Mlynár prekvapujúco postúpil ďalej, Procházkovej chýbala necelá sekunda

Alena Procházková počas tréningu v Pjongčangu.
Alena Procházková počas tréningu v Pjongčangu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|13. feb 2018 o 00:00

Slovenská bežkyňa obsadila prvú nepostupovú pozíciu.

ZOH 2018 - Pjongčang:

Šprint žien klasickou technikou - kvalifikácia:

1.Stina NilssonováNórsko3:08,74 min
2.Maiken Caspersen FallováNórsko+ 0,39 s
3.Krista PärmäkoskiováFínsko+ 3,56 s
31.Alena ProcházkováSR+ 15,87 s
53.Barbora KlementováSR+ 29,26 s

Šprint mužov klasickou technikou - kvalifikácia:

1.Ristomatti HakolaFínsko3:05,54 min
2.Johannes Hösflot KlaeboNórsko+ 0,19 s
3.Alexander BolšunovOŠ z Ruska+ 1,66 s
25.Peter MlynárSR+ 8,28 s
57.Andrej SegečSR+ 16,30 s
62.Miroslav ŠulekSR+ 20,20 s

PJONGČANG. Ani jedna z dvoch Sloveniek neuspela v kvalifikácii šprintu klasickou technikou na zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu.

Alene Procházkovej ušla miestenka v 30-člennej vyraďovačke iba tesne, v kvalifikácii obsadila prvé nepostupové 31. miesto, od prieniku ďalej ju delilo 59 stotín sekundy. Barbora Klementová skončila v kvalifikácii na 53. priečke.

Darilo sa však Petrovi Mlynárovi, ktorý uspel v kvalifikácii mužov a do vyraďovacej fázy postúpil z 25. miesta. V kvalifikácii skončili Andrej Segeč (57.) a Miroslav Šulek (62.).

Vyraďovacie boje sa začnú o 12.00 h SEČ (20.00 h miestneho času).

Do štvrťfinále nepostúpila ani v Soči

Najlepší čas medzi ženami dosiahla Nórka Stina Nilssonová, druhá bola jej krajanka Maiken Caspersen Fallová a tretia Fínka Krista Pärmäkoskiová.

Procházková na 1176 metrov dlhej trati nesplnila v konkurencii 68 štartujúcich svoj základný cieľ, teda preniknúť do vyraďovacích bojov.

Vo svojej najobľúbenejšej disciplíne 33-ročná Procházková skončila rovnako ako pred štyrmi rokmi v Soči už v eliminácii a nenadviazala na svoje úspešné kvalifikačné vystúpenia v Turíne 2006 (23. miesto) a Vancouvri 2010 (18. miesto).

"Je to sklamanie a môžem povedať, že aj smola, keď zostanem jedno miesto za postupom. Aj minulý rok na majstrovstvách sveta v Lahti som bola 31., teraz som zasa na rovnakej priečke. Je to pre mňa až nepochopiteľné, asi to tak má byť," povedala v cieli Procházková.

"Myslím si, že som išla dobre a aj chlapci robili všetko pre to, aby boli lyže čo najlepšie. Možno sa pod tento výsledok podpísalo aj predchádzajúce zranenie a preto mi chýbalo pár desatiniek, lebo pocitovo sa mi nešlo až tak zle," dodala.

O desať rokov mladšia Klementová pri svojej olympijskej premiére zaostala za najlepšími výraznejšie, v cieli stratila na najlepšiu takmer pol minúty.

Mlynár pozná mená súperov

Najlepší čas medzi mužmi dosiahol Fín Ristomatti Hakola, druhý bol Nór Johannes Hösflot Klaebo a tretí Alexander Bolšunov pod hlavičkou Olympijskí športovci z Ruska.

Súpermi Petra Mlynára v štvrťfinále budú Alexander Panžinskij (OŠR), Oskar Svensson (Švéd.), Emil Iversen (Nór.), Sebastian Eisenlauer (Nem.) a Len Valjas (Kan.).

Mlynár nepatril medzi adeptov na prienik medzi elitnú tridsiatku, kvalifikácia mu ale vyšla nad očakávanie a po príchode do cieľa vytlačil z postupovej priečky známeho Kanaďana Alexa Harveyho.

