Čepelová, aj sestry Schmiedlové a Kužmové, aj Romana Čišovská sú z Košíc, to sme ešte nemali. Svedčí to o tom, že vo východniarskych kluboch, nielen v Košiciach, ale aj v Prešove, dobre pracujú s mládežou a vedia vybrať správne typy do tréningových stredísk mládeže. Aby sa posúvali na špičku slovenského rebríčka, čo je základný predpoklad k tomu, aby boli oslovení z NTC a už vo veku 15-16 rokov získali kvalitné a profesionálne podmienky,“ pokračuje Moška.

Čelného tenisového funkcionára sme podpichli, či neplánujú bratislavské NTC premenovať na košické (o tom skutočnom košickom NTC píšeme samostatne, pozn.).

„To nie, ale odmena pre Košice a celý východ bude to, že Národné tenisové centrum v Košiciach bude modernejšie, krajšie a väčšie ako to bratislavské,“ usmial sa Igor Moška.

Pre úplnosť dodajme, že aj v mužskej zložke NTC pre rok 2018 sa to hemží tenistami z východu Slovenska, z celkovo ôsmich je ich presná polovica – Alex Molčan, Lukáš Klein, Jakub Kaťuch a Samuel Puškár.

V. Kužmová: Poznáme sa odmalička

Nemala ešte ani šestnásť rokov, keď sa stala členkou NTC. Dnes 19-ročná Viktória Kužmová sa už výrazne presadzuje na seniorskom poli.

Grandslamovú premiéru zažila na minuloročnom US Open, kde po trojsetovej bitke podľahla slávnej Venus Williamsovej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Rarita: Všetky tenistky v Národnom tenisovom centre sú z Košíc