Procházka: Opasok? Dôležité je užívať si cestu, po ktorej kráčam

(Zdroj: Zuffa LLC, Autor: Jeff Bottari)
Daniel Stankovič|2. máj 2021 o 11:08 (aktualizované 2. máj 2021 o 11:14)

Český bojovník napriek veľkému víťazstvu ostáva nohami na zemi.

LAS VEGAS. Historický okamih pre českú scénu MMA dnes ráno predviedol elitný zápasník UFC Jiří Procházka (28-3-1 MMA). 

Bolo to prvýkrát, čo kedy nastúpil český bojovník do hlavného zápasu najlepšej svetovej organizácie a rovno odchádzal s víťazstvom.

Výhra na konci druhého kola bola pre fanúšikov o to sladšia, že 28-ročný zápasník neostal svojej povesti nič dlžný, keď elitného súpera Dominicka Reyesa (13-3 MMA) tvrdo knokautoval lakťom z otočky.

Procházka si tak v UFC pripísal druhé dôležité víťazstvo, pričom svojich posledných desiatich súperov v kariére vždy ukončil pred limitom.

Je cesta dôležitejšia než cieľ? V prípade Procházku áno

Práve atraktívny štýl spolu s jeho schopnosťami robia z Procházku hrozbu pre šampióna poloťažkej divízie Jana Blachowicza, s ktorým by sa mohol stretnúť už v ďalšom dueli.

„Bol som trocha nervózny pred duelom, no to či budem ďalším titulovým vyzývateľom pre mňa nie je teraz až také podstatné. Dôležitejšie je pre mňa užívať si tú cestu po ktorej, ako bojovník kráčam, a to, že môžem zápasiť s tými najlepšími na svete,“ vyjasnil zástupca českého klubu MMA Jetsaam.

Hoci Reyes do zápasu vstupoval na vlne dvoch prehier, samotný duel ukázal, aká tenká môže byť hranica víťazstva a prehry, keď Američan dokázal trafiť v druhom kole Procházku viacerými dobrými údermi.

„Napriek tomu, že sa (Dominick Reyes, pozn. red.) po mojich úderoch zapotácal, stále dokázal veľmi nebezpečne zakontrovať. Asi dvakrát som si myslel, že ho v danej situácii ukončím, stále sa však dokázal do duelu vrátiť. Je to pre mňa veľká škola a ďakujem Dominikovi, že mi počas súboja ukázal, na čom ešte musím pracovať,“ skromne konštatoval Procházka.

Filozofia bojovníka

Duel, ktorý bol bezpochyby reklamou na zmiešané bojové umenia od začiatku do konca, bol organizáciou ocenený päťdesiattisícovou odmenou hneď dvakrát: ako zápas večera, a tiež ako výkon večera v podaní českého zápasníka.

V zvedavej novinárskej otázke následne Procházka vysvetlil svoju filozofiu bojovníka.

Aj keď mu počas súboja nič nedaroval, hneď ako to bolo možné prišiel k súperovi, aby mu vzdal rešpekt a poďakoval za duel.
Aj keď mu počas súboja nič nedaroval, hneď ako to bolo možné prišiel k súperovi, aby mu vzdal rešpekt a poďakoval za duel. (Zdroj: Zuffa LLC, Autor: Jeff Bottari)

„Ešte neviem, na čo použijem tieto peniaze. Musím ešte splatiť dom, kde bývam a potom? Samozrejme moje ego má rado peniaze a drahé veci.

Je tu však ešte iná stránka mňa samého, ktorá by najradšej všetok čas trávila len v malom príbytku v lese, kde by som mohol trénovať a zdokonaľovať svoje zápasnícke schopnosti. Dosiahnuť majstrovstvo, nič iné. Je to tá najpravdivejšia časť mňa,“ dodal.

Práve kvôli neobyčajnému prístupu k boju a životu celkovo býva Jiří Procházka neoficiálne označovaný prezývkou český samuraj.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Procházka: Opasok? Dôležité je užívať si cestu, po ktorej kráčam