"Toto je pre mňa veľká vec, lebo nepostupujem pravidelne. V podstate sa mi to doteraz podarilo iba jediný raz a čakal som sedem rokov. Mal som špičkovo pripravené lyže, cítil som sa dobre, a keď mi v polovici trate chalani hlásili, že som na hrane postupu, dal som do toho všetko," priznal Mlynár.

"Pre mňa je toto jedno veľké zadosťučinenie za tie roky. Keď sa pozriem na súperov v mojom štvrťfinále, všetci sú špecialisti šprintéri, ktorí majú svoje ambície. Poznáme sa veľmi dobre, sú v podstate moji rovesníci, urobím, čo sa ešte dá," dodal.

Na predchádzajúcich ZOH skončil Mlynár v obľúbenom šprinte ďaleko za postupovými priečkami - v Soči 2014 na 66. mieste a o štyri roky predtým vo Vancouveri na 57. priečke. V tejto sezóne bol v pretekoch Svetového pohára najlepšie na 45. mieste v Planici.

Online prenos Zimná olympiáda 2018 (ZOH, beh na lyžiach): Šprint, ženy, kvalifikácia (Procházková)

Zimné olympijské hry - Beh na lyžiach
13.02.2018 o 09:30
Ženy - Šprint (kvalifikácia)
1. Stina Nilssonová (Švédsko)
Ukončený
Prehľad
Štartová listina kvalifikácie šprintu žien::
1. Anna Dyviková (SWE)
2. Alenka Čebašeková (SLO)
3. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
4. Sadie Bjornsenová (USA)
5. Katja Višnarová (SLO)
6. Hanna Falková (SWE)
7. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
8. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR)
9. Anamaria Lampičová (SLO)
10. Julija Belorukovová (OAR)
11. Kathrine Rolsted Harsemová (NOR)
12. Stina Nilssonová (SWE)
13. Sandra Ringwaldová (GER)
14. Hanna Kolbová (GER)
15. Jessica Digginsová (USA)
16. Heidi Wengová (NOR)
17. Laurien van der Graaffová (SUI)
18. Sophie Caldwellová (USA)
19. Natalia Neprjajevová (OAR)
20. Gaia Vürichová (ITA)
21. Ida Sargentová (USA)
22. Ida Ingemarsdotterová (SWE)
23. Greta Laurentová (ITA)
24. Nadine Fähndrichová (SUI)
25. Aino-Kaisa Saarinenová (FIN)
26. Kerttu Niskanenová (FIN)
27. Aurore Jeanová (FRA)
28. Elisabeth Schichová (GER)
29. Lucia Scardoniová (ITA)
30. Justyna Kowalczyková (POL)
31. Alena Procházková (SVK)
32. Lisa Unterwegerová (AUT)
33. Dahria Beattyová (CAN)
34. Johanna Mantitalová (FIN)
35. Jessica Yeatonová (AUS)
36. Karolína Grohová (CZE)
37. Ewelina Marciszová (POL)
38. Polina Seronosovová (BLR)
39. Alisa Žambalovová (OAR)
40. Anastasija Kirillovová (BLR)
41. Nika Razingerová (SLO)
42. Katharina Hennigová (GER)
43. Valentina Kaminská (BLR)
44. Emily Nishikawová (CAN)
45. Julija Tichonovová (BLR)
46. Anna Ševčenková (KAZ)
47. Sylwia Jaśkowiecová (POL)
48. Cendrine Browneová (CAN)
49. Kateřina Beroušková (CZE)
50. Tatjana Mannimová (EST)
51. Patricija Eidukaová (LAT)
52. Petra Hynčicová (CZE)
53. Mathilde-Amivi Petitjeanová (TOG)
54. Vedrana Malecová (CRO)
55. Casey Wrightová (AUS)
56. Jelena Kolominová (KAZ)
57. Teťana Antypenková (UKR)
58. Marina Anciborová (UKR)
59. Sin Li (CHN)
60. Čchun-süe Čch' (CHN)
61. Valerija Tjulenevová (KAZ)
62. Timea Lorinczová (ROU)
63. Aimee Watsonová (AUS)
64. Barbora Klementová (SVK)
65. Hje-ri Ju (KOR)
66. Antonija Grigorovová (BUL)
67. Gabrijela Skenderová (CRO)
68. Samaneh Beyramiová Baherová (IRN)
Prenos
Víťazkou kvalifikácie šprintu žien klasickou technikou sa na olympijských hrách v Pjongčangu stala Švédka Stina Nilssonová. Na druhou mieste skončila so stratou necelých štyroch desatín sekundy Maiken Caspersen Fallaová z Nórska, už výraznejšie manko nabrala tretia fínska reprezentantka Krista Pärmäkoskiová. Bohužiaľ, kvalifikácia sa nevydarila ani jednej slovenskej reprezentantke. Alene Procházkovej na 31. priečke ušiel postup o 59 stotín sekundy, Barbora Klementová zaostala ešte výraznejšie a skončila napokon na 53. mieste. Ženský finálový blok odštartuje štvtrťfinálovými súbojmi presne o 12:00. Nás však už o malú chvíľu čaká kvalifikácia aj v podaní mužov. Slovensko v nej má až trojnásobné zastúpenie, tak si to nenechajte ujsť! Teším sa na vás už približne o 15 minút!
