Je ako lavína rútiaca sa z kopca. Procházka nadchol aj prezidenta UFC a dostal rovno 2 bonusy

Jiří Procházka, historicky prvý Čech, ktorý zvíťazil v hlavnom zápase na pôde UFC.
Jiří Procházka, historicky prvý Čech, ktorý zvíťazil v hlavnom zápase na pôde UFC. (Zdroj: Instagram/UFCEurope)
Adrián Mečiar|2. máj 2021 o 08:43

Jiří Procházka nadchol legendu, ale rovnako promotérov a v neposlednom rade fanúšikov.

LAS VEGAS. Tomu sa hovorí spôsob, akým chcete dostať svoje meno do povedomia širokej verejnosti.

Jiří Procházka vstupoval do súboja s Dominickom Reyesom ako nádej divízie, ktorá zastupuje mladú krv. To isté sa však dalo povedať tiež o Reyesovi, ktorý je len o tri roky starší.

Každopádne, klietku mohol opustiť víťazne len jeden muž. Tým sa po necelých desiatich minútach stal český bojovník, o ktorom sa teraz hovorí aj v súvislosti s titulovým súbojom.

Nie jeden, ale rovno dva bonusy

Bojovníci, ktorí predvedú krásne ukončenia alebo úžasné zápasy, klasicky sú v hre o zisk 50-tisícového bonusu. Tým UFC už dlhé roky oceňuje zaujímavé výkony.

Procházka si takýto bonus pripísal už pri svojom debute v lete 2020, keď ukončil Volkana Oezdemira.

V Las Vegas ale tento počin prekonal. Promotéri mu udelili hneď dva bonusy, ako za zápas večera, tak aj samotný knokaut.

Okrem základného platu si tak zo Spojených štátov odvezie extra porciu 100-tisíc dolárov.

Súboj o titul?

Dve výhry proti elitným bojovníkom z prvej desiatky rebríčka poloťažkých váh. Taký je doterajší sumár Procházkových výkonov na pôde najprestížnej organizácie.

Niet sa teda čomu diviť, že sa o Procházkovi hovorí v súvislosti s titulovým duelom. Zápasník a komentátor prenosu Paul Felder Čechovi v pozápasovom rozhovore spomenul slová prezidenta UFC Dana Whitea.

Ten naznačil, že víťaza tohto zápasu môže čakať boj o titul. Pre Procházku je trochu smolná aktuálna situácia, v ktorej sa bude zrejme až do septembra čakať na stret šampióna Jana Blachowicza a súčasného vyzývateľa Glovera Teixieru.

A z titulovej hry nie je odpísaný ani Aleksandar Rakič. Veľké víťazstvo korunované málo vídaným ukončením ale môže Procházkovi vylepšiť šance. Do úvahy teoreticky prichádza pozícia náhradníka pre dohodnutý titulový duel.

Šampión Blachowicz poslal Procházkovi odkaz a navrhol súboj v Poľsku, konkrétne vo svojom rodnom Tešíne. Neskôr dodal, že zatiaľ skôr žartovne narážal na slovanské pozadie možného súboja. 

„Vždy dodržím slovo, takže ďalší je Glover,“ upresnil šampión.

Je ako lavína

Slová chvály a obdivu na adresu českého bojovníka zaplavili internet. Fanúšikovia síce neboli prítomní v aréne, no za to svoje nadšenie zdieľali práve prostredníctvom sociálnych sietí.

Samozrejme, neboli to iba diváci. Procházku velebia aj viaceré známe tváre z prostredia UFC. Bývalý šampión poloťažkej a ťažkej váhy Daniel Cormier nešetril chválou.

„Tento chalan, Procházka, je ako lavína rútiaca sa z kopca. Jednoducho ich bombarduje. Používa kondíciu ako svoju zbraň, má úžasnú bradu a skvelé inštinkty pre ukončenia. Som z neho priam nadšený,“ uviedol.

Čosi napovedá aj reakcia prezidenta organizácie. Dana White zatiaľ slovne nekomentoval Procházkov výkon, avšak video knokautu rovno zverejnil na vlastnom profile, kam sa dostanú iba tie najlepšie zostrihy.

Súboj Procházku a Reyesa bol zaujímavý už od úvodných minút. Procházka vytváral na súpera veľký tlak, ktorý mu očividne nesedel, aj keď stále hrozil kontrami.

Tempo, aké Procházka nastolil v dueli s Reyesom, je typické skôr pre súboje v nižších váhových kategóriách. Novinár ESPN Marc Raimondi sa aj preto zamýšľal nad tým, či Procházka vie o tom, v akej divízii zápasí.

„Niekto by mal Jirímu povedať, že je poloťažká, a nie ľahká váha. To tempo je úplne absurdné,“ komentoval ešte počas duelu.

Procházka sa vďaka výhre zaradil medzi najužšiu špičku poloťažkej divízie. Zároveň sa stal prvým Čechom, ktorý sa nielen predstavil, ale rovnako zvíťazil v hlavnom zápase na pôde UFC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Je ako lavína rútiaca sa z kopca. Procházka nadchol aj prezidenta UFC a dostal rovno 2 bonusy