Hodnota Slovana je deväťnásobne vyššia. Írsky majster má veľkú výhodu

Vladimír Weiss st.
Vladimír Weiss st. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|6. júl 2021 o 16:42

Slovan začína proti írskemu majstrovi.

BRATISLAVA. V slovenskej lige nemajú konkurenciu. V posledných troch sezónach ju suverénne vyhrali. Nastal však čas, aby dosiahli výraznejší úspech aj v pohárovej Európe.

Futbalisti Slovana Bratislava na postup medzi elitu Ligy majstrov stále len čakajú. Teraz budú mať ôsmy pokus. V predošlých siedmich prípadoch zlyhali.

Trikrát im bola útechou skupinová fáza Európskej ligy. Súčasný Slovan však myslí na najprestížnejšiu súťaž, v ktorej sa hrá o slávu a veľké peniaze.

Na Slovensku si v základnej skupine Ligy majstrov zahrali Košice (1997), Petržalka (2005) a Žilina (2010).

Ak sa k nim chce pridať aj Slovan, potrebuje prejsť cez štyri predkolá. V prvom nastúpi proti írskemu Shamrocku Rovers. Prvý zápas odohrá doma v stredu o 18.30. Odveta je na programe o týždeň.

„Vieme, aká by to bola radosť, keby sa nám to podarilo. Zlepšili by sme si meno v Európe, zarobili peniaze a bola by to vzpruha do ďalšej práce,“ reagoval tréner Slovana Vladimír Weiss starší na tlačovej konferencii.

Weiss: Niekedy sa stávajú zázraky

Do Slovana prišiel na konci minulej sezóny. Hoci s klubom vyhral titul i pohár, zakaždým upozorňoval, aby s ním tieto úspechy nespájali.

Aj preto, že väčšinu sezóny bol hlavným trénerom Slovinec Darko Milanič. Ten zažil vlani hanebnú prehru v predkole Európskej ligy s fínskym Kuopiom.

Ešte predtým slovanisti kontumačne prehrali v predkole Ligy majstrov s tímom z Faerských ostrovov Kí Klaksvík. Bolo to po precedense v súvislosti s covid-19.

Aj po týchto negatívnych skúsenostiach majú v Slovane ešte väčšiu motiváciu preraziť v Európe. Cieľom je hrať v jednom z pohárov skupinovú fázu. Ideálne v Lige majstrov.

„Niekedy sa stávajú zázraky a plnia sa sny, keď dobre pracujete. Už sme si to niektorí zažili,“ načrtol Weiss, ktorý bol v roku 2005 trénerom Petržalky počas jej pôsobenia v Lige majstrov.

S trénerským štábom pracujú naslepo

Teraz ho podobný cieľ čaká v Slovane, v najslávnejšom slovenskom klube, ktorý stále čaká na prienik medzi európsku elitu.

„Keď som prišiel do Slovana, vedel som, čo ma čaká. S trénerským štábom už pracujeme naslepo. A snažíme sa to preniesť aj na hráčov,“ tvrdí Weiss.

V posledných rokoch trénoval gruzínsku reprezentáciu a v lete priviedol do Slovana dvoch Gruzíncov – obrancu Gurama Kashiu a stredopoliara Jaba Kankavu.

Okrem nich prišiel brankár Adrián Chovan, krídelníci David Hrnčár a Jaromír Zmrhal.

„Každý tréner sníva o niečom mimoriadnom. Ak prejdeme cez prvé predkolo, verím, že sa ešte posilníme o jedného či dvoch hráčov,“ dodáva Weiss.

Weiss nad Írmi ešte nikdy nevyhral

Nepríjemnú situáciu v Slovane zažil na tréningu, keď si maďarský futbalista David Holman spôsobil vážne zranenie, ktoré ho vyradí minimálne na pol roka.

„Roztrhol si predný krížny väz a v stredu ide na operáciu. Je to malá športová tragédia. Musím zmeniť herný plán, uvidíme, ako sa to podarí,“ načrtol Weiss.