Kvalifikácia šprintu žien klasickou technikou sa práve v tejto chvíli skončila!
Cieľ
Do cieľa dorazila už aj Samaneh Beyramiová Baherová, ktorá posledná odštartovala a napokon aj posledná skončila. Kvalifikácia ženského šprintu je tak za nami.
Cieľ
importantTak bohužiaľ. Svoj kvalifikačný šprint má pri olympijskej premiére za sebou už aj Barbora Klementová. Tá však zaostala za najlepšími pomerne výrazne a momentálne jej s časom 3:38.00 minúty a mankom viac ako 29 sekúnd a zatiaľ jej patrí 53. priečka.
Cieľ
Posledné postupové miesto zatiaľ drží Fínka Aino-Kaisa Saarinenová. Ak to takto zostane, tak bude platiť, že Alene Procházkovej ujde postup o 59 stotín sekundy.
Cieľ
Kým čakáme na dojazd druhej Slovenky v štartovom poli Barbory Klementovej, tak si povezdme, že na prvých miestach sa nám nič nemení. Kvalifikáciu zvládla najlepšie Stina Nilssonová zo Švédska s časom 3:08.74 minút. Druhá Maiken Caspersen Fallaová zaostala o 0.39 sekundy, tretia Krista Pärmäkoskiová dokonca už o +3.56 sekundy.
Cieľ
importantTak bohužiaľ, Alena Procházková sa v poludňajšom štvrťfinále nepredstaví. Do cieľa prišla v kvalitnom čase totiž aj Češka Kateřina Beroušková, ktorá sa dostáva na 23., Procházková je už v tejto chvíli na 31. pozícii.
Cieľ
Do cieľa prichádzajú aj ďalšie pretekárky, Alena Procházková po dojazde Nemky Kathariny Hennigovej klesá na 29. priečku a jej obavy z postupu sa opäť stupňujú.
Cieľ
Alena Procházková je po dojazde 40 pretekárok z celkového počtu 68 zatiaľ na 28. mieste, bude to naozaj veľmi na hrane.
Cieľ
importantAlene Procházkovej kvalifikácia príliš nevyšla a o svoj postup sa bude poriadne báť, obávam sa, že to však skúsenej Slovenke stačiť nebude. Zatiaľ je z toho 27. priečka s časom 3:24.61 a stratou až +15.87 sekundy.
Cieľ
V cieli je Justyna Kowalczyková z Poľska so stratou viac ako 11 sekúnd. O malú chvíľu však už budeme poznať aj kvalifikačný čas Aleny Procházkovej.
Cieľ
Ďalšia zo zoznamu spolufavoritiek Američanka Jessica Digginsová si splnila kvalifikačnú povinnosť, zatiaľ je to siedme miesto so stratou +7.02 na najlepšiu Stinu Nilssonovú.
Štart
Medzitým na trať vyrazila okrem iných napríklad aj veľká postava klasického lyžovania posledných rokov Aino-Kaisa Saarinenová z Fínska, ktorá by sa už pomaly mala takisto blížiť do cieľa.
Cieľ
V cieli už je niekoľko kvalitných pretekárok, ktoré však na Stinu Nilssonvú pomerne výrazne stratili. Medzi nimi napríklad Julija Belorukovová, či Kathrine Rolsted Harsemová.
Štart
importantAle pozor! Švédka Stina Nilssonová prekonáva najväčšiu favoritku z Nórska s veľmi kvalitným časom 3:08.74 minúty.
Cieľ
importantNo a Maiken Caspersen Fallaová predviedla svoje veľké kvality, keď dokázala stlačiť čas svojej fínskej súperky na 3:09.13 minúty.
Cieľ
Do cieľa prišla už aj jedna z najväčších favoritiek Krista Pärmäkoskiová, ktorá ide na prvé miesto s časom 3:12.30 minút. O malú chvíľu však v cieľovej rovinke už bude aj Maiken Caspersen Fallaová.
Cieľ
Anna Dyviková už má svoju kvalifikačnú jazdu za sebou, stanovila nám základný čas na 3:17.99 minúty.
Štart
Spomedzi ďalších mien, ktoré už absolvujú prvé metre z celkovo 1,25 kilometrov dlhej trate, stoja za zmienku Katja Višnarová, Hanna Falková či mimoriadne silná nórska dvojica Maiken Caspersen Fallaová, Ingvild Flugstad Østbergová.
Štart
Za Švédkou už v rýchlom slede vyštartovali aj Slovinka Alenka Čebašeková, Krista Pärmäkoskiová z Fínska či Američanka Sadie Bjornsenová.
Kvalifikácia žien v šprinte klasickou technikou sa práve v tejto chvíli začala. Na trať vyrazila švédska reprezentantka Anna Dyviková.
Vážení fanúšikovia!

