Historická talianska nedeľa? Finalistovi Wimbledonu gratuloval Mancini

Matteo Berrettini a Novak Djokovič budú hrať finále Wimbledonu 2021.
Matteo Berrettini a Novak Djokovič budú hrať finále Wimbledonu 2021.
Jana Sedláková|10. júl 2021 o 00:46

Vo finále Wimbledonu sa stretnú Novak Djokovič a Matteo Berrettini.

LONDÝN, BRATISLAVA. Jeden sa môže v nedeľu zapísať do histórie. A druhý tiež. Každý však úplne iným spôsobom.

Vo Wimbledone bude na jednej strane Novak Djokovič, ktorý sa bude snažiť o svoj dvadsiaty grandslamový titul v tridsiatom finále. Jeho súperom bude Talian Matteo Berrettini, ktorý nikdy predtým v grandslamovom finále nehral.

Talianska nedeľa

"O tomto som nikdy ani nesníval. Zdalo sa mi to príliš veľa aj na snívanie," priznal po postupe do finále taliansky tenista.

"Ani neviem, čo sa stalo, budem potrebovať niekoľko hodín, aby som to spracoval," neskrýval nadšenie rodák z Ríma.

Berrettini sa stal vôbec prvým Talianom v grandslamovom finále od roku 1976. Vtedy Roland Garros vyhral Antonio Pannata. Vo Wimbledone takto ďaleko neprešiel žiaden jeho krajan. 

Taliansko zažije veľkú športovú nedeľu. Kým večer budú futbalisti bojovať o titul európskych šampiónov proti Anglicku, poobede bude o titul zo slávneho Wimbledonu bojovať Matteo Berrettini.

Obe udalosti sa navyše budú diať na dvoch slávnych londýnskych štadiónoch - na Centrálnom kurte vo Wimbledone a v magickom Wembley. 

Berrettini v semifinále vyradil premožiteľa Rogera Federera Huberta Hurkacza. Radosť zdieľal dokonca aj tréner talianskych futbalistov Roberto Mancini. 

"Gratulujem Matteovi Berrettinimu. V nedeľu budeme všetci srdcom vo Wimbledone a vo Wembley. Taliansko!" napísal tréner na twitter.

Ak prehrá, tak len s najlepšími

Na tráve vyhral Berrettini všetkých jedenásť zápasov, do ktorých tento rok nastúpil. Dobrú formu ukázal už na Roland Garros.

Prehral tam vo štvrťfinále práve s jeho najbližším súperom Novakom Djokovičom. Rozhodne však tento zápas ukázal, že môže vzdorovať aj svetovej jednotke. Prehral až po veľkej bitke v štyroch setoch.

"Berrettini je veľmi šikovný, má všetky potrebné zbrane, aby bol jeden z najlepších," hodnotil v štúdiu televíznej stanice Eurosport bývalý tenista Mats Wilander.

"Som šťastný, kam som to až dotiahol, som veľmi spokojný. Ale mojím cieľom je veľká výhra," vyhlásil Berrettini pre Eurosport.

"Pri každom vstupe na kurt sa niečo nové naučím. V Ríme som si sadol s tímom a povedali sme si, že chcem viac hrať a aj viac vyhrávať," vrátil sa ku jarnej sérii antukových turnajov. 

Od aprílového triumfu v Belehrade prehral iba tri zápasy. Všetky tri však prišli s tenistami z prvej svetovej desiatky. 

Odkedy skrečoval, je neporaziteľný

Druhým finalistom je Novak Djokovič, ktorý tento rok na grandslamovom turnaji ešte neprehral.

Ovládol Australian Open aj Roland Garros. Ak vyhrá aj Wimbledon, stane sa historickým rekordérom v počte vyhraných grandslamových titulov. 

Bola by to jeho dvadsiata trofej, ktorou by vyrovnal zápisy Rafaela Nadala a Rogera Federera. Práve počet grandslamových titulov je jednou z mála štatistík, v ktorej zatiaľ za svojimi veľkými rivalmi zaostáva. 

Vo Wimbledone si zahrá svoje siedme finále. Tretie za sebou. 

Keď musel v roku 2017 vo štvrťfinále skrečovať stretnutie Tomášovi Berdychovi, bolo to vážne. Mal zranený lakeť. V danom roku už neodohral ani zápas. 

V sezóne 2018 sa trápil. Nebolo isté, či ešte niekedy bude hrať na úrovni ako pred zranením. Až do Wimbledonu. Vyhral ho. Odvtedy ešte Djokovič na londýnskom grandslame neprehral. 

Do finále postúpil po náročnom zápase, hoci sa skončil v troch setoch. Zdolal Kanaďana Denisa Shapovalova.

"Skóre neodpovedá výkonu. Denis si zaslúži potlesk. Dlho bol v zápase lepším hráčom. Odohral skvelé dva týždne," zneli prvé Djokovičove slová po výhre.

Shapovalov ho najviac trápil

Kanaďan bol takto ďaleko na grandslame po prvý raz.

Po tom, čo nad Djokovičom v prvom kole senzačne vyhral prvý set 253. hráč sveta Jack Draper, sa Srb stal absolútne suverénnym a vyhral 18 setov v sérii. 

Djokovič vyhral v semifinále 7:6(3), 7:5, 7:5. Také množstvo hier proti nemu vo Wimbledone nevyhral tento rok nikto. Dokonca ani Draper, hoci získal set.

"Prehral tesne, v 90 percentách zápasu bol Denis konkurencieschopný, rozdiel bol v kľúčových momentoch," hodnotil semifinále Mats Wilander.

 Aj Djokovič priznal, že semifinále bolo zatiaľ zrejme jeho najťažšou skúškou. "Vzdať sa nie je možnosť," vyhlásil.

"V tejto fáze mojej kariéry sú pre mňa najdôležitejšie štyri najväčšie turnaje sezóny a som rád, že sa zapisujem do histórie," dodal.

Djokovič vo finále neprehráva

"Novak má chvíle, keď vôbec nekazí a dokáže ich vytiahnuť v dôležitých momentoch. Nová generácia prichádza, ale v záverečných fázach je to aj tak o Novakovi, Rafovi a Rogerovi," hodnotil smerom k finále Mats Wilander.

Djokovič v grandslamových finále s iným súperom ako Rafaelom Nadalom takmer neprehráva. Z desiatich finálových prehier prišlo päť proti Nadalovi, jedna proti Federerovi, dvakrát ho pokoril Andy Murray.

Mimo trojice bývalých svetových jednotiek dokázal Djokoviča poraziť v boji o grandslamový titul iba jediný súper - Stan Wawrinka. Dokonca sa mu to podarilo dvakrát - na US Open aj na Roland Garros.

Zo šiestich finále v All England Clube prehral jediné - v roku 2013 s Murraym. Napodobní Berrettini miláčika wimbledonských tribún? 

"Stretli sa na Roland Garros, bolo to pomerne tesné. Ale Novak ešte nebude chcieť prenechať žezlo mladším tenistom," zhodnotil Wilander.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Historická talianska nedeľa? Finalistovi Wimbledonu gratuloval Mancini