Hodnota kádra Shamrocku je podľa transfermarktu 1,65 milióna eur. Hodnota Slovana je deväťnásobne vyššia (15,15 milióna eur).

Aj preto bude Slovan miernym favoritom. Hoci tréner Weiss upozorňuje, že to nebude vôbec jednoduché.

„Je to fifty-fifty. Je to dôstojný klub. Proti Írom som hral šesťkrát na reprezentačnej úrovni a ani raz som nevyhral. Mám štyri remízy a dve prehry,“ vyratúval.

V Shamrocku Rovers nie sú žiadni írski reprezentanti. Keď Slovensko v semifinále baráže o postup na EURO hralo s Írskom, v kádri bol jediný hráč Shamrocku - Jack Byrne, ktorý nedávno prestúpil do Apoelu Nikózia.

Írsky majster má veľkú výhodu

Shamrock od svojho vzniku v roku 1901 získal osemnásť írskych titulov. V roku 2011 sa prebojoval do základnej skupiny Európskej ligy.

Vlani v prvom predkole vyradil fínsky Ilves po penaltovej dráme, ktorú vyhral 12:11. V druhom predkole prehral s AC Miláno 0:2 po góloch Zlatana Ibrahimoviča a Hakana Calhanogluho.

Veľkou výhodou írskeho tímu je, že v domácej lige má odohratú viac ako polovicu sezóny. V tabuľke je na prvom mieste o skóre pred druhým Sligo Rovers.

Musíme byť silní na lopte. A hrať s veľkou vášňou a zanietením, ktoré je typické pre Írov. Hráčom verím, v príprave nemám k nim žiadnu výčitku. Je to pre nás zápas sezóny.


Vladimír Weiss st.

„Museli sme začať skôr, aby sme sa pripravili. V stredu sa nás nikto nebude pýtať, čo sme robili, ale až samotná hra ukáže, ako sme sa pripravili,“ skonštatoval Weiss.

Ostrovný tím má poriadne zmapovaný. V horúcom počasí bude podľa neho dôležitá disciplína, koncentrácia i sebavedomie.

„Musíme byť silní na lopte. A hrať s veľkou vášňou a zanietením, ktoré je typické pre Írov. Hráčom verím, v príprave nemám k nim žiadnu výčitku. Je to pre nás zápas sezóny,“ dodáva kouč.

Na Slovane bude len päťsto divákov

Slovanisti pred dvoma rokmi postúpili v treťom predkole Európskej ligy cez írsky Dundalk. Doma vyhrali 1:0, vonku 3:1.

„Vieme, že ostrovný futbal je o dôraze, bojovnosti a tvrdosti. Keď sa im v tomto vyrovnáme, kvalita je na našej strane,“ naznačil obranca Slovana Jurij Medveděv.

Na stredajšom zápase bude môcť byť na štadióne len 500 divákov. Iniciatíva slovanistov, aby mohli prísť na futbal zaočkovaní ľudia, nedostala zelenú.

„Vnímam to veľmi zle. Keby boli otestovaní ľudia na štadióne, nič sa nestane. Rozbehli sa koncerty, diskotéky, otvorené sú reštaurácie. Nevidím dôvod, aby tam nemohlo byť viac ako 500 ľudí. Nie som však politik,“ načrtol tréner Weiss.

Novinkou v európskych pohároch je zrušenie pravidla o výhode gólu na ihrisku súpera. „Je to lepšie, nemusíte toľko kalkulovať,“ vraví Weiss.

Odveta proti Shamrocku sa hrá o týždeň. Ak Slovan uspeje, v druhom predkole nastúpi proti švajčiarskemu tímu Young Boys Bern.

Predpokladaná zostava Slovana

Chovan - Medveděv, Kashia, Božikov, De Marco - Kankava, De Kamps - Hrnčár, Rabiu, Čavrič - Henty. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Hodnota Slovana je deväťnásobne vyššia. Írsky majster má veľkú výhodu