Olympijské súťaže v bežeckom lyžovaní dnes pokračujú ďalšou disciplínou. Do ženskej kvalifikácie sa prihlásilo celkovo 68 pretekárok, medzi nimi aj dvojica slovenských reprezentantiek Alena Procházková a Barbora Klementová. Jej štart je na programe od 9:30 nášho času.

PROCHÁZKOVÁ SA VIE NA VRCHOL SEZÓNY PRIPRAVIŤ

Šprintérske súťaže odštartujú tradičnou kvalifikáciou s intervalovými štartami. Všetkých 68 lyžiarok sa vydá na trať dlhú 1,25 kilometra. Štarty jednotlivých pretekárok bude deliť 15 sekúnd, celá kvalifikácia by nemala trvať viac ako polhodiny. Slovenskí fanúšikovia budú mať spomedzi dvojice štartujúcich určite väčšie očakávania od skúsenej Aleny Procházkovej, ktorá absolvuje už svoje štvrté olympijské hry. Aj keď sa jej v posledných sezónach vo Svetovom pohári príliš nedarilo, Procházková vždy patrila medzi tie pretekárky, ktoré sa vedeli pripraviť na vrcholové podujatie takéhoto rangu. To Barbora Klementová má so svetovou konkurenciou minimálne skúsenosti. Ešte len 23-ročná špecialistka na šprint sa v tejto sezóne pomaličky zoznamuje s atmosférou
Svetového pohára a dnes to pre ňu bude veľký krst ohňom.

FAVORITKAMI NÓRKY ČI ŠVÉDKY, SILNÉ MÔŽU BYŤ AMERIČANKY

Kľúč na postup z kvalifikácie šprintu do štvrťfinále je jednoduchý, postupuje 30 najrýchlejších pretekárok, ktoré budú následne na základe dosiahnutých časov rozdelené do piatich štvrťfinále po šesť lyžiarok. Obhajkyňou zlatej medaily zo Soči 2014 je nórska reprezentantka Maiken Caspersen Fallaová, ktorá vtedy v mimoriadne napínavom finiši zdolala svoju kolegyňu Ingvild Flugstad Østbergovú aj bronzovú Slovinku Vesnu Fabjanovú. Fallaová bude najväčšou favoritkou na víťazstvo aj dnes, keďže práve táto 27-ročná šprintérka je líderkou priebežnej klasifikácie šprintu v tejto sezóne Svetového pohára. Ďalším nórskym želiezkom v ohni bude určite aj Kathrine Rolsted Harsemová či už spomínaná obhajkyňa striebornej medaily Ingvild Flugstad Østbergová. Veľkým švédskym tromfom bude určite Stina Nilssonová, no prekvapiť môžu aj ďalšie jej kolegyne. Medailové ambície majú Američanky s hneď trojicou horúcich favoritiek – Sophie Caldwellová, Sadie Bjornsonová a Jessica Digginsová. Okruh favoritiek je však veľmi široký. Zabudnúť nemôžeme na bronzovú medailistku zo sobotňajšieho skiatlonu z Fínska Krista Pärmäkoskiovú či Švajčiarku Laurien van der Graaffovú.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 09:30.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Mlynár prekvapujúco postúpil ďalej, Procházkovej chýbala necelá sekunda